Yeni Kurulan Bir Şirkete Yatırım Yaptım – Şimdi Ne Yapmalıyım?

28.11.2017
Daha önceki bir yazımda, yatırımcıların farklı alanlarda gelir sağlamak, risklerden korunmak ve varlıklarını yatırdıkları sektörleri çeşitlendirmek için alternatif yatırımlara giderek daha fazla yöneldiklerini yazmıştım. 
Yatırım yapmaya değecek bir şirket seçmek için kullanılabilecek çeşitli stratejiler vardır. Ama yatırım gerçekleştikten sonra ne yapmalı? Yatırım alanında yenilikçi şirketlerle çalıştığım dönemlerde, en başarılı yatırımcıların yatırım yaptıkları şirketin değer kazanmasına yardımcı olmak ve dolayısıyla kar sağlamayı garantileyebilmek için aktif bir rol üstlendiklerine şahit oldum. Bu disiplinli ve başarılı yatırımcıların uyguladıkları belli başlı üç yöntem şunlardı: 
1. Değer katmak ve kaynak sağlamak
Sermaye sağlayacak bir stratejik yatırımcı ve harika bir kurucu ekip, bence ölümcül bir bileşimdir. Sermaye, bir şirketin doğup gelişebilmesi için tabii ki gereklidir. Ancak, şirkete stratejik değer katabilecek bir yatırımcı, paha biçilemeyecek kadar önemli ve ciddi  rekabet avantajı sağlayabilecek bir unsurdur.
Kurucu ekibin yararlanabileceği piyasa deneyimine ve sektör bilgisine sahip misiniz? Stratejik iş ortakları, satış kanalları veya rekabet gücünü arttırabilecek diğer kritik konularda onları yönlendirebilecek misiniz? Khosla Venture’un ortaklarından Benjamin Ling, sermaye sağladığı girişimcilerle “sosyal sözleşme” adını verdiği ve yeni kurulmuş şirket için neler yapabileceğini net bir şekilde belirten bir belge imzaladığını söylüyor. Ling’e göre söz konusu sözleşmede, işe alım konusunda yardımcı olmak, personel bulmak ve mülakat yapmak, her ay (bir saat bile olsa) belli bir zamanını şirkete ayırmak, bir danışman olarak hizmet vermek, olası stratejik ortaklar ve yatırımcılarla bağlantı sağlamak gibi konular yer alabilir. Bu güne kadarki deneyimleri, yeni kurulmuş şirketlerin bu tür bir destekten, özellikle de başlangıçtaki en önemli adımlardan biri olan doğru eleman seçimi konusunda çok yararlandıklarını göstermiş.  
Ling’in bu yaklaşımı, hem girişimciler, hem de yatırımcılar tarafından uygulanabilir ve yeni bir altın standart olarak benimsenmelidir. Bir sosyal sözleşme yapmak için en ideal zaman, yatırımın gerçekleşmesinden öncesidir. Böylece karşılıklı beklentiler net bir şekilde ortaya konmuş ve hayal kırıklıkları, yanlış anlaşılmalar veya iletişim eksiklikleri engellenmiş olur. Ama bu sizin için yepyeni bir kavramsa ve yeni kurulmuş bir şirkete zaten yatırım yapmışsanız, yine de böyle bir sözleşmeyi geç de olsa yapmanız, hiç yapmamaktan iyidir. 
2. Girişimciyle güçlü bir ilişki kurmak 
Tanıdığım en başarılı yatırımcılar, portföylerindeki girişimcilerle yakın ilişki kurmak ve onların motivasyonlarını öğrenmek için inisiyatif kullanırlar. Güven ve saygı, uzun soluklu her ilişkinin temel taşlarıdır. Özellikle de yeni kurulmuş bir şirketin büyüme sürecinde karşılaşabileceği sıkıntılı dönemler düşünüldüğünde, bu unsurların önemi daha da iyi anlaşılacaktır.  Sağlam ve uyumlu bir ilişki, şirketin bu büyüme yarışında kendisine destek verecek doğru bir ekiple birlikte şampiyonluk çizgisine ulaşmasını kolaylaştıracaktır. 
Structure Capital’in kurucusu ve Uber ve Sales Force gibi şirketlerin ilk yatırımcılarından olan Mike Walsh, sermaye desteği sağladığı şirketlerle “bir yatırımcıdan çok, girişim ortağı gibi” bir ilişki oluşturmanın, sağlıklı bir iletişim kurmak için en verimli yol olduğunu belirtiyor. Böylece girişimcilerin karşı karşıya kaldıkları gerçek zorlukları hızla görebildiğini ve çözüm bulmak için onlarla güç birliği yapabildiğini söylüyor.
Projelere yatırım mı yapmak istiyorsunuz? Hemen ücretsiz Yatırımcı Profili Oluşturun, yatırım arayan proje sahipleri sizinle iletişime geçsin, fırsatları kaçırmayın!
 3. İletişim Beklentilerini En Baştan Belirlemek 
Çok önemli olan, ancak bazen göz ardı edilebilen bir uygulama da, girişimcilerle yatırımcılar arasında önemli güncellemelerin, belirlenen stratejik hedeflerin, hatta karşılaşılan zorlukların paylaşılacağı kesintisiz bir iletişimin bulunması gereğidir. Bir yatırımcının yapabileceği en kötü şey, kısmen mevcut olan veya hiç bulunmayan bir veri ile ilgili bir rapor talep ederek, yeni kurulmuş bir şirketi normal çalışma düzeninden alıkoymaktır. Başarılı yatırımcılar beklentilerini en baştan ortaya koyar. Böylece girişimcilerden karşılıklı olarak belirlenmiş zamanlarda bilgi alacağınızı bilir ve gelişmelerden düzenli olarak haberdar olursunuz. 
Felicis Ventures’ın kurucusu ve aktif bir melek yatırımcı olan Aydin Senkut, odaklanılması gereken en önemli hedefin, gerektiğinde ve en önemli konularda destek vermek olduğunu belirtiyor. Yatırımcılara “şirkette neler olup bittiğini öğrenmek için kurucularla sık sık bağlantı kurma arzunuzu frenlemelisiniz; buna karşılık, özellikle kendi uzmanlık alanınıza giren konularda her zaman yardıma hazır olmalısınız” diyor. 
Yeni bir şirketin kurucuları, yatırımcı gruplarını gelişmeler hakkında genellikle dört aylık aralıklarla bilgilendirir. Ama eğer kurucular da kabul ederse, bu bilgilendirmelerin her ay yapılmasını tavsiye ederim. Yatırımcılar sık sık bilgilendirilirlerse, işletmeyi daha yakından izleyebilir ve örneğin normalde ulaşılamayacak olan kapıları açarak gerekli desteği zamanında sağlayabilir. Bilgi güncellemeleri çeşitli konularda olabilir, ama bunların hepsi önemli şirket göstergeleri ile ilgili olmalıdır. Güncelleme konuları şöyle belirlenebilir: 
Şirketin durumu
Müşteri artışı, ciro artışı, kar dağıtım oranları vs. gibi temel veriler
Yeni ürünlerin piyasaya sürümü/nakliyesi, dağıtım sözleşmeleri, kullanıcı tabanı vs. gibi gerçekleşen hedefler 
Stratejik ortaklıklar, müşteriler, piyasalar, kanallar
Yeni personel alımı, danışmanlar, yönetim kurulu üyeleri vs. gibi ekip değişiklikleri
Şirketi etkileyen sektör haberleri
Basında yer alma haberleri
Ödüller/Takdirler
Cirolar
Konuşmacılık daveti, konferanslar, paneller vs.
Sermaye pozisyonu ve ilerleme durumu
Belirlenen sorunlar ve çözüm için uygulanacak harekât planı
Şirketin büyüme safhasında uygulayacağı belli eylemler
Şirketin hedeflerine ulaşması/zorlukları yenebilmesi için yatırımcıların yapabileceği belli girişimler
Girişimcilerin bu koşullara olumlu yaklaşması tamamen aranızdaki ilişkiye bağlıdır. Ama eğer kabul edecek olurlarsa, beklentilerinizi daha kolay yönetebilir ve şirketin başarıya ulaşmasına yardımcı olmak için elinizdeki tüm olanaklarla katkı sağlayabilirsiniz. 
Yeni kurulan bir şirkete yatırım yapmak uzun vadeli bir yolculuktur ve en ideal durumda da stratejik bir ortaklıktır. Bu nedenle yatırımcılar, yaptıkları yatırımın karşılığını alma şansını arttırmak için kendilerini de bir sermaye unsuru gibi sunmalıdır. 
En deneyimli melek yatırımcıların bazılarıyla yaptığım görüşmelerde, hepsinin birleştiği ortak nokta, karşılıklı talep ve beklentilerin en başından net olarak belirlenmesi halinde,  kurulacak ilişkinin de olumlu yönde gelişeceği oldu.
Son bir tavsiye olarak size şirketin en büyük savunucularından biri olmanız gerektiğini söylemeliyim. Şirket ürünlerini siz de kullanmalı, geri bildirim sağlamalı, tüm çevrenize tanıtmalı ve her fırsatta sözünü etmelisiniz. Bir konuyu kulaktan kulağa yaymak, en iyi pazarlama yöntemidir. Ve bir yatırımcı olarak siz, piyasadaki potansiyel müşterileri çoğaltmak için en doğru pozisyonda olan kişisiniz. 

Kaynak: Forbes
 
Giriş
Kullanıcı adı
Şifre
Şifremi Unuttum Yenilenemek