Yatırım mı Aldınız? Şimdi Yapmanız Gereken 7 Şey

28.05.2018
Yatırım mı Aldınız? Şimdi Yapmanız Gereken 7 ŞeyBu çok önemli aşamayı geçtiğinizde, odak noktanızdan uzaklaşmanız çok kolaydır. Hedefinize doğru giden yoldan sapmamak için, bu tavsiyelere kulak verin:   
Bazen önemli miktarda bir yatırım bulmadan büyüyebilmek imkansızdır.
Ama diyelim ki bu zorluğu aştınız ve yatırım aldınız – sonra ne yapacaksınız?
Bilgisayarlar, mobil telefonlar ve tabletler için  hazırlanan Test-prep ve özne tabanlı interaktif kursların yaratıcısı BenchPrep’in kurucu ortağı
Ashish Rangnekar bu konuda oldukça deneyimli bir kişi. BenchPrep 2010 yılında 2 milyon doların üzerinde fon toplamışken, geçtiğimiz yıl buna ek olarak 6 milyon dolar daha temin etti.  Rangnekar, istediğiniz fonu elde ettikten hemen sonra ne yapmanız –  daha da önemlisi ne yapmamanız – gerektiği konusundaki tavsiyelerini kendi sözleriyle şöyle sıralıyor:
 1. İlk ay işe eleman almayın.
6 milyon dolarlık fon temin ettik. Bu durum insanın üzerinde büyümek, ama hızla büyümek için çok fazla baskı yaratıyor. Zira yatırımcılarınızla paylaştığınız hikayede büyümek istediğinizi ve bu paranın büyümenize nasıl destek olacağını anlatmıştınız.  Ama şirketi büyütmek, her zaman ekibinizi de büyütmek anlamına gelmez. Büyüme, sadece daha fazla kişiyi işe alarak gerçekleşmez.  
2. İşe eleman alırken, kriterleriniz farklı olmalı.
Henüz küçük ve maddi olanakları sınırlı bir şirketken işe alacağınız elemanların özellikleriyle, sermayesi güçlü ve büyüme aşamasında bir şirket haline geldiğinizde seçmeniz gereken elemanların özellikleri arasında çok büyük fark vardır.
Küçük bir şirketken maddi gücünüz zayıf olduğundan, birden fazla işi yapabilecek, genel bilgiye sahip kişileri işe alırsınız. Ama banka hesabınıza para girdiğinde, her biri işin belli bir alanına odaklanabilecek uzmanlar almanız gerekir.
İşte bu yüzden, eleman almaya başlamadan önce beklemenizde yarar var. İşe alım kriterlerinizin yerine oturması zaman alacaktır.
Bizim başlangıçta belirlediğimiz eleman alım planımız birden fazla işi yapabilecek özellikteki kişileri içeriyordu. Şimdi ise eleman adaylarımız için yeni kriterler belirlemek zorundayız.
Eğer sadece ilk dört hafta için eleman seçerseniz, şirketinizin ulaşacağı bir sonraki aşamada bu elemanlar yetersiz kalabilir. Bu yüzden, ilk dört haftada sosyal ilişkilerinizi kullanmaya başlayın, etrafınıza niyetinizi duyurun, sonra da yeni bir eleman alım kanalı oluşturun. Bu yolla bize birçok yetenekli adaydan iş başvurusu geldi.
Kendinize zaman tanıyın.

Şirketinize veya Projenize Yatırımcı mı Arıyorsunuz? YeniBirYatırım’a ilan verin, yatırım bulma sürecinizi hızlandırın!
3. Yetenekli insanları işe alıp, ne iş yapacaklarını daha sonra belirlerim diye düşünmeyin.
Başarılı insanları nasıl kullanabileceğinizi belirlemeden işe almak size cazip gelebilir. Bu düşünce bir yere kadar mantıklı da olabilir. Zira zeki kişiler sizin için birçok fırsat yaratabilir. Ama sırf banka hesabınıza para girdiği için, yaptığınız işin kapsamı hemen değişmeyecektir.
Örneğin, bir on-line pazarlama uzmanını işe aldığınızda, eğer yeteneklerini uygulamaya koyabileceği gerekli alt yapıyı henüz hazırlamamışsanız, ondan harika bir performans sergilemesini bekleyemezsiniz.
Bu da en az bir ay beklemeniz için bir başka nedendir;  böylece bakış açınızı yeniden belirlemeniz, organizasyon yapınız üzerinde düşünmeniz ve işe alacağınız yetenekli kişilerin şirketinize gerçekten yararlı olabilmelerini sağlayacak ne tür değişiklikler yapmanız gerektiğini görebilmek için zamanınız olacaktır.
Ayrıca, yetenekli kişileri işe alıp kendi görevlerini kendilerinin yaratacağını düşünmek, başka sorunları da gündeme getirebilir.
4. Ekibinizin hedef ve vizyon konusunda net bir fikir sahibi olmasına yardımcı olun.
Para bulmak çok zorlayıcı bir süreçtir. Bu hedefe ulaşmak, yoğun bir çalışmayı ve odaklanmayı gerektirir.
İstediğiniz sermayeyi bulduğunuzda ise, yürüdüğünüz yol birden belirsizleşebilir. Evet, çok heyecanlı bir süreç geçirdik, herkes gerçekten çok çalıştı, ürün çok iyi tepki aldı, bir takım yeni müşteriler kazandık ve ardından büyük bir rahatlama geldi, çünkü yatırımcılar bize inanmıştı.
Bu gerçekten çok heyecan vericiydi  – ama bundan sonra ne olacağı konusunda da belirsizlik yaratan bir durumdu.
İlk dört hafta boyunca, her salı günü ekip toplantıları yaptık, istediğimiz fonu temin ettikten sonra neler yapacağımızı görüştük, atılacak adımlar hakkında konuştuk ve gelecek parayı nasıl kullanacağımızı tartıştık. Sermaye girişinin yarattığı heyecan tabii ki önemlidir. Ama sermayenin yarattığı bu gücü işe yansıtmak ve vizyonu yitirmemek de aynı derecede önemlidir.
5. Yatırımcılarınızı ihmal etmeyin. 
Fon arama sürecinde yatırımcılarınızla sürekli görüşmeler yaparsınız. Ama istediğiniz fonu sağladığınızda, yeniden işe dönüp müşterilerinize odaklanmak ve ürünlerinizi geliştirmek istersiniz.
Yatırımcılarınızla aylar boyu görüşmüş olsanız da, bu görüşmeler daha çok uzun vadeli pozisyonlar ve orta vadeli uygulamalarla ilgilidir. Önünüzdeki üç ay ve bir sonraki kararlar hakkında pek konuşulmaz. Özetle rakamlar, vizyonunuz ve nereye ulaşmak istediğiniz hakkında konuşulur. Taktik kararlarıyla ilgili sürece yatırımcılarınızın da katılmasını sağlayın.  Biz ilk resmi toplantımızı yatırım sözleşmesini imzaladıktan dört ay sonrasına planlamıştık. Bu da çok geçti. O dört ay içerisinde, yatırımcılarımızın karar vermemize yardımcı olabileceği ve işe pozitif katkı sağlayabileceği en az iki ay boşa geçmişti. Bu yüzden, mutlaka ilk dört ay içerisinde herkesin bir araya gelerek gelişmeleri izleyebileceği bir toplantı düzenleyin. 
6. Bir muhasebeciyi işe alın.
Kendi hazırladığınız bir hesap çizelgesi veya finansal model ile oyalanıp zaman kaybetmeyin. Artık bir muhasebeci tutmanızın zamanıdır.
Birincisi, artık elinize ciddi bir para geçmiştir ve finansman konuları, nakit akışı vs. gibi sorumluluklarınız olacaktır. İkincisi de, karşınızda mali performansınızı çeşitli şekillerde izlemek isteyen yatırımcılarınız vardır.
Bu yatırımcılardan biri sizden nakit akış analizi, diğeri gelir tablonuzu, bir başkası yeni üretilecek bir ürünün vergisel etkisiyle ilgili bir rapor isteyebilir. Finansal odaklı olmayan bir şirket için bu tür analizler yanıltıcı olabilir. Bunları hazırlamamak gibi bir şansınız yoktur. Kendi başınıza yapmanız da etkili olmaz. Bu yüzden, istediğiniz fonu temin ettikten sonra profesyonel bir muhasebeciyi işe almanız size çok büyük yarar sağlayacaktır. 
7. Herkesin izleyebileceği gösterge tabloları oluşturun.
İşinizin performansını yansıtan dört veya beş gösterge seçin ve bunları hem yatırımcılarınızla, hem de çalışanlarınızla paylaşmaya başlayın.
Bizim abonelik sistemimiz için temel göstergeler, tek bir kullanıcının kaç ders aldığı, her dersi ne kadar süreyle izlediği ve deneme süresiyle paralı abonelik arasında ne kadar zaman geçtiğidir.  Tabii ki toplam hasılat, pazarlama harcamaları vs. gibi rakamlara da bakarız. Ama şirketimizin hayatta kalıp kalmayacağını asıl bu göstergeler belirler.
Piyasadaki birçok büyük teknoloji şirketini inceledik. Hepsinin ortak noktası, ürünlerinin müşteriler tarafından beğenilmesiydi. Biz de aynı şeyi hedefliyoruz ve şirketimizin ne durumda olduğunu herkes gösterge tablolarımızdan izleyebiliyor. 

Kaynak: Inc.
Şirketinize veya Projenize Yatırımcı mı Arıyorsunuz? YeniBirYatırım’a ilan verin, yatırım bulma sürecinizi hızlandırın!
Giriş
Kullanıcı adı
Şifre
Şifremi Unuttum Yenilenemek