Tek Sayfalık İş Planımda Hangi Bilgiler Yer Almalı?

04.07.2018
“Tek sayfalık bir iş planı hazırlamak istiyorum ve böyle bir planda nelerin yer alması ve almaması gerektiğini belirlemekte zorlanıyorum. Bu planda kesinlikle yer alması gereken bilgiler nelerdir?”
Bazıları somut bilgiler ister. Bazıları ise daha çok fikre önem verir. Ama çoğu kişi yatırım potansiyeli üzerinde durur. Ben de bir melek yatırımcı grubuna gelen başvuruları değerlendirirken, sunulan iş planında neleri görmek istediğimi düşündüm ve bana göre önemli olan şu noktaları belirledim:  
1. Hangi soruna çözüm getirdiğiniz. Buna “neden satılsın?” da denir.  Bu soru,  hedef pazarınızı ve potansiyel büyümeyi belirlemek için bir yoldur. Fikrinizin hangi ihtiyaca yanıt vereceğini açıklayın. Ama ürününüz dünyayı kurtarabilecek bir şeymiş gibi, aklınıza gelen tüm sorunları ve ihtiyaçları belirtmeniz gerekmez. Aslında kimsenin gerçekten ihtiyaç duymadığı bir çok ürün de çok iyi satabilir: örneğin pahalı bir kahve, gurme yiyecekler, parfüm vs. gibi. 
2.Bulduğunuz çözüm. Bu sizin sunduğunuz iş teklifinizdir, yani ne sattığınız. Ne kadar yeni ve değişik bir şey olursa, o kadar iyidir. Yeter ki inandırıcı olsun. Fikrinizi doğrulayacak kanıtlar – örneğin kullanıcılar, alıcılar, ön-satış rakamları vs. – eğer bu tür bilgiler sunabiliyorsanız, harika!
 3. Neden siz? Bulduğunuz çözümü cazip kılan ne tür bir özelliğe sahipsiniz? Örneğin,  teknoloji, konumlandırma, gizli bir formül, yönetim becerisi,  vs. gibi.  
4. Yönetim kadrosunun deneyimi. Yeni kurulan şirketlerle ilgili deneyim özellikle  önemlidir. Ama çözüm ile ilgili beceriniz konusunda güven yaratacak herhangi bir konu da olabilir.
5. Büyüme hedefiniz. Eğer ilginç bir rakamsa, gelecek 3-5 yıl için öngördüğünüz yıllık ciro artışını belirtin. Veya daha cazipse, kullanıcı, abone, ziyaretçi sayılarında öngördüğünüz artışı da belirtebilirsiniz. Mümkünse bunu küçük bir çubuk grafiği şeklinde gösterin.
Aslında “tek sayfalık iş planı”, kısa ve öz bir iş özeti için kullanılan bir metafordur. Böyle isimlendirilmesi yanlış da olsa, yararlı olabilir. Hatta 60 saniyelik bir asansör sohbeti bile işe yarayabilir. Konuyu özetlemek iyi bir şeydir. Ama ben şahsen tek sayfa yerine 2 – 5 sayfalık bir iş planı görmeyi tercih ederim.  Bunu da bir plandan çok, bir özet olarak kabul ederim. 

Kaynak: Bplans
Giriş
Kullanıcı adı
Şifre
Şifremi Unuttum Yenilenemek