Başarılı Olmak İsteyen Girişimcilerin Bırakması Gereken Alışkanlıklar

10.04.2020
Girişimci olmak; ilk olarak bakıldığında, mümkün olan en iyi kariyer seçimi gibi görünmektedir. Kim kendi işini kurmak, kendi işinin patronu olmak ve daha çok para kazanmak istemez ki? Bu satırları okuyan pek çok kişinin keşke bu kadar kolay olsaydı dediğini tahmin edebiliyoruz. Elbette girişimcilik çok kolay bir durum değildir ve ne yazık ki, kendi işini kurmak isteyerek bir girişimde bulunanlar arasında çok azı başarılı ve karlı olmuşlardır.

Peki, başarılı olan girişimcileri diğerlerinden ayıran özellikler nelerdir?
Öncelikle fırsatları değerlendirecek bir öngörüye sahip olmaları gerektiği bir gerçektir. Fakat bunun yanında bir girişimcinin bırakması gereken bazı alışkanlıklarda onun başarılı olmasında fayda sağlayacaktır.  
Bu yazımızda başarılı bir girişimci olmak isteyen kişilerin, bırakmaları gereken alışkanlıklardan bazıları hakkında bilgiler vermeye çalışacağız.

Rahat olmak
Girişimci olmak isteyen birinin öncelikle rahat bir hayatı olmayacağını baştan kabul etmesi gerekir. Haklı olarak çoğu kişi bir işyerinde çalışıp günlük işlerini tamamladıktan sonraki rahatlığı tercih eder. Çünkü başka bir yerde çalışmak demek, kötü sürprizler olmaması, çalışma saatlerinin belli olması ve iş bittiğinde sorumluluğun bitmesi demektir. Fakat böyle bir konforu varken neredeyse 24 saat sorumluluğu olan bir işin yükü ağır olabilir ve bu koşulları herkes kaldıramayabilir. Öncelikle ilk zamanlar bir işe başlamanın ve kendi işinin sahibi olmanın heyecanı için bu yoğunluk hissedilmese de zamanla yorucu ve bunaltıcı olur. Unutulmamalıdır ki,  girişimci olmak birdenbire, tahmin edilemez zorluklarla mücadele etmek ve sürekli tetikte olmaktır.

Tembel olmak
Tembellik ve girişimcilik birbiri ile ters düşen iki kavramdır. Tembel olan çoğu insanın girişimci olmak istememesi gayet doğaldır çünkü kendi işini kurmak demek ne kadar çok çalışması gerektiğini bilmek demektir. Tembel bir yapıya sahip bir kişinin girişimci olduğunda işin gerekliliklerini yerine getirememesi ve dolayısıyla başarısız olması olası bir durumdur. Çünkü bu girişimcinin birçok zorlukla yüzleşmesi, mücadele etmesi, çok çalışması ve proaktif olması şarttır. 

Olumsuz olmak
Girişimci olmak olumlu ve umutlu bir tutum gerektirir. Bir işe başlamak asla kolay değildir ve nadiren iş çok kısa zamanda hemen karlı hale gelir. Olumlu olmak bir işi ayakta tutmak için hayati önem taşımaktadır. Bu yüzden gerçekçi olunmalı ama asla olumsuz olunmamalıdır. Olumsuz bir tutum girişimcinin ikinci kez denemesini ve cesaretli olmasını engelleyecektir. Ve bu iki sebepte bir girişimcinin başarısız olmasında iki ana nedendir.

Sorumsuz Olmak
Başarılı bir girişimci olmak için proaktif olmak ve sorumluluk almak şarttır. Birilerinin yaptığının aynısını yapmak asla bir seçenek değildir. Girişimci olmayı düşünenler zor kararlarla karşı karşıya kalacağını bilmeli ve bu durumları yaratıcı olarak aşmalıdır. Sorumluluk almayan ve başkalarının peşinden giden, onların yaptığını kopyalayan biri girişiminde başarılı olamaz ve önüne çıkan fırsatları kaçırır. Girişimciler aynı zamanda başarılı liderlerdir.

Risk almaktan kaçınmak
Girişimci olmak büyük riskler almayı gerektirir. Alınan bu risklerde bazı girişimciler çok başarılı olabilirken bazıları başarısız olurlar. Elbette zaman zaman kötü kararlar alarak başarısız olunabilir ve bu her girişimcinin zaman zaman karşılaştığı bir durumdur. Fakat başarısızlık öğrenmenin bir parçasıdır ve önemli olan bu başarısızlıklarla nasıl başa çıkılacağının bilmektir. Ve kesinlikle başarısızlıklar karşısında moral bozukluğuna girilmemelidir, çıkarılan derslerle nasıl bir hamle yapılacağı düşünülmelidir.

Yaratıcı olmamak
Girişimcilerin yaratıcı olması gerekir, çünkü bir girişimciyi başarılı kılan herkesten ayıran yeni, yaratıcı fikirler bulmasıdır.  Bu yüzden girişimci olmayı hedefleyen birinin beynini sürekli aktif tutması ve daima yeni fikirler düşünmesi gerekir. Sürekli olarak yeni fikirler üretmeyi sağlayan beyin fırtınaları yapmak bir girişimcinin başarı sırlarından biridir.

Sabırsız olmak
Bir gecede başarılı olan ve büyük paralar kazanan girişimciler çok azdır ve bir girişimin kar etmeye başlaması uzun zaman alabilir. Çok sıkı ve zaman gerektiren girişimcilikte başarılı olmak için hem sabırlı olmak hem de tatminkâr olmak gerekirken, her zaman daha fazlası hedeflenmeli ama zaman gerektiği de bilinmelidir.
Girişimcilik uzun ve bir o kadar meşakkatli bir serüvendir. Ve bu serüvende başarısızlığı doğuracak veya besleyecek bazı alışkanlıklardan vazgeçmek gerekir. Çünkü başarılı olmak hayallere ulaşabilmek için fedakârlık ister...
Giriş
Kullanıcı adı
Şifre
Şifremi Unuttum Yenilenemek