Girişimcilerin Yalın Girişim Konferansından Alabilecekleri 7 Ders

24.10.2016

Yalın Girişim hareketi, Eric Ries’in ‘kur - ölç - öğren’ düşüncesini anlattığı, çok satan kitabı sayesinde yayılmıştır. Aralık ayında San Francisco’da biten Yalın Girişim Konferansı da bu hareketin üzerine inşa edildi. Bu konferans, girişim hayallerinin peşinden giden girişimciler için güzel bir hediyeydi.

Cesur girişimciler için benim gözlemlediğim yedi önemli nokta şunlar:

1. Deney kültürüne sahip olun.

Luxr şirketinden Janice Fraser, yalın girişimi, fazlasıyla belirsiz ortamlarda yeni ürünler ve hizmetler yaratan şirketler kurmak için bir yaklaşım olarak tanımlıyor. Burada anahtar şey, deneyler yapmak ve varsayımları test ederek geri dönüşleri ürünü geliştirmek için kullanmak. Sesli posta hizmetinin mucidi Scott Jones ile görüştüğümde, ‘hızla başarısız ol’ dedi. Bunu, şirket başarısız olsun anlamında değil başarıya giden yolda bir çok deney yapmanın gerekliliğini vurgulamak için söyledi.

2. En çok maaşı alan kişinin fikrinin her zaman kabul edilmesinin önüne deney yaparak geçin.

Maaşı en yüksek kişilerin fikirlerinin sürekli kabul edilmesi tüm kararların kıdeme göre alınması demektir. Deneyler yapmak, yani sonuçlara göre yeni dersler ve fikirler çıkarmak, yeterli bilgi sahibi olmadan sadece kıdeme göre alınan kararların önüne geçer.

3. Müşterinizin tam olarak neye değer verdiğini bilin.

Müşteri çok ender olarak, şirketin sattığını düşündüğü şeyi satın alır. Yalınlık çok iyi olsa da, çoğu girişimci dış dünyayla temas kurmadan tüm enerjilerini şirketi inşa etmeye harcıyorlar. Oysa, pazarınızı ve ortada dolaşan tüm yeni fikirleri anlamalısınız. Fikirlerinizi müşteriler nezdinde test edin ve müşterilerinizle konuşun.

4. Sizden inanılmaz derecede memnun olan 100 müşteri kazanın.

Marc Andreessen’e göre 100 müthiş memnun müşteri kazanabilirseniz, 1.000, 10.000 ve daha fazlasını da kazanabilirsiniz. Herkesin seveceği birşey yerine, birkaç kişinin sevdiği birşeyler bulmayı deneyin.

5. Rakamsal ölçütleri düşünün, pikselleri değil.

Güzel bir tasarıma çok fazla önem veriyoruz,fakat bazen iyi çalışan şeyler tasarım anlamında en mükemmel seçenekler olmayabiliyor; bu yüzden fazla analiz etmeyin. Herşeyi test edin. Nelerin ölçümlenmesi gerektiğini bulun sonra da bu kritik noktaların geliştirilmesi için küçük deneyler yapın.

6. Yeni davranış diye birşey yoktur.

Biz cesur girişimciler, teknolojimizin varolan bir davranışı değiştirebilmesini ya da geliştirebilmesini ümit ederiz. Konferansta bir dinleyici, Snapchat’in hangi problemi çözdüğünü sordu. Doğru bir soru diye düşündüm - çocuklarım bu uygulamayı altı saniyelik komik resimler yapmak için kullanıyorlar. Bu soruya verilen cevap, Snapchatin mevcut bir davranışı geliştirmesiydi. Snapchat, sınıfta elden ele not göndermenin modern bir versiyonu. Örneğin bu yolla, kızım, aptalca bir resmi ya da bir elbiseyi arkadaşıyla paylaşabiliyor. Peki sana dönelim: sen hangi davranışın daha kolay ya da daha iyi yapılmasını sağlıyorsun?

7. Düşüncelerinizi iyi ifade edin ve net olun.

Mühendis ekibinizin arkadaşlarına şirketinizin ya da teknolojinizin ne işe yaradığını anlatamamalarının ne kadar büyük bir prestij kaybı olduğunu düşünün. Çözdüğünüz problem konusunda net olun, ve sonrasında ekibinizin motivasyonunun nasıl yükseldiğini izleyin.
 

Kaynak: Huffington Post
Giriş
Kullanıcı adı
Şifre
Şifremi Unuttum Yenilenemek