“İLK İŞİMİ KURMADAN ÖNCE KEŞKE BİLSEYDİM”

25.12.2017
25 GİRİŞİMCİ, “İLK İŞİMİ KURMADAN ÖNCE KEŞKE BİLSEYDİM” DİYE HATIRLADIKLARI DENEYİMLERİNİ ANLATIYOR
Geçmişe baktığınızda her şey çok net görünür. Geriye dönüp herhangi bir proje veya uğraşın başlangıcını hatırladığınızda, aslında neyin önemli olup neyin olmadığını daha iyi anlarsınız. 
Aynı şey iş kurmak için de geçerlidir. Bir iş üzerinde bir–iki yıl veya daha fazla çalıştıktan sonra, hangi olayların sorun etmeye değer olduğunu, hangilerinin ise hiç önemli olmadığını daha iyi anlarsınız.
Yeni girişimcilere tavsiyede bulunabilecek en yetkin kişilerin o deneyimi yaşamış girişimciler olduğunu bildiğimden, 25 girişimciye işlerini kurmadan önce “keşke bilseydim” dedikleri en önemli şeyin ne olduğunu sordum.  Aldığım cevaplardaki tavsiyeleri aşağıda bulabilirsiniz:

“Bir şeyin en doğru şekilde nasıl yapıldığını bilmeyebilirsiniz, bu hiç önemli değil.
Bir işe başlarken, yapılması gereken şeyler hakkında mutlaka bilgi sahibi olmanız gerekmediğini ancak Spheric’i satıp Flowtown üzerinde çalışmaya başladıktan sonra anladım. Sadece doğru cevapları hızla bulma konusunda başarılı olmanız yeterli. Eğer öğrenmeye odaklanır ve doğru cevapları doğru zamanda bulabilirseniz, her türlü zorluğu yenebilirsiniz. Bunu fark etmek, insanı özgürleştiriyor.”
Dan Martell - Clarity (Kurucu)

 “Keşke fiyat testinin nasıl yapıldığını bilseydim. Ürünümüzü piyasaya ilk sunduğumuzda, fiyatını bize maksimum gelir ve kar sağlayacak en uygun rakamı belirleyerek değil, ödenmesini istediğimiz rakama göre belirlemiştik.
Bir süre sonra müşteri tabanımızdan fiyatımızı düşürmemiz yolunda istekler geldi. Ürünümüz çok talep gördüğünden, biz de istenileni yaptık. Sonuçta toplam müşteri sayımızda artış oldu, ama kazancımız düştü. O zamanlar fiyat testi yapmayı bilseydik, bu büyük hataya düşmezdik.”
Neil Patel- Crazy Egg (Kurucu Ortak)

 “Keşke müşteri kazanmanın, ürününüzü satmanın ve onun sizin düşündüğünüz kadar olağanüstü bir şey olduğuna müşterilerinizi inandırmanın ne kadar zor olduğunu bilseydim.
Yeni iş kuran kişilerin çoğu, müşterilerin zamanla kazanılacağını düşünür. Ama bu konu ilk 2–3 yıl, belki de daha uzun bir süre uykularını kaçıracak olan en önemli sorundur. Müşteri kazanma süreci, yeni kurulmuş bir şirket için zorluklarla doludur ve birden bire olmaz.
Başlangıç sürecinde karşılaşılan müşteri edinme zorlukları hakkında birkaç tavsiye verebilirim:
1) Hedef kitlenizdeki kişilerle mümkün olduğu kadar çok konuşun. İhtiyaçlarını onlardan daha iyi anlamaya çalışın. En değerli görüşleri, müşterilerinizle her gün konuşarak edinebilirsiniz.
2) Ürününüzü potansiyel müşterilerinize pazarlayabilmek için bir dizi test yapmanız gerekir. Bir teste başlamadan önce, alacağınız hangi sonucu başarı, hangisini başarısız olarak kabul edeceğinizi belirleyin. Test bitince de, sonuçları silin ve tekrar başlayın.
3) Etrafınızda para ve finansman konularındaki sorumluluğun sizde olduğunu bilen ekip arkadaşları ve danışmanlar olmalı. İşin başarısı, ya da başarısızlığa uğraması bu kişilere bağlıdır. Onlara tam anlamıyla güvenmelisiniz. Zira arkalarını toplayacak zamanınız olmayacaktır.”
Nick Francis - Help Scout (Kurucu Ortak ve CEO)
 
“En önemli şey….
İş ortağım Steve Bristol ile birlikte şirketi ilk kurduğumuz dönemde çok fazla mesai harcadık. Haftada 80 saatten fazla çalışıyorduk. Gücümüzün tükendiği bir noktaya geldiğimizde, 40 saati ikiye katlayarak çalıştığımız için şirketin iki kat hızlı büyümediğini fark ettik.  Aslında fazladan çalıştığımız o 40 saat, ilk 40 satten daha verimsiz oluyordu. Gerçek şu ki, tüm işleri bitirmeniz, tüm görevlerinizi tamamlamanız,   özelliklerin hepsini oluşturup mükemmel bir tasarım yaratmanız asla mümkün değildir. Artık günün sonunda, yaklaşık saat 16:00 sıralarında diz üstü bilgisayarlarımızı kapatıp eve gidiyoruz. İşinizin özel hayatınızı daha verimli kılmaya yarayan bir araç olduğunu asla unutmayın.
Ayrıca, çok tanınmış biri olmayı, çok zengin olmayı, ya da dergilerin kapağında yer almayı hiç umursamıyorum.  Müşterilerimizi ve çalışanlarımızı daha fazla mutlu edebilmeye önem veriyorum. Sadece çocuklarım ve eşim için tanınmış biri olmak bana yetiyor. Bu gün 32 yaşına gelmiş olmama rağmen, hala annem ve babamın benimle gurur duymaları için gayret ediyorum. İşimizi 500 milyon dolarlık bir şirket haline getirme çabasının getirdiği yükten vaz geçtim. Tanınmamış bir yazılım şirketinin kurucu ortağı olmaktan mutluyum.
Birkaç tavsiye
1) Sadece özel zamanınızda da birlikte olmayı isteyeceğiniz kişileri işe alın.
2) İşe alacağınız ilk 10 kişi tüm şirketin kaderini belirler.
3) Sizinle daha iyi bir ücret alacakları için çalışacak kişileri işe almayın.
4) İşçi bayramından sonra beyaz pantolon giymeyin.
Allan Branch - LessAccounting (Kurucu Ortak)
 
“Keşke bilseydim diyebileceğim en önemli şey, çevrenizdeki kişilerin başarınızı tahmin edemeyeceğiniz kadar çok etkilediğidir.
Her gün zamanınızı kimlerle geçirdiğinize dikkat edip etmediğiniz, laf üretmek yerine iş yapanlarla çalışıp çalışmadığınız, işinizi ve daha da önemlisi, kendi gelişim sürecinizi olumlu ya da olumsuz etkileyecek unsurlardır. O yüzden çevrenizdeki kişileri dikkatli seçin.
Jim Rohn’un söylediği gibi – Sizin değeriniz, en fazla zaman geçirdiğiniz beş kişinin ortalamasıdır. “
Leo Widrich - Buffer (Kurucu Ortak)
 
“Keşke zamanımın değerini daha iyi bilebilseydim. “10 dakika görüşelim” diye başlayan, ama her zaman çok daha uzun süren görüşmelere evet demek o kadar kolaydı ki. Beni gerçekten zaman ayırmam gereken şeylerden uzaklaştıran bu tür taleplere hayır demeyi yıllar sonra öğrendim. Artık toplantılara, röportajlara, (ilave para getirecek) ekstra projelere hayır diyorum. Günlük yapılacak işler listelerimi oluşturmaya başladıktan sonra tüm günüm/haftam/ayım değişti. Karşıma çıkan fırsatları, günlük yapılacak işlerim bittikten sonra zamanım kalırsa kabul ediyorum.
Bu bilince ulaşmamın bir nedeni de bir zamanlar büyük babamın söylediği bir sözdü. Bana her zaman  “Eğer 10 dakika erken davranmazsan, 10 dakika gecikirsin” derdi. Bu sözüyle toplantıları, uçak seyahatlerini,  telefon görüşmelerini, spor derslerini ve daha bir çok şeyi kastederdi.
Kısacası, zaman sahip olduğunuz en değerli şeydir. Bu nedenle, onu akıllıca harcamaya özen gösterin.”
Renee Warren - Onboardly (Kurucu Ortak)
 
“Bir ürün yaratmanın zaman alacağını biliyordum, ama keşke kulanıcıların bir ürünü benimsemesinin de zaman alacağını bilseydim. Ürününüzü hemen beğenen kişiler olabilse de, büyük bir kesim tarafından kabullenilmesi için epey bir zaman ve çaba harcamak gerekir. Bir ürünün genel bir tercih görebilmesi için, yenilikleri hemen kabul etmeyen ve değişikliğe direnen insanların ürününüzü önce keşfetmeleri, değerini anlamaları, denemeye razı olmaları, sonra da satın alıp kullanmaları ve nihayet diğer insanlara da tavsiye edecek kadar güvenmeleri gerekir. Bu süreç belli bir zaman alır. Zira kullanıcıların şirketinizle ve ürününüzle bir bağ oluşturabilmesi için ürün gerçekten işe yarar olmalı ve onu satın alıp kullanan kişilerde başkalarına da önermek isteyecekleri kadar memnuniyet yaratmalıdır.
Pazarlama çalışmaları ekilen bir tohum olsa da, piyasaya çıkan bir ürünün çoğunluk tarafından kabul görmesi oldukça uzun bir zaman alır. İşi zamana bırakmak, şirket kuran birisi için zordur. Zira iş sahibi olarak siz, kontrolun elinizde olduğunu ve gelişmeleri istediğiniz gibi yönetebileceğinizi düşünürsünüz. Ama bazen de sabırlı olup beklemeniz gerekir.”
Poornima Vijayashankar – BizeeBee (CEO ve Kurucu Ortak)
 
“Keşke ürünün çalışan bir prototipini hızla piyasaya sunup, daha sonra da onu sürekli geliştirebilseydim.
BetterDoctor’daki planımız, ürünümüzün ilk prototipini iki ay içerisinde üretip piyasada denemekti. Ürünü iki ay içinde ürettik, ama o kadar eksiklikleri vardı ki, ancak dar bir gruba deneme sürümü olarak sunabildik. Dar bir grup, az sayıda bir kullanıcı ve gerçek dünyadan çok az geri bildirim alabilmek anlamına geliyordu.
Sonuçta, ilk beta ürünümüzü piyasaya sunabilmemiz altı aydan fazla sürdü. Onun da hala birçok eksiği vardı. Ancak bir yıl geçtikten sonra BetterDoctor arama hizmetini ulusal çapta kullanıma sunabildik ve daha da geliştirebilmek için sağlam bir platform oluşturduk. Bugün yeni özellikleri birkaç gün içerisinde geliştirip gerçek kullanıcılarla hemen test edebiliyoruz.
Bir yıl çok uzun bir zaman. Eğer ürününüzü müşterilerin kullanımına daha erken sunabilmek için bir yol biliyorsanız, o yolu mutlaka denemelisiniz.” 
Ari Tulla – BetterDoctor (CEO ve Kurucu Ortak)
 
“Keşke gördüğüm fırsatın ne kadar büyük olduğunu fark edip, ondan yararlanmak için daha iyi plan yapabilseydim. Bugün şirketim daha eski ve daha iyi yapılanmış olduğu için, bir fırsatın üzerine hemen atlamak yerine strateji üzerine odaklanabiliyorum. Eğer işin daha başındayken geriye çekilip daha iyi ve sağlam bir plan yapabilseydim, tonlarca hata yapmaktan kurtulabilirdim. Yine de o hatalardan çok ders aldım ve bu yüzden başarılı olmaya devam edeceğimi düşünüyorum. (Ama artık daha az hata yapmayı da ümit ediyorum)”
Andrew Angus -  Switch Video ( Kurucu ve CEO)
 
“Tahmine dayalı fiyatlandırma yapmayın. Ürününüzün fiyatını nasıl belirlediğiniz, çok şey söyler. İlk kez iş kuran pek çok kişi (bunlara ben de dahilim), müşterilerin ödemeyi kabul edeceğini  “tahmin ettikleri” fiyatın doğru fiyat olduğunu düşünür.
Aslında hedef pazarınıza göre en ideal fiyatlandırma yapısını oluşturmanız için geliştirilmiş çok çeşitli metotlar vardır (Google’da “von westendorp” diye arama yapabilirsiniz). Aynı derecede önem taşıyan bir başka nokta da, ürününüzün özeliklerinden hangilerini müşterilerinizin değerli bulduklarını öğrenmenizdir.
“Ödemeyi kabul etme” ölçüsünü, müşterilerinizin en beğendiği özelliklerle birleştirirseniz, doğru müşterileri çekebilecek ve işinize en fazla kar sağlayacak fiyatlandırma yapısını oluşturabilirsiniz.”
Mike Arsenault – Rejoiner (Kurucu Ortak)
 
“Başarmak istediğiniz şeyi hiç yapmamış olan ve yapmayan bir kişiden asla tavsiye almayın.”
Ethan Bloch – Flowtown (Kurucu Ortak)
 
“Fikirler harika olabilir, ama yaratacağınız ürünün dağıtım aşamasından geriye doğru düşünmek her şeyden önemlidir. Kendinize “bu ürünü kim kullanır?” , “insanlar bu üründen nasıl haberdar olur?” diye sorun. 
Bu sorulara vereceğiniz yanıtlar genellikle size, kullanıcıların ürününüzü başkalarına da tavsiye edecek kadar yararlı bulmasını sağlayacak hangi özelliklere sahip olması gerektiğini gösterecektir.”
 Kapil Kale – GiftRocket (Kurucu Ortak)
 
“Geriye dönük düşünün.
İlk kez iş kuracak olan kişilerin başlangıçta problem olarak gördükleri konular genellikle önemli değildir. Bugün yeni girişimcilerle görüşürken, genellde “şirketin yasal statüsü ne olmalı”, “işten hemen mi ayrılmalı yoksa beklemeli mi” vs. gibi sorularla karşılaşıyorum. Yaşadığım deneyimlere göre bunlar, bir şirketin batması veya başarılı olmasında hiçbir etkisi olmayan konular.
Bence ilk kez iş kuracak kişiler girişim hayatlarının ilk günlerini müşterilerini düşünerek geçirmeliler. O müşterilerin neye ihtiyacı olduğunu ve işin başarılı olup olmamasını nelerin belirleyeceğini anlamaya çalışmalılar. Bir an için bu günden dört yıl sonrasına gittiğinizi, başarılı bir şirkete sahip olduğunuzu hayal edin ve kendi kendinize sorun: Şu anda bana sıkıntı veren bu sorunla ilgili dört yıl sonra da aynı sıkıntıyı duyacak mıyım? Cevap genellikle hayır olacaktır.”
Bo Lu – FutureAdvisor (Kurucu Ortak ve CEO)
 
“Belli bir avantaja sahip olduğunuz büyük ve gelişmekte olan bir pazar seçmeniz çok önemli. Ayrıca kendi kaderinizi kendiniz belirleyebilmeli ve başkalarına fazla bağımlı olmamalısınız.”
Dharmesh Shah – HubSpot (Kurucu ve CTO)
 
“İş planınızla ilgili ulaşabildiğiniz kadar çok olumsuz görüş almaya çalışın. İlk kez iş kuracak olan girişimciler genelde buldukları fikre aşık olurlar ve o fikri destekleyecek dost ve arkadaşlar ararlar. Ne de olsa hiç kimse harika bir fikre hayır diyecek kişilerden hoşlanmaz. Ama aslında aramanız gereken tam da bu tür kişilerdir.
Bırakın tasarım ve planlarınızı paramparça etsinler. Eğer onlara hak vermeye ve şüphe duymaya başladığınızı fark ederseniz, o zaman planınızın (ve herhalde sizin de) başarılı olacak gücü yok demektir. Ama inanç ve kararlılıkla, yılmadan savunma yapabiliyorsanız, o zaman önünüzdeki zorlu ve sıkıntılı sürece dayanacak gücünüz var ve planınız da başarılı olabilecek demektir.”
Blake Williams – Keepsy (Kurucu Ortak)
 
 “Kusursuzluğa çabuk ulaşma çabası felaket getirir” derler. Ben bu gerçeği göz ardı ettiğim için, daha ortada bir tek müşterimiz bile yokken bir sürü veri tabanı ile uğraşarak çok fazla zaman kaybettik.   Daha işin başındayken, varsayımlarınızı henüz tamamlanmamış bir ürünle test etmenizde hiçbir sakınca yoktur.”
Otto Hilska – Flowdock (Kurucu ve CEO)
 
“İlk işimi kurmadan önce, keşke net ve ölçülebilir hedeflerin nasıl koyulabileceğini bilseydim. Yeni bir iş kurarken yaşanan en büyük sorun, cevabı bilinmeyen milyonlarca soruyla karşı karşıya kalmaktır. . Şirketinizi yaratma macerasında yol alırken, bu sorulardan pek çoğunu elinizden geldiği kadar cevaplamaya çalışırsınız. Yeterince soruya cevap bulduğunuz zaman da, gerçekten bir şey yarattığınızı fark edersiniz.  Bu süreç boyunca yolunuzu kolayca kaybedebilirsiniz. Bunu engellemek için kendinize net hedefler koymanız ve attığız adımların başarısını ölçebilmeniz gerekir. Herhangi bir şey ters gittiyse, bunu mümkün olduğu kadar çabuk fark etmeniz ve hemen gerekli düzeltmeyi yapmanız, ya da farklı bir yol seçmeniz çok önemlidir. Bunu da sadece hedefler ve rakamlarla yapabilirsiniz.”
Rami Essaid – Distil (Kurucu Ortak ve CEO)
 
“Keşke biri bana hızlı hareket etmenin, maliyetleri düşürmekten daha önemli olduğunu öğretseydi. Yeni kurulan bir işte en önemli şey, hızlı hareket edebilmektir. İlk yatırım sermayemizi bulana kadar çok fazla zaman kaybetmiştik. O nedenle aşırı alçak gönüllü davranmaktan başka şansımız olmadı. Bu dersi daha önce almış olsaydım, sonuç bambaşka olabilirdi. Eğer ayda 20 dolarlık bir tasarruf sağlayabilmek için bir saatlik zaman harcamanız gerekecekse, buna kesinlikle değmez.”
Alex Schiff – Fetchnotes (Kurucu Ortak ve CEO)
 
“MIT’den mezun olduğum için, bir şirket kurmak, iş delege etmenin önemi, ekip ruhu ve iyi bir ürün yaratmak gibi konularda gerçekten değerli bilgiler almıştım. Ama keşke iş kurma sürecinde yaşanan duygusal dalgalanmalarla ilgili daha fazla bilgim olsaydı. Sinema filmlerine veya televizyon dizilerine baktığımızda, yeni iş kurmuş kişiler olarak genellikle tüm gün futbol oynayıp geceler boyu parti yapan yirmili yaşlardaki çocukları görürüz.  Ama bu keyifli anların yanı sıra yaşanan sıkıntılılar pek fazla gösterilmez.
Hayatımın hiçbir döneminde Leaky nedeniyle olduğu kadar sık ve acımasızca reddedilmemiştim. Ama sayısız red cevabından, maaş bordrosunu denkleştirme çabalarından, sigorta şirketlerinden gelen ihtarnamelerden sonra öğrendim ki, insanın bu zorluklardan yılmaması ve geçmişte yaşanan geçici iniş çıkışlara bakarak hiçbir kazanç ve engelin kalıcı olmadığını anlaması gerekiyor. Aksi halde, sabah yatağınızdan kalkmanız asla mümkün olmaz.”
Jason Traff, Leaky ( Kurucu)
 
“Hayatınızda bir sürü iniş çıkışlar olacaktır. Ümitsizliğe düştüğünüz zaman sakin olun ve her şeyin düzeleceğine inanın. Mutlu olduğunuz zaman da, o anın zevkine varın ama birazını da kötü günler için bir kenara ayırın.
Ben şanslıydım, zira birçok yeni kurulmuş şirketle birlikte çalıştığım için aşağı yukarı nelerle karşılaşabileceğimi biliyordum. Hacker News’ı düzenli olarak okumam da bana avantaj sağladı.  Orada okuyacağınız tavsiyeler kesinlikle işinize yarar.
İlk şirketinizi kurarken, bunun hayatınızda yaptığınız en zor şey olmasına hazırlıklı olun. Bu sanıldığı gibi muhteşem bir deneyim olmayacaktır. Eğer evliyseniz, eşinizden mutlaka tam destek alın. Ayrıca rahatça güvenebileceğiniz ve birlikte çalışabileceğiniz ortaklar bulun. Sonuçta, kendi işinizi kurmaktan daha değerli bir profesyonel deneyim olabileceğini düşünemiyorum.” 
Tri Tran - Munchery (CEO ve Kurucu Ortak)
 
“Yaptığınız işe tam olarak odaklanmak, hayal edemeyeceğiniz kadar önemlidir.”
Ash Rust - SendHub (Kurucu Ortak)
 
“NatureBox’u kurmak benim için olağanüstü bir deneyimdi. O şirketi kurma fırsatını bulduğum için sonsuza kadar şükredeceğim. Bence iş kurmaya hazırlanan kişilerin bir macera trenine binmekte olduklarını bilmeleri çok önemlidir. Duygusal olarak güçlü kalabilmeniz çok zor, ama bir o kadar da önemlidir.  Bir zorlukla karşılaştığınızda, kendinize bunun yol üzerindeki küçük bir engel olduğunu hatırlatın.
Aslında hiç de önemli olmayan konular için kaygılanmakla, çok fazla zaman kaybedebilirsiniz. Sürekli alacağınız iyi ve kötü haberler yüzünden sanki yaşamanız işinizin başarısına bağlıymış gibi düşünebilirsiniz. Ama başınızı dik tutmalı ve yola devam etmelisiniz.”
Gautam Gupta - NatureBox (Kurucu Ortak)
 
“Keşke yeni kurulan bir işte ekip yönetmenin anne-babalık gibi bir şey olduğunu bilseydim. Onları sürekli kontrol eder, ne yaptıklarını merak eder, endişelenir ve araba kullanırken bile Skype ile görüşmek istersiniz. Sık sık “Hepiniz sakin olun bakalım!” diye bağırmanız gerekir. Bazı günler, yerlerine oturmaları ve işleri akşam yemeğinden önce bitirmeleri için uyarırsınız. Diğer günlerde ise onları eğlendirmeniz gerekir. Belki sinemaya, ya da go-kart alanlarına götürürsünüz.
Yeni iş kurmuş biri olarak güçlü yönlerini keşfetmelerine yardımcı olmak ve onları desteklemek istersiniz. Hata yapmalarını, sonra da bu hatadan ürkmek yerine ders almalarını beklersiniz. Emir vermezsiniz, aksine “SEN ne düşünüyorsun?” diye sorarsınız. Yaşadıkları duygu değişimlerine karşı duyarlı olmanız gerekir. Ne zaman cesaretlerinin kırıldığını ya da öfkelendiklerini bilirsiniz. Siz de öfkelenebilirsiniz, ama bunu onlara yapıcı bir şekilde yansıtırsınız. Ama hepsinden önemlisi, tıpkı bir anne-baba gibi, onların mutlu olmalarını istersiniz. Evet, tabii ki başarılı olmalarını da. Zira ben Asya’lı bir babayım.”
Walter Chen - iDoneThis (CEO ve Kurucu Ortak)
 
“Keşke doğru ölçüm yapabilmenin ne kadar önemli olacağını bilseydim. O zaman ilk günden itibaren hazırlıklı olur ve raporlarımızı daha kolay oluşturabilirdik. Son iki yıldan beri sürekli olarak “o konuyu çok kolay izleyemiyoruz, zira yeterli kayıtlarımız yok” sözlerini duymaktayım. Eğer işin en başında hangi temel ölçümleri takip etmemiz gerektiğini bilir ve kayıtlarımızı buna göre oluştursaydık, birçok sıkıntıyı hiç yaşamamış olurduk. “
Rick Perreault - Unbounce  (Kurucu Ortak ve CEO)
 
“Bir sosyal alış veriş uygulaması olan ilk işim tam bir fiyasko oldu. Harika bir araç diye düşünerek bir uygulama oluşturduk, ama kimse satın almadı. Bu yüzden 20.000 Dolar ve 1,5 yılımızı harcamıştık. Bu deneyimden sonra öğrendim ki, teknik olanaklar yetersiz olsa bile, önemli olan teknoloji değil – kullanıcı talebi yaratmaktı.
Bu günkü aklım olsaydı, bir ürün geliştirmeden önce küçük sondajlarla piyasayı test ederdim. Potansiyel kullanıcıların iletişim bilgilerini toplar, önce onlarla konuşurdum. Gelebilecek talebi ölçmek için web siteme hiçbir yere bağlanmayan veya “yapım aşamasında” yazılı bir sayfaya ulaşan tuşlar koyardım. Kısacası, keşke bir ürün yaratmadan önce mümkün olduğu basit adımlar atıp piyasayı test etmek gerektiğini bilseydim. “
Elizabeth Yin - LaunchBit (CEO ve Kurucu Ortak) 


Kaynak: davidhauser.com
Siz de bir girişimciyseniz ve işinizi kurmak için yatırıma ihtiyacınız varsa, YenBirYatırım’a ilan verin, projenizi tanıtın ve yatırımcılara ulaşın.

Giriş
Kullanıcı adı
Şifre
Şifremi Unuttum Yenilenemek