Şirket Kurucuları Neden Genellikle Kötü CEO Olurlar

10.04.2018
 
Jerry Yang, Yahoo’nun kurucu ortağı ve eski CEO’sudur.

David Neeleman’dan JerryYang’a ve Mike Lazaridis’e kadar, pek çok şirket kurucusu, şirketleri için iyi bir CEO olamamışlardır. Ancak Mark Zuckerberg, Jeff Bezos ve Larry Ellison gibi başarılı olmuş birçok CEO da vardır. 

Wharton Koleji İşletme Profesörlerinden ve “Liderlerin Kontrol Listesi” adlı kitabın yazarı olan Michael Useem’e göre, şirket kurucularının yönetimde başarılı olup olmamalarını, “Liderliğin 15 Temel Prensibi”ni ne kadar iyi uyguladıkları belirliyor. Useem kitabında “ Büyük bir kuruluşu yönetebilmek için, iş kurma becerisinden çok daha fazla beceriye ihtiyaç vardır” diyor. Useem’e göre, “Şirketin büyüme safhasında yönetimi üstlenmek isteyen kurucular, büyümeyi gerçekleştirmek ve kendi gücü yetersiz kaldığında bile yüzlerce, hatta belki de binlerce çalışanı doğru yönlendirecek bir kültürü oluşturmak için gerekli becerileri edinmek zorundadır”.

Şirket kurucuları için edinilmesi oldukça zor olabilen bu becerilerden bazıları şöyle sıralanabilir:

Başkalarının lider özelliği kazanmasına yardımcı olun:

Belli bir noktaya gelindiğinde, şirkette gelişmekte olan tüm olaylara tam anlamıyla hakim olmak, bir CEO için imkansız hale gelir. Bu nedenle, güvenebilecekleri liderlere ihtiyaç duyarlar. Bir organizasyonun büyüyebilmesi için tek geçerli yol budur. Ancak, kontrolü elden bırakmak istemeyen kurucular bu noktada zorlanabilirler. “ Tek başınıza her şeyi yapamazsınız. Bu yüzden size yardımcı olmak için hevesle bekleyen kişilere ihtiyacınız olacaktır” diyor Useem.

Şirket Vizyonunu iyi anlatın:

Useem’e göre, “CEO’ların net ve inandırıcı bir vizyon belirlemeleri ve bunu şirketteki tüm çalışanlara anlatabilmeleri gerekir.” Bu husus, liderden sonra da gelişip ilerleyecek kalıcı bir sistem yaratmak için çok önemlidir. Bu nedenle, kişisel liderliğinizin ötesine geçecek ve bunu bir çerçeveye oturtabilecek beceriye sahip olmanız gerekir. Böylece, şirkete yeni giren bir kişi bile, siz herhangi bir açıklama yapmasanız da, kendisinden neler beklendiğini anlayabilecektir. Ancak, kendi fikirlerinin bağımsızlığına odaklanan kurucular, bu fikirleri başkalarına anlatmakta zorlanacaklardır.

Düşünce ve davranışlarınız stratejik olmalı:

Bir CEO, şirketin hangi yöne gittiğini iyi analiz edebilmeli, olası riskleri de ön görebilmelidir. Useem, McKinsey & Company ile yaptığı söyleşide “Oyunun bir adım ilerisinde olmak, artık her zamankinden daha fazla önem taşıyor. Zira iş dünyası artık çok daha karmaşık ve daha değişken” diye belirtiyor. Her zaman harika bir vizyona sahip olmanın ötesinde, stratejik düşünebilmek, engeller karşısında geri çekilmeyi bilmek, ve belki de hepsinden önemlisi, iş yapmakta olduğumuz değişken ve giderek belirsizleşen dünyayı çok iyi anlamak gerekiyor. Stratejik liderlik, her şeyi, hatta kendi fikirlerini bile sorgulamak ve gerektiğinde yön değiştirebilmek demektir. Bu da kendi orijinal fikirlerine çok fazla bağımlı olan kurucular için pek kolay olmuyor.

Önce ortak çıkarları gözetin:

CEO’lar, çalışanlarını, müşterilerini ve genelde yaratılacak etkiyi düşünmelidir. Useem’e göre “Strateji belirlerken, vizyon açıklarken ve belli kararlar alırken önce genel amaç, sonra kişisel çıkar gelmelidir. Ancak bu davranış, kendi kurdukları şirketten en fazla kazancı elde etmeyi doğal hakları olarak gören kurucular için çok kolay olmayacaktır.

İlişkilerinizi iyi yönetin:

Useem kitabında: “Yöneticiler, kendilerine bağlı çalışanlarla sağlam ve yakın ilişkiler kurmak ve şirketteki genel duygu ve istekleri yönlendirmek zorundadır” diye yazıyor. Bunu yapabilmenin yolu da, çalışanların kendilerini şirketin sahibiymiş gibi görmelerine izin vermektir. Böylece çalışanlar, şirket için belirlenen vizyonun kendi işlerini ve kariyer planlarını nasıl etkileyebileceğini görebilirler. Farklı kişiler, şirkete farklı beceriler kazandırır ve bir şirketin büyümesi için de çok çeşitli beceriler gerekir.

Çalışanlardan çok fikirlere önem veren şirket kurucuları için böyle bir davranışı benimsemek zor olabilir.





Kaynak: businessinsider.com
Giriş
Kullanıcı adı
Şifre
Şifremi Unuttum Yenilenemek