Şimdi sormanız ve önümüzdeki yıl boyunca da sormaya devam etmeniz gereken 8 soru

03.01.2014

Geçmiş yılı değerlendiren ve gelecek yılı planlamanızı sağlayan ‘yıl sonu’ makalelerini ya çok seversiniz ya da nefret edersiniz. Benim bununla ilgili karışık duygularım var: psikolojik olarak yıl sonu önemli bir mihenk taşıdır, fakat gerçekçi olursak muhasebe defterleriniz dışında, yıl başında hiçbir şey başlamaz ya da bitmez.

Çoğu uzman yeni gelen yıl ile ilgili tahminlerde bulunacak ve bazılarının tahminleri tutacaktır da. ‘Neler olacak?’ ilginç bir sorudur. Fakat ‘Sen neleri olduracaksın?’ temel sorudur.

Bu noktada, geçen 12 aydan alabileceğin tüm dersleri almalı ve gelecek yılda da bir sünger gibi bilgi çekmeye devam etmelisin. Öyleyse, geçen yılla ilgili bazı önemli soruları hem şimdi soralım hem de önümüzdeki yıl da bunları sormaya devam edelim.

İşte yaratıcı ve stratejik yönünü heyecanlandıracak sekiz soru:

1. Büyük fikir ve hamleler nelerdi?

Umarım geçtiğimiz yıl sizin de birkaç büyük fikriniz ve hamleniz vardı. Bu başarılarınızdan aldığınız dersler yerli yerine oturmadan hızlı hareket etmeye kalkmayın. Başarılarınızdan zevk alacağınız bir zaman yaratmalı ve bu başarıları nelerin mümkün kıldığını analiz etmelisiniz. Buradan da hangi prensiplerin, stratejilerin ya da taktiklerin işinizin diğer alanlarında uygulanabilir olduğunu düşünmelisiniz.

2. Aksaklıklar nelerdi?

Aksaklıklarla ilgili kara kara düşünmek birşey getirmez, fakat sebeplerini bulmak için geriye bakmak faydalıdır. Sebeplerin neler olduklarına ve nedenlerine odaklanın. Geçmiş yılda hiçbir aksaklık olmadı mı? Bu sizin için iyi. Fakat mutlaka, bir kazaya yaklaştığınız anlar olmuştur. Bu anlardan almanız gerek dersleri aldığınızdan emin olun.

3. Kim görevini yerine getirdi?

Çok şeyler sağlanan insandan beklentiler de çoktur. En iyi performans gösteren çalışanlarınız ve iş ortaklarınıza gerekli özeni veriyor musunuz? Kim olduklarını dahi biliyor musunuz?

Değerli ilişkilerinizin sürekliliğini, karşı tarafa gereken ilgi, zaman ve alakayı göstererek sağlarsınız. Bazen, iyi performanslara çok alışır ve bunu gösteren kişileri görmemeye başlarız; bu da ilişkiyi zedeler. Belki de 2013’de iyi performans gösterenler 2014’de yeni fırsatlar ve ödüller bekliyorlardır.

4. Kim seni üzdü?

Mükemmel bir dünyada, her iş ortağımızın söylediklerini yerine getireceğinden emin olabiliriz. Gerçekte, tüm iş ortakları aynı performansı gösteremezler, ve bizi üzenlerle zaman kaybederiz. İşinizi daha verimli ve karlı yapmak için kimleri geliştirmeniz ya da değiştirmeniz gerektiğini değerlendirin. Sizi üzen insanlara alışmayın.

5. Nerede ısrarcı olmanız gerekiyor?

Sonuçlar doğrusal değildir. Aksine, rastgele hareket ederler. Bazı çabalarımızdan doğrusal bir fayda görmediğimiz zaman, daha az çabalamaya başlarız ve de sonunda tamamen bırakırız. Fakat sorun, yanlış bir çaba içerisinde olmamız değil, yeterli ısrarımızın olmamasıdır. Hangi konularda ısrarcı olacağınızı değerlendirmek hem bilimsel hem de sanatsal birşeydir. Eğer başkaları bu çabalarıyla başarılı oluyorlarsa, siz sonuç görmediğiniz için işi erken bırakmayın.

6. Neleri bırakmanız gerekiyor?

İstediğiniz boyuta gelmeyen uygulamalara, ilişkilere ve projelere inatçı bir bir şekilde bağlı kalmayın. Başarısızlığı kabul etme korkusu ve alışkanlıklar yüzünden yanlış şeylerde ısrarcı oluyoruz. Örneğin, yapılacaklar listenizde aylardır bekleyen birşey varsa, artık onu silin. Şimdi, verimsiz, can sıkıcı ya da fuzuli işleri bırakarak kendinizi hafifletme zamanı. Bunu yapmanın sizi rahatlattığını göreceksiniz.

7. En büyük tehditler neler?

Siz de benim gibi tehditleri önceden görmenize rağmen, işler çok geç olana kadar harekete geçmiyor musunuz? Çoğumuz hırsız alarmını eve hırsız girdikten sonra alırız. ‘Bana birşey olmaz’ mantığıyla hareket etmek insanın doğasında vardır.

Paranoyak olun demiyorum, ama eninde sonunda yağmur yağacağını biliyorsanız, hazırlanmak için bugün ne yapıyorsunuz? İşinizi bozabilecek en ciddi tehlikenin ne olacağını bulun. Engelleyebileceğiniz şeyleri engellemek için gerekli adımları atın, engelleyemeyeceklerinize karşı da alternatif planlar yapın.

8. En büyük fırsatlar neler?

Tehditlere aldırmadığımız gibi, etrafımızdaki fırsatları da kaçırabiliriz. Bazen yeni fırsatlar bulmak için o kadar meşgulüzdür ki, zaten varolan fırsatları görmeyiz. Siz ve ekibinizin ilerlemesi için en büyük fırsatlar nelerdir?

Kendinizi tekrar konumlandırmanıza yarıyorsa geriye bakmak faydalıdır. Asıl sormanız gereken soru ‘Şu anda ne yapmam gerekiyor’dur. Kendinizi yeniden konumlandırmanız davranış, bakış açısı ve yön değişikliği anlamına gelir. Gelecek yıl için de önünüzdeki en büyük fırsat budur.


Kaynak: Entrepreneur
Giriş
Kullanıcı adı
Şifre
Şifremi Unuttum Yenilenemek