Bir Küçük İşletmecinin Başarı Hikayesi

22.12.2017
Bir Küçük İşletmecinin Başarı Hikayesi: Kamboçya’nın  Kayıp Neslinden Gelen Bir Girişimci 
PUC Siem Reap Campus’un rektörü ve bir gayrimenkul girişimcisi olan Phann Keara’yla tanıştığımda, hayat hikayesinden çok etkilendim.  Phann, kendi ifadesine göre kayıp bir nesilden geliyor. Bu gün 34 yaşında olan Phann’ın hayatta kalması bir mucize – zira Kızıl Kmerler, terör estirdikleri üç yıl boyunca her 5 Kamboçyalıdan birini öldürmüşler. Bu soykırım, sadece kaybedilenlerin günahsız yaşamlarını çalmakla kalmamış, aynı zamanda Kamboçya halkının ortak ruhunda derin bir iz bırakmış. Phann’ın hayat hikayesini bir zafer ve ilham örneği olarak tüm dünyayla paylaşmak istiyorum.

Phann 1979 yılında dünyaya gelmiş. Fakir bir ailesi varmış. Babası, okulu 9. sınıftan sonra terk etmiş olmasına rağmen, öğretmenlik yapıyormuş. 
Phann ortaokula giderken geleceğine yönelik bir ümidi yokmuş. Yine de Napoleon Hill’in “Düşün ve Zengin Ol” kitabını okumuş ve o kitap hayatını değiştirmiş. Bilinçaltının gücüyle, çevresinde yaşanan korkunç tehlikeler de dahil olmak üzere her türlü zorluğu aşabileceğine inanmaya başlamış. 
Henüz 13 yaşındayken, bir araba kazası geçiren babasında beyin hasarı oluşmuş ve Phann tek başına iş hayatına atılarak çevresindeki çiftliklerde bulunan ineklere bakmaya başlamış.  Kendinden küçük dört kardeşinin bakımı için annesine yardımcı olması gerekiyormuş. Ama elde ettiği gelire rağmen, babasının maaşı olmayınca, ailenin geçimi için çok az bir para kalıyormuş.   
Bir burs sayesinde üniversiteye girdiğinde, ticaret ve kişisel gelişim konusunda kitaplar okumaya devam etmiş. Brian Tracy’nin “ Maksimum Başarı” adlı kitabı, Kiyosaki’nin “Zengin Baba, Fakir Baba” adlı kitabı ve kişisel gelişim konusundaki daha birçok eser özel ilgi alanını oluşturmuş. Zaman geçtikçe, Kamboçya halkının yaşadığı acıların olumlu düşünce gücü sayesinde aşılarak pozitife dönüştürülebileceğini görmeye başlamış. 
Daha sonra, MBA derecesini almış ve  Siem Reap’deki Kamboçya Pannasastra Üniversitesinde ders vermeye başlamış. Kamboçya’nın turizm merkezi olan Siem Reap, dünyanın en önemli harikalarından biri olan Angkor Wat yakınlarındadır. Phann, girişimcilik kariyerini Siem Reap’ta yeniden başlatmış ve bu kez İngilizce profesörü olan bir arkadaşıyla birlikte bir apartman kompleksi satın almış. Binada bulunan daireleri üniversite öğrencilerine kiralamışlar ve daha sonra bu binayı yüksek bir karla satmışlar. Phann elde ettiği kazançla bu kez 17 odalı, çok güzel bir otel olan Villa Kiara’ya yatırım yapmış. Ben de orada bir öğle yemeği yedim. Otelde bir balayı dairesi, yüzme havuzu, çok güzel bir bar, harika bir bahçe ve hemen otelin yanından yükselen yaşlı ve çok güzel ağaçlar bulunuyor. Bu butik otele bir sonraki tatilimde mutlaka gitmeyi planlıyorum. 
Phann bu otelden elde ettiği gelirle, aynı caddenin sonunda 15 odalı bir otel daha inşa ediyor. Bu butik otellerin gecelik oda ücreti, Ekim ve Mart ayları arasındaki yüksek sezonda 80 Dolar, Nisan ve Eylül ayları arasında ise 70 Dolar. Bu inanılmaz uygun bir fiyat. 
Phann bir işletme profesörü ve - pazarlama, finansal planlama ve yasal konular da dahil olmak üzere - bu güne kadar edindiği deneyimleri öğrencilerine de öğretmeye çalışıyor. İşletmesini “Limited Şirket”  olarak yapılandırmış ve 25 kişiye tam zamanlı iş imkanı yaratmış. Oteli satın almak için 165.000 Dolar ödemiş, ama otelin arsası kendisine ait olmadığı için 16 yıl boyunca kira olarak ayda 4.000 Dolar ödemesi gerekiyor. 
Gelir ve giderlerinin başa baş gelebilmesi için otelde % 70 oranında bir doluluk sağlaması gerekiyor. Bu da her gün yaklaşık 10 odanın dolu olması anlamına geliyor. Sosyal girişimcilik alanında da çok aktif – yerel yardım kuruluşlarına para yardımı yapıyor. Ayrıca bölge gençlerine iş veriyor ve onları eğitmek için çok zaman harcıyor. 
Phann’a göre Kamboçya’nın en önemli konusu, halkın ruhsal durumunun düzeltilmesi ve daha girişimci olmalarının sağlanması. Gençlere verdiği üç öğüt var:
1. Mutlaka özgün bir ürününüz olmalı. 
2. Doğru lokasyonu bulmaya çalışın, zira en önemli konu lokasyondur. 
3. Her zaman en yetenekli kişileri işe alın ve onlara iyi davranın. 
Hedefi bir butik oteller zinciri kurmak ve başarılı bir inşaat müteahhidi olmak. Aynı zamanda, kişisel gelişimini hem kendisi, eşi, çocukları, hem de çalışma arkadaşları için en üst düzeye çıkartmak istiyor. 
Bir başka hedefi de özel sermaye şirketlerini Kamboçya’ya çekmek. Zira ülkesinde bu alanda bir faaliyet bulunmuyor. Ayrıca, Kamboçyalı büyük bir kitlenin yaşamakta olduğu Long Beach, California’yı da ziyaret etmek istiyor. Babası bir süre önce rahip olmuş. Erkek kardeşleri ise denetçilikten sağlık uzmanlığına kadar çeşitli alanlarda çalışıyor. 
Üniversitedeki dersinde ben de bir konuşma yaptım. Sınıfta 100’den fazla öğrenci vardı ve çoğu Profesör Keara’nın o güne kadar gördükleri en iyi hocalardan biri olduğunu düşünüyordu. Phann’ın tüm çabası, öğrencilerinin ileride Kamboçya’nın gelişim sürecine katkıda bulunabilecek başarılı işletmeler kurabilmeleri için onlarda girişimci bir düşünce yapısı oluşturmak. 

Kaynak: Huffington Post
Giriş
Kullanıcı adı
Şifre
Şifremi Unuttum Yenilenemek