WhatsApp’in değeri ve yeni iş modeli: ’Herkes için Değer’

06.03.2014
Savaşlar ve iş modelleri arasında ilginç bir korelasyon bulunuyor. Tarihte gördüğümüz gibi, yeni bir silahın keşfi savaş alanında önemli bir üstünlük sağlıyor ve bir ulus için zafer ve hezimet arasındaki fark haline geliyor. Buna benzer olarak, yeni, taklit edilemeyen ve sürdürülebilir iş modelleri şirketlere rakiplerine karşı başarı garantisi sağlıyor. Savaş sanatını genel olarak beş dönem içerisinde değerlendirebiliriz - doğrusal (Fransız yürüyüş kolu formasyonu), siperler ve büyük kuşatmalar (1. ve 2. dünya savaşları), yıldırım savaşı (piyade ve zırhlı birliklerin ortak çalışması), gerilla/ayaklanma (Vietnam savaşı, Afganistan) ve şimdi de siber savaş - iş modelleri de bu şekilde beş döneme bölünebilir: konvansiyonel (endüstriyel devrim dönemi), kolaylık (McDonald’s), büyüklük (hipermarketler ve Wal-Mart), internet (eBay, Amazon.com, Netflix) ve şimdi Web 2.0 (mobil uygulamalar). Savaşlar ve iş modelleri arasındaki benzerlikleri, özellikle de beşinci dönemdekini, fark ediyor musunuz?

Gelecek on yılda dünyaya egemen olacağını düşündüğüm iş modeli ‘herkes için fayda ismini verdiğim bir iş modeli. ‘Hesaplı’ iş modelleri anlamında söylemiyorum, ‘herkese değer sunma’ anlamında ifade ediyorum. Orta gelir sınıfının 3.9 milyar nüfusa ulaşacağı beklentisi, internet kullanımının 5 milyara ulaşması ve dünyamızda insan nüfusundan fazla cep telefonu hattı olması sebebiyle, tek birşey yapıp, onu birçok kimseye satmanın ve insanları birbirlerine bağlamanın her zamankinden önemli olduğunu düşünüyorum. ‘Tek birşey yap, sat ve birçok insanı birbirine bağla’ konsepti aynı hizmet ya da ürünü sunarak, hem gelişmiş hem de gelişen ülkelerdeki insanlara bunu satmayı ya da internet veya mobil cihazları kullanarak pazarları birbirlerine global olarak bağlamayı ifade ediyor.

Facebook’un 2012’deki halka açılması sırasında sahip olduğu 900 milyon kullanıcı ve 104 milyar dolarlık borsa değeri bu iş modelini doğrular nitelikte ve WhatsApp’i 19 milyar dolara satın alması da bunun bir devamı. Hatta 450 milyon müşterisi ile WhatsApp’in fiyatının düşük olduğunu bile söyleyebilirsiniz, fakat yine de Twitter’dan fazla bir değere sahiptir. Dahası, WhatsApp’in mevcut iş modeli para kazanmak değil, daha çok insanı birbirine bağlamaktır.

İnsanları mobil cihazlar üzerinden birbirlerine bağlama odaklı ‘Herkes için fayda iş modeli daha ilk günden girişimciyi milyoner yapabilir. Fakat bu iş modeli sadece yazılım şirketleri için değil, somut ürün veya hizmet odakli iş modelleri için de faydalıdır.Hindistan’daki Aravind Göz Hastanesi, Batı ülkelerinde 2000-4000 dolar arası maliyetlerle yapılan katarakt ameliyatları için 25 dolar ücret almaktadır, ve karlı bir işletme olabilmek için bunu otomotiv endüstrisinde kullanılan teknikleri sağlık hizmetlerine uyarlayarak yapmaktadır. Aynı otomobil montaj hatlarında olduğu gibi göz ameliyatı için standartlaştırılmış ekipmanlar, personel ve eğitim sağlanmaktadır. Ameliyat ekipmanları 24 saat faal durumdadır ve doktorlar sadece ve sadece ameliyatı yapmaya odaklanmıştır, hemşireler ameliyat öncesi ve sonrası bakımları yaparlar, böylece doktorun verimliliği artar ve ameliyat başına düşen maliyet azalır.

Siemens ve GE gibi firmalar da gelişen ülkelerde maliyeti düşük ürünler üretip bunları global olarak satarak ‘Herkes için fayda’ iş modelini uyguluyorlar. Örneğin, 2009 krizinde Ford’un hayatta kalma stratejisi, global olarak sınırlı sayıda otomobil modeli çıkarmak ve dünyanın her yerinde aynı araçları satmaktı. 90 farklı model üreten 27 tane platformunu, 50 model üreten 14 platforma indirdi. Bu başarısı şu anki hisse senedi fiyatına yansıdı. Şirketinizde ya da kendi işinizde hangi iş modeline odaklanacağınızı düşünüyorsanız, basit bir iş modeli olan ‘Herkes için fayda’ konseptini düşünün. Kaç kişiye satış yapabileceğinizi ve bağlantı kurabileceğinizi hesaplayın ve sonuç milyonlar ise; başarı elde etmek için çerçeveniz hazırdır.

 

Kaynak: Forbes

Giriş
Kullanıcı adı
Şifre
Şifremi Unuttum Yenilenemek