İlk seçiminiz genellikle en doğru seçim değildir: Yanılmakla ilgili 5 ders.

26.02.2018
Hayatımız için verdiğimiz önemli kararlar söz konusu olduğunda, kendimize karşı çok acımasız oluruz. İlk beş ilişkimiz ayrılıkla sonlandıysa, ömür boyu yalnız kalacağımızı düşünürüz.
  • Üniversiteden mezun olup diplomamızı aldıktan sonra, yıllar boyu eğitimini aldığımız o meslekten aslında nefret ettiğimizi anlar ve bunu en başında fark etmediğimiz için kendimize kızarız.
  • Bir kitap yazmayı, bir yardım vakfı kurmayı, ya da değerli bir şey yaratmayı hayal ederken, ilk denememizde tökezlersek, bu iş bana göre değilmiş deriz.
Bence bu tür zor ve çok seçenekli bir konu hakkında verdiğiniz bir kararda yanılmış olmanız, aslında bir şeyi doğru yaptığınızın işaretidir. 
İşte nedeni…
İlk seçime karşın en iyi seçim
Nedense, genellikle ilk yaptığımız seçimin en doğru seçim olmasını bekleriz. Ama ilk denemenizin hatalı ya da yanlış olması çok doğaldır. Bu durum özellikle hayatta verdiğimiz büyük ve önemli kararlar için geçerlidir.
Örneğin:
1.    Evlenmek için doğru kişiyi seçmek. Flört ettiğiniz ilk kişiyi düşünün. Sizce evlenmek için en doğru seçim olabilir miydi? Biraz daha ileri gidip, ilk aşkınızı düşünün. Harika bir hayat arkadaşı bulmak zordur ve ilk denemenizde doğru seçim yapmanızı beklemek hiç de mantıklı değildir. Hayatınıza giren ilk kişinin “o kişi” olması çok enderdir. 
2.     Kariyer seçimi.  Henüz 22 yaşındayken,  sizin için 40, ya da 30, hatta 25 yaşına geldiğinizde en ideali olabilecek bir kariyer seçme şansınız ne kadardır? O zamandan beri ne çok şey öğrendiğinizi bir düşünün. Yaşam süresince birçok deneyimler yaşarız ve gelişiriz. O yüzden, daha okuldan yeni mezun olduğunuz anda sizin için en ideal olan mesleği seçmenizi beklemek hiç de gerçekçi değildir.
3.     Bir iş kurmak. İlk iş fikrinizin en iyisi olması pek de mümkün değildir. Hatta o fikir iyi bile olmayabilir. Bu, girişimciliğin bir gerçeğidir. (Ben ilk iş fikrimle 1.400 Dolar zarar etmiştim)
Bir hayat arkadaşının sahip olmasını istediğiniz değerleri belirlemek, ya da kariyer yolunuzu seçmek söz konusu olduğunda, ilk seçiminizin sizi en doğru çözüme götürme olasılığı çok düşüktür.

Yanılmakla ilgili 5 ders

Yanılmak sandığımız kadar kötü bir şey değildir. Ben de bu güne kadar birçok hata yaptım ve edindiğim deneyimlerden 5 önemli ders çıkardım. 
1.     Geriye baktığınızda hatalı seçimler yaptığınızı görmeniz, öz değerinizin ya da zekanızın değil, olgunlaştığınızın işaretidir. 
Bir yıl önce yaptığınız seçimlere baktığınızda, bazılarının size hatalı görünmesi iyi bir şeydir. Zira bu olgunlaştığınızı gösterir. Eğer hiç hata yapamayacağınız kadar güvenli bir alanda yaşarsanız, asla gerçek potansiyelinize ulaşamazsınız. Bir konuyu ilk denemenizde en doğru seçimi yapabilecek kadar iyi biliyorsanız,  kendinizi hiç zorlamıyorsunuz demektir.
2.     İlk seçiminiz büyük bir olasılıkla yanlış olacaksa, yapabileceğiniz en iyi şey hemen başlamaktır.
Hatalarınızdan ne kadar erken ders alırsanız, neyin doğru olduğunu o kadar çabuk öğrenirsiniz. İlişkiler veya girişimcilik gibi karmaşık konularda, kendinizi hazır hissetmeyi beklemeden adım atmanız önemlidir. Zira bu konularda kimsenin gerçekten hazır olması mümkün değildir. Öğrenmenin tek yolu uygulamaya geçmektir.
3.     Başarılması zor olan önemli konuları, kolayca başarılabilecek küçük konulara bölün.
Ben herhangi bir işe bakıp, size neler yapılması gerektiğini söyleyemem. Girişimcilik çok geniş bir konudur. Ama herhangi bir web sitesine bakıp, onu bir e-posta listesi oluşturacak şekilde nasıl geliştirebileceğinizi söyleyebilirim. Zira bu konu belli bir deneyim elde etmem için yeterince küçüktür. Eğer doğru seçimler yapma konusunda ilerlemek istiyorsanız, daha küçük alanlarda oynayın.
Nobel sahibi fizikçi Neils Bohr’un ünlü sözüyle özetleyecek olursak, “Uzman, dar bir alanda yapılabilecek tüm hataları yapmış olan kişidir”.
4.     İç sesinizin söylediğine ancak onu destekleyen bilginiz ya da deneyiminiz varsa güvenin. Bir alanda kanıtlanmış bir deneyiminiz varsa, ancak o zaman kesin bir karar vermek için kendinize güvenebilirsiniz. Bunun dışında, doğru seçim yapabilmenin tek yolu deneme yanılma prensibini benimsemektir.
5.     Herkesin hata yapabileceği gerçeği, hataya razı olmak için bir bahane olamaz.  Sırf hatalı bir seçim yapabilirsiniz diye karar verirken tedirgin olmanız ya da tamamen vaz geçmeniz gerekmez. Aslında önemli olan her seferinde elinizden gelenin en iyisini yapmaya çalışmanızdır. Zira denemek ve deneyim kazanmak, öğrenme sürecini destekleyen unsurlardır.  
Yapacağınız her seçim mutlaka hatalı olacak diye bir şey yoktur.  Ara sıra yapacağınız hataları da doğruyu bulmanın bir bedeli olarak görmelisiniz. O yüzden daha en başından kazanacağınıza inanın ve oyunu ona göre oynayın. 


Kaynak: The Next Web
Giriş
Kullanıcı adı
Şifre
Şifremi Unuttum Yenilenemek