İş Hayatında Zor İnsanlarla Başedebilmek için 9 Strateji

02.07.2018

Kendinizi tırmalamak, duvarları yumruklamak ve avazınız çıktığı kadar bağırmak isteyecek kadar sizi rahatsız eden birileriyle hiç karşılaştınız mı? Yalnız değilsiniz. Yıllar içerisinde ben de kendi payıma birçok zor kişiyle karşılaştım. İşlerini söz verdiği zamanda bitirmeyenler, toplantılara gelmeyi unutanlar, kendi görüşlerine yapışıp başkalarıyla ortak çalışamayanlar, sorumlu oldukları işi sürekli erteleyenler ve daha birçoğu. Kendi işimi yönetsem de, ortak çalışma gerektiren projelerim de var ve herkesin kendi fikirlerine saplanıp kalmasından ötürü ortak hareketin imkansızlaştığı anlar oluyor.

Yıllar önce bu tip durumlardan çok rahatsız oluyor ve motivasyonum düşüyordu. ‘Neden bu insanlar bu kadar zorlar?’, ‘Bu insanlar çok sorumsuz’, ‘Onlarla çalışmam büyük bir şanssızlık’ ya da ‘Bir daha bu insanlarla çalışmam’ diye düşünürdüm.

Bir süre sonra bu tip insanların her yerde olduklarını öğrendim. Nereye giderseniz gidin onlardan saklanamazsınız. Saklanmak kesin bir çözüm değildir. Üstüne üstlük, iş yaşamında, işten ayrılmazsanız, bu insanlardan saklanmanız tamamen imkansızdır. Sizi bilmem ama bence, birisi sizden zıt bir görüşe sahipse ya da zorluk çıkarıyorsa pes etmeniz sizin karınıza değildir.

Dolayısıyla her defasında radikal bir karar almaya zorlanmak yerine, bu insanlarla başedebilmek için kullanabileceğiniz araçları neden öğrenmiyorsunuz?

İşte benim kullandığım 9 strateji:

1. Sakin olun. Sakinliğinizi bozmanız ve karşınızdaki insana sinirlenip bağırıp çağırmanız genelde onun sizinle ortak çalışmasını sağlayan bir davranış şekli değildir. Sinirlenmenin karşınızdakini eyleme geçmek için motive edeceğini biliyor ve bu yüzden onu harekete geçirme stratejisinin parçası olarak bağırıp çağırmıyorsanız, sakin olmak daha doğrudur. Sakin olan birisi aynı zamanda kontrollü, sağlam ve saygın görünür. Sürekli duygusal olarak sınırlarda yaşayan birisiyle mi yoksa sakin birisiyle mi çalışmayı istersiniz?

2. Karşınızdakinin amacını anlayın. Kimsenin sadece zorluk çıkarmak için zor olduğunu düşünmüyorum. Karşınızdaki kişi size ne kadar sert saldırıyorsa saldırsın, onun bu şekilde davranmasını sağlayan bir sebep mutlaka vardır. Genellikle bu motivasyon çok net değildir. Kişinin bu şekilde davranma nedenini anlamaya çalışın: Neden böyle davranıyor? Sizinle ortak çalışmaktan onu alıkoyan nedir? Onun ihtiyaçlarını nasıl karşılayabilirsiniz ve durumu nasıl çözebilirsiniz?

3. Başkalarının görüşlerini öğrenin. İş arkadaşlarınız, yöneticileriniz ve arkadaşlarınız da sizin durumunuza bulunmuşlardır. Sizden farklı bir açıdan olaylara bakabilirler ve duruma başka açıklamalar getirebilirler. Hikayenizi bu kişilerle paylaşın ve onları dinleyin.

4. Karşınızdaki kişiye kendinizi ve sebeplerinizi iyi anlatın. Karşımdakine, yaptıklarımın sebeplerini detaylıca açıklamak benim çok işime yarayan bir yöntemdir. Bazen onlara zorluk çıkarmak istediğinizi düşündükleri için direnç gösterirler. İşin perde arkasını onlara anlatmak ve kararlarınızın arkasındaki mantığı açıklamak onların sizinle empati kurmasını sağlar. Bu şekilde onlarla daha kolay çalışabilirsiniz.

5. Bağ kurun. Bilgisayarlar, emailler ve mesajlaşma sistemleri, çalışma hayatını mekanikleştiriyor. Çalışma arkadaşlarınızla kişisel bağlar kurarak iş yaşamına insani bir yön katın. Onlarla yemeklere çıkın, onları çalışma arkadaşı değil insanlar olarak tanıyın. Hobileri, aileleri ve hayatları hakkında daha fazla bilgi edinin. Güçlü bağlar kurun. Bunlar iş yaşamınızda çok faydalı olacaktır.

6. Karşınızdakine saygılı davranın. Hiç kimse aptal, yeteneksiz ya da beceriksiz yerine konmak istemez. Karşınızdakine saygısız davranırsanız, onun da size aynı şekilde davranması sürpriz olmamalıdır. Kendinize yapılmasını istemediğiniz şeyleri başkalarına yapmayın.

7. Uygulanabilir şeylere odaklanın. Bazen, işini zamanında teslim etmemiş bir iş arkadaşınız yüzünden bütün okların size çevrilmesi gibi başkasının sorumluluğunda olan işler yüzünden siz zor durumda kalabilirsiniz. Ne olursa olsun, olan oldu diyin. Değiştiremeyeceğiniz şeylere odaklanmak yerine, zor durumdan çıkmak için uygulayacağınız adımlara odaklanın.

8. Dikkate almayın. Yukarıdaki herşeyi denemenize rağmen karşınızdaki kişi hala düzelmiyorsa, en iyisi onu dikkate almamak olacaktır. Sonuçta yapabileceklerinizi yaptınız. Günlük işlerinize devam edin ve sadece gerekli olan durumlarda o kişiyle bağ kurun. Tabii bu kişi sizin işleriniz için kritik bir konumdaysa ilişki kurmamak imkansız olacaktır, o zaman aşağıdaki adımı deneyin.

9. Çözüm için bir üst yönetici ile görüşün. Hiç birşey işe yaramazsa yöneticiniz ile görüşün. Bu yöntem ancak diğer tüm yöntemler boşa çıkarsa kullanılmalıdır. Bazen, özellikle de bürokratik kurumlarda, yukarıdan aşağıya çözümler kullanmanız gereklidir. Sürekli bu yöntemi kullanmamaya dikkat edin, yöneticinizin problemlerinizi kendi başınıza çözemediğinizi düşünmesini istemezsiniz.

 

Kaynak: DLM

Giriş
Kullanıcı adı
Şifre
Şifremi Unuttum Yenilenemek