Yalın ve Etkili Bir İş Planı Nasıl Hazırlanır

18.10.2018
Girişimci Eric Ries’in geliştirdiği ve yeni kurulan bir şirket için kullanılan “yalın girişim”  terimi, ürün geliştirme süreçlerinin kısaltılması ve şirket gelişimi ile geri bildirimlerin sürekli kontrol edilerek daha etkin bir yönetim sağlanması esasına dayanır. Konu iş planınızın hazırlanması olduğunda, bu felsefe özellikle önem kazanır.   
Şirket yönetiminde en önemli olay, devamlı olarak işleyecek bir planlama sürecidir.  İş planınız da tıpkı şirketiniz gibi yaşayan, evrim geçiren ve esnek bir şeydir. Orada da hızlı değişimler ve gelişmelere dayalı karar süreçleri yaşanır. Söz konusu terimin taşıdığı geniş anlam özelliğini çok beğenirim. “Yalın” sözcüğü sadece ince anlamına gelmez; aynı zamanda sağlıklı, fit ve etkili anlamına da gelir. Aşağıda, iş planınızı nasıl daha sağlıklı ve etkili bir hale getirebileceğiniz hakkında bazı öneriler bulabilirsiniz:
1. İş planınızın temeli strateji olsun.
Strateji, odaklanmak demektir. Özel ürünleri veya hizmetleri kullanarak belirli hedef pazarlara odaklanın. Stratejiniz, hedef aldığınız alıcıların sizi tercih etmelerini sağlayacak güçlü yönleriniz veya özellikleriniz ile onlara sunabileceğiniz çözümlere dayanmalıdır.  İş planınızda sunacağınız strateji, şirketinizi piyasadaki rakiplerinden nasıl daha üstün bir duruma getirebileceğinizi gösterir.  Stratejinizi madde imleri şeklinde, bir çizelge olarak, hatta bir dizi görsel imaj kullanarak açıklayabilirsiniz. 
Strateji raporunuzu test etmek için, onu dikkatle okuyun ve kendinize sorular sorun - sunduğunuz iş fikri gerçekten özgün mü, yoksa başka birçok şirkete de uygulanabilir mi? Kolay uygulanabilir bir netliğe sahip mi?  Herhangi bir pazarı, ürünü veya markalaşma hedefini tanımlıyor mu? Bir iş planında her şey değişebilir. Strateji ise değişen koşullara bağlı olarak, iş planındaki diğer unsurlara göre daha yavaş değişir.
2. Daha çok özet, daha az ayrıntı sunun.
İş planınızın temelini sekiz önemli unsur oluşturur. Bunlar:  pazar, ürün veya hizmetler, üretim, pazarlama, satış, dağıtım, yönetim ve finansmandır. “Şişman” bir iş planı bu unsurlardan her birini ayrıntılı bir şekilde anlatır. Yalın bir iş planı ise, daha çok madde imi ve daha az metin içerir. Eğilim ve varsayımlara mümkün olduğu kadar az yer verir, eğer ayrıntılar yeterince anlaşılmıyorsa, bunlara ancak o zaman açıklama getirir.
3. Gelişmeyi izleyerek,  gerekebilecek plan değişikliklerini sürekli kontrolünüz altında tutun.
Belirlediğiniz planda gerekebilecek değişiklikleri doğru yönetebilmek için, işinizin gelişimini listelere ve sayılar içeren tablolara bakarak izleyin. Burada sadelik, kesin, somut ve ölçülebilir veriler anlamına gelir. Bu verilerin en önemlisi, belli aşama noktalarını içeren bir listedir. Bu listede, önceden hedeflenmiş olan aşamalar ve faaliyetler, her birinin tarihleri, bütçeleri, performans ölçümleri, harcamalar, satışlar ve atanmış görev sorumlulukları yer almalıdır.
Aşama noktaları listesinin yanı sıra, iyi bir planlama yapabilmek için satış, maliyetler, giderler ve nakit durumu ile ilgili tahminlerin düzenli olarak güncellenmesi gerekir. Ancak bu tahminler,  gerçek bir analiz yerine sadece iyi bir plan yapmaya yetecek kadar ayrıntı içermelidir.  Örneğin, aylık tahminler belki gelecek altı ay, hatta 12 ay için gerekli olacaktır. Ama ilk bir yıldan sonra yapılacak aylık tahminler, genelde sadece zaman kaybıdır.   Burada hedef doğru tahminde bulunmak değil (ki bu hiçbir zaman mümkün olmaz), beklenebilecek sonuçları ortaya koyarak noktaları birleştirip  (giderlerle satışlar gibi) gelişmeyi izlemek ve gerekebilecek değişiklikleri yapmaktır.
4. İş planınızı açıklamalarla destekleyin.
İş planınızı desteklemek için kullanacağınız açıklamalar, dinleyicilerinize bağlı olarak, pazar ayrıntıları, teknik veya bilimsel geçmişiniz, şirket tarihçesi, yönetim kadronuzun yetkinlikleri, kapsamlı bir pazar araştırması, konsept ve rekabet analizi verileri ile ilgili bilgileri içerebilir. Tıpkı giysiler gibi, bu açıklamaları da durumun özelliklerine göre seçebilirsiniz. Örneğin, bir yatırımcıyı ikna etmek için pazar özellikleri, bankacıları ikna etmek için ise finansal istikrarla ilgili kanıtlar sunmanız gerekebilir.   
5. Güncellemeler konusunda tutarlı olun.
Yeni bir şirket kuruluşunu planlamak, diyet ve egzersiz yapmaya çok benzer. İş planlaması bir olgu değil, bir süreçtir. Tıpkı diyet ve egzersiz yapmak gibi, gerçekten olumlu bir sonuç alabilmek ve yalın kalabilmek için önemli olan, uygulamaların uzun bir süre düzenli olarak tekrarlanmasıdır. İş planınızı bir seferde veya arada bir düzenleyemezsiniz. Onu sürekli olarak gözden geçirip yenilemeniz, düzeltmeler yapmanız gerekir. 

Kaynak: Entrepreneur
Giriş
Kullanıcı adı
Şifre
Şifremi Unuttum Yenilenemek