McDonald’s, girişimciler için niş alanlara hakim olma konusunda çok iyi bir örnek olabilir

30.10.2017
Kendi niş alanınızı bulmak için hamburgeri yeniden keşfetmeniz gerekmez. İdeal müşterilerinizin sayısını arttırabilmek için elinizdeki ürünü yeni bir ambalajla sunmanız çoğu zaman yeterli olacaktır. 
McDonald’s ın yaratıcısı Ray Kroc,  ünlü fast food imparatorluğunu bir niş yaratarak kurmuştu. Ama söz konusu niş hamburger değildi.
McDonald’s ı başarılı kılan temel özelliği, dünyanın her köşesinde aynı menüyü uygun bir fiyatla sunabilmesidir. Bir Big Mac’in tadı Seattle’da da, Miami’de de aynıdır. Franchise hakkı satın alanlar ise, işlettikleri restoranda hem ana şirketle ortak olma, hem de kendi kendilerinin patronu olma şansına sahiptir. Bu yüzden McDonald’s nişi, temelde bir iş modelidir.
McDonald’s, insanlara isteyebilecekleri her şeyin sunulamayacağını bilir. Bu imkansız bir şeydir. O yüzden kendi değer önerinizi belirleyip, bunu mümkün olan en fazla alıcıyla en iyi şekilde paylaşabilmeniz gerekir. Ama bir niş yaratmak o kadar basit bir şey değildir. Sadece tek tip ürün satmak anlamına gelmez.
Örneğin Walmart’ı düşünün. Tipik bir Walmart mağazasında 142.000 ürün yer alır. Walmart’ın nişi ürün değil, fiyatıdır. Sloganı da “Tasarruf edin. Daha iyi yaşayın” şeklindedir.
Kendi nişinizi yaratmak için, nasıl bir mesaj vermek istediğinizi ve bu mesajı farklı piyasaların nasıl algılayacağını iyi düşünmelisiniz.
Niş alanınızı anlayabilmek için, kendinize sormanız gereken 3 soru
Niş alanınızı anlamak, iş stratejinizi  belirleyeceğiniz bir ayar mekanizması gibidir. İşe başlarken kendinize önce şu soruları sormalısınız:
1.  Şirketimin gerçek değeri nedir? Girişimciler genellikle bu noktayı gözden kaçırır. Ben kendilerine hep şu soruları sormalarını öneririm: “Eğer şirketim bir otomobil olsaydı, hangi marka ve hangi model olurdu ve neden?”, “Eğer tek bir ürün veya hizmet üretecek olsam, hangisini seçerdim?” Bu sorulara vereceğiniz cevaplar, gerçekte nasıl bir iş yaptığınızı belirlemenize yardımcı olabilir.  
2.  Şirketimin hedef kitlesi nedir? Birçok şirket, hedef kitleleri hakkında varsayımda bulunurlar ve bu varsayımlarının doğru olup olmadığını kontrol bile etmezler. Bu kontrolün en iyi yolu, müşteri örneklemeleri yapmak veya bu incelemeyi uzman bir firmaya yaptırmaktır. En ideali yaklaşık 1.500 kadar isim toplamanızdır, ama daha küçük bir örnekleme de işe yarayabilir. Müşterilerinize ürün veya hizmetinizi neden ve nasıl kullandıklarını sorun. Verdikleri yanıtlar sizi şaşırtıyorsa, pazarlama stratejinizi yeniden gözden geçirmenizde yarar var demektir.
3. Sizce ideal müşteriniz nasıl olmalıdır? Belki şu anki müşterileriniz yeterince harcama yapmıyor veya beklentileri yüksek. Onların tüketici ömürlerini hesaplayın. Eğer bulduğunuz değer sürdürülebilir düzeyde artmıyorsa, o müşterileri bırakın ve yenilerini bulun.
Nişinizi hassas ayarlamalarla en ideal haline dönüştürmek
İşinizi, şu anki müşteri tabanınızı ve ideal müşteri hedefinizi gözden geçirdikten sonra, nişinizi daha da daraltarak, sizce ideal olan türden müşterilerin sayısını daha da arttırmak isteyebilirsiniz.
1. Rakiplerinize bakın. Bulunduğunuz nişte başkalarına yer var mı? Onların yaptıkları veya yapmadıklarına bakıp ders alabileceğiniz konular var mı? Rakiplerinizin başarı veya başarısızlıklarından ne öğrenebilirsiniz? Başarılar size hangi stratejilerin işe yaradığını gösterir. Rakiplerinizin başarısızlıklarını incelemek ise ürün veya hizmetinizi müşterileriniz için daha çekici bir hale getirmenize yardımcı olabilir. Nişinizdeki tek oyuncu olmak heyecan verici bir şeydir. Ama rakibiniz yoksa, yeni bir pazar yaratmanın tüm zorluğunu siz yaşarsınız. Daha önce de belirttiğim gibi, bazen bir nişe fazla güvenmek sorun olabilir. Bir rakibiniz yoksa, insanlarda ürün veya hizmetiniz hakkında talep yaratabilecek tek kişi siz olursunuz. Bunu sakın unutmayın, zira size hem pahalıya patlar, hem de tüm zorluğu siz çektikten sonra birinin piyasaya girip olası müşterilerinizi kapması kolaylaşır. Seçtiğiniz nişin işinizi destekleyebilecek kadar büyük olmasına dikkat edin.
2. Olası ekonomik ve teknolojik değişimleri iyi izleyin. İşinizi canlandırabilecek – ya da baş aşağı gitmesine neden olabilecek - yeni akımları yakından izlemeniz önemlidir. Blackberry, Apple ve Samsung’un yarattığı akıllı telefonlardan çok etkilenmişti, ama bugün mobil piyasada kendine bir yer edinebilmek için savaş veriyor.
Eğer iş stratejinizi düzenli olarak güncellerseniz, halen piyasaya nasıl bir mesaj vermekte olduğunuzu görebilir ve doğru müşterileri kendinize çekebilmek için gereken değişiklikleri yapabilirsiniz.
Kendi nişinizi bulmak için hamburgeri yeniden keşfetmeniz gerekmez. İdeal müşterilerinizin sayısını arttırabilmek için elinizdeki ürünü yeni bir ambalajla sunmanız çoğu zaman yeterli olacaktır.


Kaynak: Inc.
Giriş
Kullanıcı adı
Şifre
Şifremi Unuttum Yenilenemek