Startupınızı öldürebilecek 9 kritik hata

13.03.2019

1. Dengesiz Sermaye

Herkes sermaye pastasından bir parça ister. Fakat, eskiden size pizza ısmarlamış olan eski dostunuza gerçekten hisse vermeniz gerekir mi? Startup’ın liderleri sermaye ağırlıklarına nasıl karar vermekteler? Yöneticiler mutlu olacak kadar pay alıyorlar mı yoksa herkes hakkettiğinden daha azını mı alıyor? Aynı zamanda, danışmanlarınız ve yönetim kurulunuza da hisse dağıtmayı unutmayın, bu kişilerin de size yardım etmeye devam etmeleri için bir getirileri olması gerekir. Eğer yanlış kişilere hisse verir ya da hisse ağırlıklarını yanlış oluşturursanız startuplar çok çabuk çökerler.

2. Yalnız Liderlik

Tek bir yönetici lider bulunması yepyeni bir startupın çöküş işareti olabilir. Ailevi aciliyetler, sağlık sorunları ve doğal afetler gibi öngörülmeyen durumlar bir lideri kritik zamanlarda işten uzak tutabilir ve şirketi yönlendiren bir kişi olmadan başıboş bırakabilir. Ek olarak, tek bir kişi bir şirketi yürütmenin getirdiği sorumluluklar altında ezilebilir. Tek bir liderin olması startuplar için en önemli zayıflıktır.

3. Çok Fazla Çalışan İşe Almak

Yeni şirketler bir anda çok başarılı olup hatalı şekilde kendilerine çok fazla güvenmeye başlayabilirler. Açıkldıktan sonra yüksek bir trafiğinizin olması çok güzel olsa da, bu ilerleyen aylarda ve yıllarda sürdürülebilir bir başarı olacağı anlamına gelmeyebilir. Çoğu startup işin bir anda patlaması ile kendilerinden geçerler ve hemen yeni çalışanlar işe alırlar ve ofislerini yenilerler. Fakat cirolar oturmaya başladıktan sonra, bu startuplar bu kadar çok çalışanın maaşını karşılayamayacaklarını görürler. Kemerleri sıktıkça, bu çalışanların çoğunu işten çıkarmak zorunda kalacaklardır.

4. Plan ve Hedefin Olmaması

Eğer ilk beş yıl için bir faaliyet planı yoksa startup batabilir. Kurucular bir iş planı hazırladıklarında, şirket başabaş noktaya geldiğinde, hedefe ulaştığında ya da hedefte başarısız olduğunda ne yapacaklarına dair stratejilere yer vermelidirler. Kısa ve uzun vadeli hedefler konusunda ortak bir anlayış olmaması birlikteliğin ve amaç duygusunun kaybolmasına neden olur. Örneğin satış ekibi, pazarlama ekibi ve üst yönetim farklı yollardan gitmeye başlarlarsa bu, hızla başarısız olacak kopuk bir kültür yaratır.

5. Internet Ortamını Boşvermek

Günümüzde internette yer almamanın özrü yoktur. Ürün ve hizmetlerinizin dijital çağ ile alakaları olmasa da, şirketinizin internetteki varlığı marka bilinirliği ve yatırımcı arayışı açısından çok önemlidir. Bu mecrada bulunmamak, şirketinizin potansiyel danışmanlar, melek yatırımcılar ve basın tarafından bilinmemesi anlamına gelir.

6. Hedef Müşterinin İyi Tanınmaması

Hedef müşteri bilgisi bir startupın pazarlama stratejisinin temelidir. Müşteri demografiklerini incelemeyen yeni şirketler çok büyük hatalar yapabilirler. Örneğin, üniversite öğrencileri için sırt çantaları tasarlayan bir şirket, ürününü öğrencilerin çok olduğu yerlerde ve onlara uygun fiyatlarda sunamazsa başarısız olabilir.

7. Performans Ölçütlerini Unutmak

Performans ölçütlerini izlemeyen startuplar çok kolay kaçınılabilecek hatalara düşebilirler. Startupınız çok fazla müşteri kazanıyor ve üye sayınız artıyor olsa da, iptal oranlarını ve müşteri sadakat istatistiklerini takip etmiyorsanz bu anlamız bir artış olabilir. Startup liderleri başarı için şirket performans ölçütlerini izlemelidirler.

8. Yeterince Sermaye Bulamamak

Zayıf öngörüler, kötü tavsiyeler ya da riskli fırsatlar startupların ürünlerini ya da hizmetlerini maliyeti karşılayabilecek duruma gelmeden ortaya çıkarmalarına neden olur. Kurucular bir an önce işe başlamak için sabırsız olabilirler ve şirketlerini başarısızlığa iterler. Bu olmadan önce, finansal danışmanınızla konuşun ve iş planınıza sadık kalın.

9. Dikkatsiz Harcama

Bu, kendine fazla güvenmeye başlayan startupların bir diğer hatasıdır. Faaliyetlerin artması, satışlar ve başarı, daha fazla çalışanın işe alınmasına, yeni teknolojilere yatırım yapılmasına ve operasyonların geliştirilmesine sebep olur.  

 

Kaynak: AllBusiness

Giriş
Kullanıcı adı
Şifre
Şifremi Unuttum Yenilenemek