Şirketinizin zorda olduğunu gösteren 5 işaret

05.03.2018

25 yılını zordaki şirketleri kurtararak geçirmiş olan şirket dönüşüm uzmanı Renee Fellman, bu konuda çok büyük bir tecrübeye sahip. İş planı olmayan şirketler. Bozulan nakit akışına rağmen pahalı arabalar satınalan patronlar. Ciroya çok fazla odaklanıp hızla artan masrafların karlılığı düşürdüğünü görmeyen CEOlar.

Başkalarının yanlışlarından ders almak için, 1997 yılında en iyi Şirket Dönüşümü ödülünü kazanmış olan Fellman’dan, görev aldığı 34 adet şirket dönüşümü sürecindeki en sık rastlanan hataları anlatmasını istedik. Siz de aşağıdaki listeye bakın ve bu hataları yapmadığınızdan emin olun:

1. Finansal tabloları anlamamak ya da doğru olarak hazırlamamak: Hiçbir spor takımı aldığı puanları doğru şekilde hesaplayabilecek bir yöntemi olmadan yarışamaz. Fakat, inanılması güç ama, zordaki çoğu şirket, patronun tam olarak anladığı doğru finansal tablolar olmadan faaliyetlerini yürütmektedir. Bir keresinde, maliyet muhasebesi ile tahakkuk muhasebesi arasındaki farkları bilmeyen bir şirket mali denetmenine rastlamıştım. Daha sık yapılan bir hata da eski stokları hesaplara şişirilmiş maliyetlerle yansıtmaktır, bu da şirketin gerçek finansal sağlığını gizler.

Ders: Kör olmak istemiyorsanız, finansal tablolarınızın güncel ve doğru olduğundan emin olun. Fellman, finansal tabloları her ay bittikten en fazla beş gün içerisinde aylık olarak görmek istiyor. Ona göre daha fazla beklemek tehlikelidir çünkü beklerken çok fazla para kaybedebilirsiniz.

2. Para kaybettiren müşterilerle çalışmaya devam etmek: Bazı müşteriler sizin için değerli değildir. Maliyetinizi karşılamayan fiyatlar ve çok fazla zamanınızı talep ederler. Fakat, zordaki şirketler ciro yapabilmek için bu müşterilere sıkıca sarılırlar ve kendilerini azalan bir karlılık döngüsü içinde bulurlar.

Ders: Onlardan şu an kurtulun. Para kaybettiren müşterilerden kurtulmanız varlığınız için kritiktir.

3. Maliyetlerinizi anlamamak: Şirket dönüşüm uzmanlarının yanlış yönlendirilmiş girişimcilerle ilgili yaptıkları bir şaka vardır: bu girişimciler sürekli ‘Her işimizde para kaybediyoruz, ama satışlarımızı arttırarak bu açığı kapatacağız.’ derler. Fellman’a göre bu, maliyetlerini hesaplayamayan ya da bunları hesaplamanın ne kadar önemli olduğunun farkında olmayan zordaki şirketlerin ortak bir problemi. Bu şirketler, hangi ürün ve hizmetlerin karlılıklarını arttırdığını ve hangilerinin de azalttığını, ne zaman fiyatların arttırılması ve ne zaman da maliyetlerin azaltılması gerektiğini bilemezler.

Ders: Maliyetlerinizi anlamak zaruridir. Eğer anlamıyorsanız, maliyet muhasebesi ile ilgili kurslara gitmeli ya da bunu sizin için yapabilecek birini işe almalısınız.

4. Sorumlulukların net olarak belirlendiği bir organizasyon şemasına sahip olmamak: Açık bir hiyerarşi olmadan organizasyonlar çökebilir. Fellman sağlık bakanlığı prosedürlerine uymadığı için sürekli uyarı alan bir şirketi hatırlıyor. Bu şirketin bir organizasyon şeması olmasına rağmen, ne Hukuksal Uygunluk Direktörü ne de Kalite Güvence Direktörü sağlık bakanlığının prosedürlerine uygunluğun sağlanmasının kimin sorumluluğunda olduğunu bilmiyorlardı. Fellman bu sorumluluğu bir tanesine verdi ve sonrasında şirket ilk defa sağlık bakanlığı denetiminden geçti.

Ders: Şirketler, açık bir yetki ve sorumluluk tanımı olmadan en üst seviyede faaliyet gösteremezler. Eğer şirketinizde bu yoksa, şimdi işe koyulun.

5. Harcamaları kontrol edememe ve nakit biriktirememe: Bir şirket dönüşüm yönetimi projesine ilk kez çağrıldığında Fellman, şirketin nakdinin ne kadar süre yeteceğini hesaplar, sonrasında da nakitin bitmemesini sağlayacak adımları atar. Bunların içerisinde çalışan sayısını azaltma da olabilir, fakat daha çok gereksiz masrafları kısmak anlamına gelir. Pahalı arabaların yanında, zordaki şirketler fuarlar, ihtiyaç duymadıkları makineler ve ölçülebilir bir getirisi olmayan televizyon reklamları için çok para harcarlar.

Ders: Şirket bir felaketin kıyısındaysa, nakit kraldır. Ve, son ekonomik krizin gösterdiği gibi, aslında nakit her zaman önemlidir. Masraflarınızı şimdiden inceleyin ve değerli kaynaklarınızı boşa harcamadığınızdan emin olun.

Sonuç? Yeni yeni ekonomik krizden çıkmaya başladığımız bu zamanlarda, faaliyetlerinizi çok daha dikkatli sürdürmelisiniz. Fellman’ın bir sonraki müşterisi olmamak için yukarıdaki tavsiyeleri dinleyin.


Kaynak: Entrepreneur
Giriş
Kullanıcı adı
Şifre
Şifremi Unuttum Yenilenemek