Yeni girişimler için pazar araştırması

08.03.2019

Yeni bir iş kurmadan önce pazar araştırması yapmanız gerekir. Girişimcilik üzerinde çalışan yazar Kevin Duncan, rakipleriniz, potansiyel müşterileriniz ve onların fiyatlarınıza reaksiyonları konusunda daha fazla bilgi edinebilmeniz için neler yapmanız gerektiğini anlatıyor.

İş fikirleri ile ilgili temel tehlike nedir?

Eğer mükemmel bir iş fikriniz olduğuna inanıyorsanız, sahte bir iyimserliğe girerek kendi kendinizi kandırmamalısınız. Temel bir pazar araştırması yaparak fikrinizi test etmelisiniz. Ancak o zaman sağlam bir şekilde ilerleyebilirsiniz.

Müşterilerle ilgili bir pazar araştırması mı?

Evet öyle. Müşteri herşeydir. Ürününüz ya da hizmetinizle ilgili talebin boyutunu öğrenmelisiniz. Hangi tip insanlar ya da şirketler sizin müşteriniz olacaklar? Farklı kategorilere ayrılabilirler mi? Ürünleriniz ya da hizmetiniz gerçekten tüm pazara uygun değilse, herkese hitap etmeyi ummaktan ziyade spesifik müşteri tiplerine odaklanmak daha akıllıcadır. Sunduğunuz şeyi kimin istediğini bulmanız hayati önem taşır.

Ya fiyatlarım?

Müşterilerinizin sizden ne kadar ve ne sıklıkta satınalma yapacaklarıyla birlikte fiyatlarınıza karşı reaksiyonları da edineceğiniz en önemli bilgidir. Ancak bu reaksiyonlarını öğrendikten sonra işe dönüştürülebilecek karlı bir fikriniz olup olmadığına karar verebilirsiniz. Belki daha fazla ödemeyi kabul edecek bazı müşteriler de olacaktır, araştırmadan bilemezsiniz.

Ya rakipler?

Tabii ki rekabet düzeyi de incelemeniz gereken başka bir noktadır. Pazarınızdaki diğer oyuncuları belirleyin ve ne sunduklarını araştırın. Başarılılar mı ve öylelerse neden başarılılar? Güçlü ve zayıf yönleri neler? Bunları sizin güçlü ve zayıf yönlerinizle karşılaştırdığınızda ortaya ne çıkıyor? Fiyat seviyeleri ne ve siz bu fiyarlarla rekabet edebilir misiniz? Eğer fiyarlarda rekabet edemiyorsanız B planınız var mı? Muhtemelen maliyetlerinizi düşürmeniz ya da sunduğunuz şeyi değiştirmeniz gerekecektir. Pazarda sizin için de yeterli bir boşluk olduğundan emin olmalısınız.

Ya ekonominin durumu gibi dış etkenler?

Bunlar çok kritik olabilir. Eğer insanlar sizin satmak istediğiniz şeylere para harcamıyorlarsa çok zorluk çekersiniz. Bu açıdan bakıldığında bir iş kurmak için çok fazla para akıtmak çok riskli olabilir. Aynı zamanda sizi engelleyebilecek hukuksal konular olup olmadığını da öğrenmelisiniz. Böyle engeller varsa, bunları nasıl aşabileceğinizi ve sizin planınız için ne anlama geldiklerini iyi düşünmeniz gerekir.

İşin içerisinde kapılıp gitmek çok kolaydır…

Yeni bir iş kurmak birçok insanın rüyasıdır, fakat önce fikrinizi başkalarının gözünden değerlendirin. Onların yerinde olsanız, böyle bir işe başlar mıydınız? Dürüst olun. Arkadaşlarınız ve ailenizden gelecek cevaplar büyük olasılıkla pozitif olacaktır çünkü size destek verdiklerini göstermek isteyecektirler, ama sonuç olarak fikriniz başka insanlarının da ilgisini çekmelidir. Bu konuda verebileceğim en iyi öğütlerden biri meraklı bir çocuk gibi olmanız gerektiğidir. Her önemli madde karşısında ‘Neden?’ diye sorun. Düşüncelerinizi belirli bir mantığa oturtmalısınız.

Çok çalışkan ve hevesliyim…

Bu özelliklere sahip olmak tabii ki yanlış değildir. Aksine, hayatta birçok şeyde başarılı olmak istiyorsanız ikisine de bolca ihtiyacınız var. Fakat ne çok çalışmak ne de hevesli olmak, onlara dayanarak bir iş kuracağınız sağlam sebepler değil. Gerçekçi olmalı ve diğer birçok etkeni değerlendirmelisiniz.

Nasıl başlayabilirim?

Internet sayesinde evinizin konforundan ayrılmadan, bilgisayarınızdan çok fazla değerli bilgiye ulaşabilirsiniz. Internet başlamak için iyi bir noktadır. Basitçe yapabileceğiniz internet aramaları, potansiyel müşterileriniz, tedarikçileriniz ve rakipleriniz hakkında fazlaca bilgi verebilir. Fakat, hiçbirşey dışarı çıkıp potansiyel müşterilerle konuşmanın yerini tutamaz. Ve onlara sadece fikrinizi beğenip beğenmediklerini sormamalı, sizin ürünlerinizi veya hizmetini satınalıp almayacaklarını ve fiyatlarınızı ödeyip ödemeyeceklerini sormalısınız - işin püf noktası budur.


Kaynak: Startup Donut
Giriş
Kullanıcı adı
Şifre
Şifremi Unuttum Yenilenemek