Son 30 Yılda En Çok Satan Kitaplardan Alınan Çarpıcı İş Yaşamı Öğretileri

02.01.2018

Her yıl ile birlikte sırlarla dolu yeni iş kitapları ortaya çıkar. Daha iyi bir lider olun! Milyon dolarlık şirket yaratın! İş yaşamında en iyi performansınızı gösterin! diye size sloganlar sunacaklar, size bunları nasıl başaracağınızı göstereceğiz! iddiasında bulunacaklardır. Tüm tatil günlerinizi bu kitapları okumaya ayırsanız bile, hepsini okumanız imkansız olacaktır. Fakat bu kitaplardaki tavsiyeleri bir özet halinde görebilmek iyi olmaz mı? Biz olacağını düşündük.

Bir makale için son 30 yılda yazılmış yüzlerce iş kitabını tararken, bu kitapların, farklı ve orjinal anektodlar ve algılama teknikleri sunsalar da, sürekli ortaya çıkan birkaç prensip etrafında döndüklerini gördük. Bunlardan en sık ortaya çıkan ve en kalıcı görünen yedi tanesini sizin için derledik.

1.Sebebinizi bulun. Herhangi birşey yapmadan önce kişisel sebebinizi oluşturmuş olmanız önemlidir. Bu basit aktivite sizi doğru yola çıkarmakla kalmaz, o yolda devamlı kalmanızı da sağlar. Kalıcı Olmak kitabında Jim Collins ve Jerry I. Porras, Disney ve Johnson & Johnson gibi vizyoner şirketlerin, denizde fırtına çıktığında nasıl dengede kalabildiklerini anlatırlar. Bu şirketlerin ortak özelliklerinden biri, sadece kar ve para peşinde koşmanın ötesinde daha yüksek bir varoluş amacına sahip olmalarıdır.

Kişisel bazda da ‘sebep’ kritiktir. Daniel Pink’in Drive isimli kitabında, psikologların üniversite öğrencilerine hayattaki amaçlarını sormaları ile ilgili bir deney anlatılır. Öğrencilerden bazılarının servet elde etme gibi dışsal kar amaçları varken, bazılarının da kişisel gelişim ya da başkalarına yardım etme gibi içsel amaçları vardır. Yıllar sonra, kar amacı olan öğrencilerin hallerinden memnun olmadıkları, ama içsel amaçları olan öğrencilerin daha mutlu oldukları görülmüştür.

Çıkarılacak Ders: Ne yapıyorsanız durun ve sizi motive eden sebebi bulun. Bu, anlamlı hedefler koymanızı, daha iyi organize olmanızı ve hatta daha mutlu hissetmenizi sağlayacaktır.

2.Ne olursa olsun, işiniz önce gelsin. Neyi başarmak istediğinizi bildikten sonra, oraya ulaşmak için çaba harcamalısınız. Cal Newport So Good They Can’t Ignore You isimli kitabında, yapılan işin sonucundan çok kalitesine odaklanan bir davranış değişimini destekliyor. İşin hizmetkarı olursanız, sizi öne çıkaracak ender bulunan ve değerli becerileri doğal olarak elde edersiniz. Seth Godin’in Linchpin kitabında da vurguladığı beceriler bu becerilerdir. Godin’e göre vazgeçilmez olan kişi yani linchpin, uzmanlığını, tutkusunu ve duygusal emeğini aynı anda akıtabileceği niş bir alan bulur ve kendi çevresinde bu konuda vazgeçilmez olur. Malcolm Gladwell’e göre linchpin olabilmek için yaklaşık 10.000 saatlik pratik yapılmalı yani konu üstünde çalışılmalı, emek verilmelidir. İyi haber, eğer tutkulu hissettiğiniz bir sebebe doğru gidiyor ve mükemmel iş çıkarmaya odaklanıyorsanız, bu 10.000 saat inanılmaz derecede hızlı geçer.

Çıkarılacak Ders: Hazırlığınızı yapın ve yaptığınız işin kalitesine odaklanın. Sonuçtan ziyade işin kendisine yatırım yaparak, becerilerinizi geliştirecek ve vazgeçilmez olmak için gerekli saatleri biriktireceksiniz.

3.Planla. Uygula. Tekrarla. Bu 10.000 saatinizi verirken, bir planlamaya ve ince ayarlara ihtiyaç duyacaksınız. İş Bitirici kitabında David Allen, işinizi organize etmek için güvenilir bir sisteme sahip olmanın ve düzenli aralıklarla bu sistemi yeniden değerlendirmenin, doğru yolda ve motive kalmanıza yardımcı olacağını söylüyor. Bu, projenizi ilerletecek somut aksiyon planları yaratmanız için size zaman kazandıracak. Fakat planlarınızı gözden geçirdikçe, beklemediğiniz birşey görebilirsiniz: tamaladığınız işlerden dolayı, daha önce bir sonraki adım olarak düşündüğünüz şeyler artık geçerli olmayabilir. Bu da çok normaldir. İlerleme, her zaman katı bir plana yapışıp kalmak anlamına gelmez, bazen planı yeniden yazmanız gerekir. Kalıcı Olmak kitabı, vizyoner şirketlerin, varolma sebeplerini korurken ilerleme ve gelişmeyi sürekli teşvik ettiklerini öğretiyor.

Çıkarılacak Ders: Kendin için işe yarayacak bir organizasyonel sistem bul ve onu aksiyon planını yürütmek ve gözden geçirmek için kullan.

4.Verimli kelimesini unut. Etrafımızda, bizi verimli olmaya zorlayan birçok tavsiye bulunuyor. Fakat, çoğu iyi iş kitabında bulunan en şaşırtıcı ve devrimci tavsiyelerden biri, etkili olmanın sizi sadece verimli olmaktan çok daha ileri götüreceğidir. Tim Ferriss klasiği 4-Saatlik İş Haftası, anlamlı işlere fazla zaman yaratmak için boş ve anlamsız işlerden kurtulmayı öğretir. Genel e-postalar ya da sizin dışınızdakilerin de yapabileceği küçük işleri yapmak yerine, yeteneklerinize uygun ve hedeflerinize yakınlaşmanızı sağlayacak aktivitelere odaklanın. Eğer doğru kullanılırsa, %20 çaba ile sonucun %80’ini alabilirsiniz. Önemli hedefler için etkin bir şekilde çalışmak, sizi, yapılacaklar listesindeki küçük işlere check atmaktan daha ileri götürür.

Çıkarılacak Ders: Çok şeye değil, doğru şeylere odaklanın.

5.İyi hikaye anlatın. Günümüzde herkes bir satış personelidir. Müşterilerle ilişkiniz olmasa bile, iyi bir hikaye anlatarak diğerlerini ikna etmek her işin bir parçasıdır. Hikaye anlatmayı öğrenmeniz ve fikirlerinizi başkalarına satabilmeniz önemlidir. The Tipping Point ve Made to Stick kitaplarının her ikisinde de bir fikrin etkili ve hatırlanabilir bir biçimde sunulmasının mümkün olduğu yazılır. Şanslısınız ki, hikeyeleri etkili anlatabilmenin arkasında psikolojik bir yöntem yatar: vizyonunuzu onlara sunarken dinleyicilerinizin hikayelerini dinlemeyi öğrenirseniz, onların ihtiyaç ve arzularını görürsünüz. Bu şekilde de onların desteğini kazanırsınız. Dinleyicilerinizin ihtiyaç ve arzularına konuşmayı öğrenirseniz herkese herşeyi satabilirsiniz.

Çıkarılacak Ders: Hikaye anlatmanın doğru yolunu öğrenin. İnsanları sizin vizyonunuzun içine çekmeyi öğrendikten sonra, hedefinize ilerlemek için daha fazla insan gücünüz olacaktır.

6.Yaratıcılıkla ilgili beklentilerinizi değiştirin. Yaratıcılık düşündüğünüz şekilde işlemez. Tamamen yeni bir fikirle gelmek istiyorsanız, hızla ileri zıplamanız ve denediğiniz şeylerde biraz maceracı olmanız gerekir. Where Good Ideas Come From isimli kitabında Steven Johnson, yaratıcı fikirlerin, evrime benzer bir süreç izlediğini ve gelişlerinin heyecan verici olduğu kadar öngörülemez olduğunu söylüyor. Yaratıcılık da aynı prensipleri vurgularken, kararlılığın da önemine değiniyor; denemeye devam edin ve deneyler sonucunda yaratıcı fikirlerin kendiliğinden ortaya çıkmalarına izin verin. Açıkfikirli olarak ve her bir engeli, yapılacak bir iş gibi değil, bir laboratuvar deneyi olarak görerek, yeni fikirlerin oluşmasını sağlayacaksınız.

Çıkarılacak Ders: Yaratıcı fikirler kediler gibidir. Çağrıldıklarında gelmeyebilirler fakat sabırlı olursanız ve kapınızı fırsatlar için açık bırakırsanız, hazır olduklarında içeri girecekler ve kucağınıza oturacaklardır.

7.Mantıksızsınız ve bu normal. ‘İş’. Kulağa, kravatlar ve ceviz kaplama mobilyalar kadar ciddi ve mantıklı geliyor. Fakat temeline bakarsanız, iş, insanlarla ilgilidir, ve insanlar da inanılmaz derecede mantıksızdır. Mantıklı olan tarafınız sizin iyiliğiniz ile ilgili kararlar alır, şekeri ya da sigarayı bırakmak gibi. Fakat mantıksız tarafınız daha çok pasta ve sigara düşünmektedir. Dolayısıyla, kendi hedefinize doğru ilerlerken, işler hesapladığınız gibi gitmeyebilir. Başkaları işinize karışır, kendi mantıksızlığınız dahi sizi geri tutabilir. Fakat bu doğruları projenizin bir parçası olarak kabul edin ve eğlenmeye bakın; mantıksızlık dünyanın sonu demek değildir ve heyecan verici de olabilir.

Çıkarılacak Ders: Kendinizin ve başkalarının içsel mantıksızlığını kabul edin. Ortaya çıkacağına göre plan yapın, ona dayanın ve gidermek için aksiyon planınızda ince ayarlamalar yapın.

 

Kaynak: Page19

Giriş
Kullanıcı adı
Şifre
Şifremi Unuttum Yenilenemek