Her girişimcinin sahip olması gereken 5 mentör

11.10.2018
Girişimci. Kendinizi adlandırmanın zor olduğu bir kelimedir. Girişimci olmak, bilinmeyene kafa üstü atlama aşkını beraberinde getirir. Hayat boyu girişimci olan kişiler, yeni zorluklara bayılırlar, ve hayatlarını sürekli bir büyüme süreci içerisinde yaşarlar. Girişimcilerin ortak ihtiyaç duydukları temel kaynaklardan biri mentördür. Bir girişimcinin yolculuğunun başarısı için en temel şey öneriler almak ve fikirlerini başkalarıyla tartışmaktır.

Yıllar içerisinde birçok mentöre sahip olacak kadar şanslıydım, ve şu an bulunduğum yere onlar olmadan gelmeyi hayal bile edemezdim. Bir işi yürütmenin tüm zorluklarına karşın, hayatımda sabit kalan en büyük şey mentörler ve onların önerileri oldu.

Aynı zamanda mentörlerin, benimkilerin olduğu gibi, birçok farklı bakış açısından gelmelerinin önemli olduğunu düşünüyorum. Aşağıda, yıllar içinde sahip olduğum ve her girişimcinin faydalanabileceğini düşündüğüm beş farklı mentör tipini açıklıyorum:

1. Kendi işinizi yapmaya başlamadan önce sizi tanıyan bir arkadaş.
Sanırım siz kendi işinizi kurmadan önce sizi tanıyan birisinin fikirlerinden daha önemli bir fikir yoktur. Onlar sizi, daha herşey bir hayalken ya da bir girişimin ne anlama geldiğini bilmeden önce tanıyorlardı. Sizin kökeninize hitap edebilirler ve girişim labirentinde kaybolduğunuzda sizin ayaklarınızın yere basmasını sağlayabilirler.

Örneğin, Doğu yakasındaki evime gittiğimde, arkadaşlarım bana teknoloji ve iş dışında herşeyi sorarlar. Ne kadar takdir ettiklerinden bahsederler, fakat yavaşlamam gerektiğini, istediğim hayatı yaşamamı, istediğim şeyi yapmamı hatırlatırlar. Hiçbir girişimci bu amacını kaybetmemelidir.

2. Öğrenme sürecinizde sizinle aynı becerilere sahip bir kişi.
Sizinle aynı büyüme sürecinde olan kişilerle düzenli buluşmalar ve sohbetler yapmak değerli ilişkiler geliştirmenizi sağlar. Benim böyle bir grup arkadaşım var, ve birbirimizi sürekli zorlayarak kararlarımızı sorgularız. Birbirimizin kötü günlerinde ve iyi günlerinde hep yanında oluruz.

Böyle bir arkadaşlık kurarak kendinize güveninizi güçlendirirsiniz. Birbirimizin hangi süreçlerden geçtiği çok iyi anlayabiliriz.

3. Birlikte çalışmayı sevmediğiniz bir iş arkadaşı.
Herhangi bir girişimcinin karşılaştığı en büyük zorluklardan biri, yapmak istediğininin doğru olduğunu kanıtlamak ve mevcut düzeni nasıl değiştireceğini anlatabilmektir. Bunu yatırımcılara, kurucu ortaklarınıza, ekip arkadaşlarınıza, basına, ve diğerlerine aktarabilmeniz gerekmektedir. Herkesle konuşabilen biriyseniz avantajlısınıdır. Başkalarından yorum alma yeteneğinizi geliştirin ve bu eleştirileri pozitif sonuçlara döndürmede beceri kazanın. Bunu yapmanın en kolay yolu, size hoş ya da kolay gelmeyen bir ilişkiyi sürdürmektir.

4. Sizin sahip olduğunuz becerilerin tam tersine sahip olan biri.
Size benzemeyen mentörleri bulmaya çalışın. Ben ürün yöneticileri ve teknoloji uzmanları ile kahve sohbetleri yapardım. Operasyon müdürleri ve ofis yöneticileri ile da uzun konuşmalarda bulunurdum. Onların bildikleri ile ilgili çok şey biliyor muydum? Hayır. Onlarla konuştuktan sonra daha çok şey öğrendim mi? Tabii ki.

Bu mentörlere sahip olmak ve bu tip konuşmalar yapmak beni yazılım kodlama ve finans dersleri almaya itti; ve sonuçta ne kadar az şey bildiğimi gördüm. İş hayatında başarı için hayat boyu öğrenme esastır, özellikle inovasyona dayalı bir sektördeyseniz bunu yapmanız gerekmekte.

5. Hep bir girişimci olacağınızı söyleyen bir arkadaş.
Sizin ‘girişimci kişiliğiniz’den başka bir kişiliğinizi bilmeyen biriyle sıkça görüşün. Size, kendinizden şüphe duyduğunuz anda dahi, ‘bunu başardın’ ve ‘bu senin işin’ diyecek kişi de budur. Bu kişi, sizin daha güvenli seçeneği seçmenizi ya da pes etmenizi hayal edemez. Birşeye verebileceğiniz en büyük çabayı vermemişseniz bu kişi size ‘birşey olmaz, tamamdır’ demez, ve her başarınıza sevinecektir.


Kaynak: Entrepreneur
Giriş
Kullanıcı adı
Şifre
Şifremi Unuttum Yenilenemek