Nasıl Melek Yatırımcı olunur?

Melek Yatırımcı nasıl olunur?

Melek yatırımcılar çoğunlukla grup olarak biraraya gelerek birlikte yatırım yaparlar. Genelde bu tür birlikte yapılan yatırımlarda gruba liderlik eden bir melek yatırımcı vardır ve bu kişi girişimci ile anlaşma şartlarını müzakere eder. Bir diğer yöntem de girişimcinin birbiri ile bağlantısı olmayan melek yatırımcılarla birebir iletişime geçmesi ve yatırımcı grubunu girişimcinin kendisinin oluşturmasıdır.

Melek yatırımcılığa başlamak için en iyi yöntem melek yatırımcı olan bir tanıdığınızı bulmanız ve onunla birlikte yatırımlara başlamanızdır.

Bir girişime yatırım yapmak için görüşmelere başladığınızda ilgineceğiniz iki rakam vardır: ne kadar yatırım yapacağınız ve şirketin değeri. Şirketin değeri sizin ne kadar hissseye sahip olacağınızı belirler. Örneğin yatırım öncesi değeri 1 milyon TL olan bir şirkete 50.000 TL yatırım yaptığınızda şirketin değeri 1.05 milyon TL olacaktır; bu da 0.05 milyon / 1.05 milyon = %4.76 hisseye sahip olacağınız anlamına gelir.

Melek yatırımcılar şirketlere ve girişimlere ilk dönemlerinde yatırım yaparlar. İlerleyen zamanda şirket yeni yatırımlar alabilir ve melek yatırımcının şirket üzerindeki payı azalabilir. Fakat bu endişe duyulacak birşey değildir zira genelde her yeni yatırım turunda şirket değerlemesi daha fazla olacaktır. İlk yatırımınızı yaptığınızda %4.76’sına sahip olduğunuz bir şirketin başarılı olup yeni yatırımlar aldıktan sonra belki %0.5’ine sahip olacaksınız fakat hisse değeriniz 50.000 TL’den 2 milyon TL’ye çıkmış olacaktır.

İleride yapılacak yatırımlar karşısında kendi hisse oranınızı koruyabilmeniz için girişimciler ile yaptığınız anlaşmada size de gelecekte yatırım yapma hakkı veren maddeler olmalıdır.

Bir melek yatırımcı ne kadarlık yatırım yapar?

Bu çok değişken bir tutardır, 10.000 TL’den yüzbinlerce TL’ye kadar değişebilir. Doğal olarak üst limit girişimcilerin ihtiyaç duydukları tutardır ve birkaç melek yatırımcının bir araya gelmesi ile bu tutara ulaşılabilir.

Girişimin değerine nasıl karar verilir?

Bu konuda kesin bir cevap yoktur. Başlangıç aşamasındaki bir girişimi değerlemek için tamamen mantığa dayanan bir yol yoktur. Bu aşamada varılan değer, girişimcinin müzakere gücünün sonucu olmaktan başka birşey değildir. Eğer girişimciler sizi gerçekten istiyorlarsa, paraya çok ihtiyaçları varsa veya sizin bilginizi kullanmak istiyorlarsa daha düşük bir değerleme ile yatırım yapmanıza onay vereceklerdir. Eğer size çok ihtiyaçları yoksa değerleme daha pahalı olacaktır.

Sonuç olarak melek yatırımcı aşamasındaki değerlemenin çok önemi yoktur. Melek yatırımcılar bir girişimden para kazandıklarında bu fiyat düşürerek ucuza bir yatırım yaptıkları için değil girişim çok başarılı olduğu içindir. Yapmanız gereken anlaşmanın maddelerine ve detaylara çok fazla takılı kalmamak ve zamanınızı işin doğru olup olmadığını analiz etmekle harcamaktır.

Melek yatırım yaparken ele almanız gereken bir diğer konu girişime ne kadar yardım etmeniz gerekeceğidir. İstemezseniz hiçbir şey yapmadan sadece para kaynağı olarak kalabilirsiniz ya da şirketin bir çalışanı gibi faaliyet gösterebilirsiniz. Bu konuyu anlaşma aşamasında girişimcilerle belirlemeniz çok önemlidir.

Herkesin yatırım yapmak istediği gözde girişimlerin yatırımcılardan yüksek beklentileri vardır. Bu tip girişimciler yatırımcıların parası yanında kimleri tanıdıkları, şirket için ne kadar zaman harcayabileceklerini ve tecrübelerini değerlendirerek yatırımcı seçerler. Fakat bir girişimin başlangıçta çok gözde olması ile sonunda başarılı olması arasında çok bir bağlantı yoktur.

Kazananları Seçebilmek

Doğru şirketi seçmek işin en zor kısmıdır. Hedef ‘İnsanların istedikleri birşeyleri yapan şirketleri seçmektir’. Çok popüler olmuş şirketler melek yatırımcıların alanında değildir, bu şirketler artık sermaye fonlarının radarına girmiş ve onlardan yatırım almaya başlamıştır. Sizin melek yatırımcı olarak yapmanız gereken popüler olmamış başarı potansiyeli olan şirketleri yakalamaktır. İyi bir melek yatırımcı olmak için potansiyeli iyi tartmanız gerekmektedir.

İyi bir girişimci nasıl olur?

İyi girişimciler talihli görünürler. Kötü girişimciler ise şanssız olarak algılanırlar, akıllı olabilirler fakat cesaretlerini yitirmiş ve pes etmiştirler. İyi girişimciler şartları hep kendi lehlerine çeviriyor görünürler, sürekli çözüm üretirler ve pes etmezler.

Yatırımlara başlamak

Yatırım yapacağınız girişimleri nasıl bulacaksınız? Bir melek yatırımcı grubuna dahil ya da melek yatırım tecrübesi olan bir arkadaşınız ile birlikte iseniz zaten girişimler sizin için bulunacaktır. Ayrıca YeniBirYatırım'da yer alan yüzlerce proje ve şirketi de inceleyebilirsiniz.

Problem sadece girişimleri bulmak değil, sürekli kabul edilebilir kalitedeki girişimleri bulmaktır. Bunu sağlamanın bir yolu çevrenizi kullanmaktır. Birçok girişimci ve yatırımcı ile arkadaşsanız bu kişiler size sürekli yeni girişimleri göndereceklerdir. Bir süre sonra güvenilir bir yatırımcı olarak ününüz yayıldığında daha da çok insan size gelecektir. Bunun yanında yatırımcılarla girişimcileri bir araya getiren buluşmalar ve organizasyonlar da yatırım yapacağınız girişimleri bulmanızda fayda sağlayacaktır.

Size daha fazla girişimin gelmesini istiyorsanız girişimlere yatırım yapmaya başlamalı ve insanların size referans olmasını sağlamalısınız. Ne kadar akıllı ve iyi olursanız olun birkaç yatırım yaparak kendinizi kanıtladıktan sonra referanslar yoluyla size gelecek yatırım fırsatları artacaktır.

Nasıl iyi bir melek yatırımcı olunur?

İlk yapmanız gereken şey kararlı olmaktır. İyi yatırımcılar hızlı karar alan ve bunu uygulayabilen kişilerdir. Melek yatırımcılar girişimlere erken girdiklerinden dolayı potensiyelin henüz belirliz olduğu bir aşama zor kararlar vermek durumundadırlar. Yapılacak en kötü şey kararsız olmak ve siz daha fazla bilgi toplamaya çalışırken girişimcileri bekletmektir.

İyi bir melek yatırımcı olmanın bir diğer kuralı ise iyi bir insan olmaktır. Melek yatırımcılık girişimcileri mat ederek para kazanacağınız bir iş değildir. Girişimlere yatırım yapmak bir tarafın kazanacağı diğerinin kaybedeceği bir denklem yerine tüm tarafların birlikte kazanacağı bir denkleme sahiptir. Girişimcilere kötü davranmanız onların demoralize olması ve işin kötü gitmesi yanında size ileride gelecek girişimcilerin de azalmasına neden olacaktır.

Bir girişime yatırım yaptıktan sonra tüm gücünüzle girişimcilere yardım edin. Hatta sadece yatırım yaptıklarınıza değil sizden yardım isteyen herkese yardımcı olmaya çalışın. Siz iyi şeyler yaptıkça sizin de başınıza iyi şeyler gelecektir.

Giriş
Kullanıcı adı
Şifre
Şifremi Unuttum Yenilenemek