Şirketinizi Uluslararası Büyütün

12.09.2018

Sadece büyük şirketlerin uluslararası çalışabilecekleri günler geride kaldı. Siz, şirketinizi nasıl uluslararası yapabilirsiniz?

Devon Rifkin, hızla büyüyen şirketi Büyük Amerikan Askı Şirketi için ucuz fakat güvenilir bir üretici bulma amacıyla dünyayı araştırmaya, Miami’deki klimalı ofisinin konforundan uzaklaşmadan başladı. Satınalma internet sitesi Alibaba.com’da birkaç tıklama yaptıktan sonra, ahşap ve metal ürünler konusunda uzmanlaşmış Hint şirketi Wooden Enterprises and Trading Cooperative’e ulaştı. Kendi şirketinin birkaç basit askı modelini bu şirkete gönderdikten sonra, Hint şirketi çabuk bir şekilde uygun fiyatlar ve kaliteli ürünlerle geri dönüş yaptı. Wooden Enterprises and Trading Cooperative şu anda Büyük Amerikan Askı Şirketi’nin sürekli tedarikçilerinden bir tanesi.

Sizin şirketiniz de uluslararası iş yapmaya başladı mı? Bağlantıların giderek arttığı dünyamızda iş süreçlerine ithalat, ihracat, tedarik, yurtdışında üretim ya da global stratejik ortaklıklar yoluyla uluslararası bir boyut katmak, hem küçük işletmelerin hem de büyük uluslararası şirketlerin yaptıkları birşey. Peru’daki bir şirketle iş yapmak yanıbaşınızda bulunan bir şirketle iş yapmak kadar kolay hale geldi. Yurtdışına açılan girişimcilerin sayısı hızla artıyor. Bir araştırmaya göre, uluslararası şirket sayısı 1975’de 7.000 iken bugün 40.000 civarında. Buna ek olarak, ABD’deki şirketlerin yurtdışı faaliyetlerinden elde ettikleri gelir, ABD içerisinden elde ettikleri gelirin yarısına ulaşmış duruma, bu rakam 1950’de %10 civarındaydı.

Peki, dünyaya yayılmak için ilk adımı nasıl atmak gerekiyor? İşte bazı tavsiyeler.

1. Girişimcileri destekleyen bir ortam seçin. Sürekli seyahat ediyor olsanız bile, herhangi bir ülkede hızla büyüyen bir girişim kurmanın günlük zorluklarından haberdar olmayabilirsiniz. Bilgi dağarcığınızı arttırmak için, Dünya Bankası’nın internet sitesini ziyaret edin; burada 175 ülkedeki ekonomiyi düzenleyen kanunların karşılaştırmasını bulabilirsiniz.

2. Devlet desteği alın. İhracatçı Birlikleri, Ticaret Odaları ve Hazine Müşteşarlığı size, önceden onaylanmış ortaklar, aracılar ve distribütörler bulabilir, pazar araştırmaları yapabilir ve farklı ülkelerdeki fuarlardan haberdar edebilir.

3. Tedarkçileri detaylıca analiz edin. Rifkin, tedarikçileri ülke ve ürün bazlı arama imkanı tanıdığı için Alibaba.com sitesinin büyük bir taraftarı. Fakat, sipariş vermeden önce, potansiyel tedarikçileri mutlaka ziyaret ediyor ve onların fabrikalarını inceliyor. ‘Günümüzün iletişim teknolojisi mükemmel bir şekilde zaman ve para tasarrufu yapmamızı sağlasa da, yüzyüze görüşmek ve üretim tesisini kendi gözlerinizle görmek kadar etkili başka birşey olamaz.’ diyor Rifkin. Ayrıca, bir anlaşma imzalamadan önce karşı tarafın referanslarını arayıp bilgi aldığınızdan emin olun.

4. Ticaret fuarlarına katılın. Bu fuarlara katılımcılar büyük tutarlar ödeyip katıldıklarından dolayı, buradaki firmalar güvenilir ve düzgün tedarikçiler olurlar. En önemli fuarlar hakkında bilgi almak için,  İhracatçı Birlikleri, Ticaret Odaları ve Hazine Müşteşarlığı’ndan bilgi alabilirsiniz.

Bu fuarlarda anında satış yapmayı ya da hemen sözleşme imzalamayı beklemeyin. Uluslararası fuarlar genelde ilişkileri başlatma ve tanışma odaklıdır.

5. Diplomatik becerilerinizi geliştirin. Nezaket ve hassaslık, yapıcı iş ilişkileri geliştirmek açısından büyük önem taşır. Kültürler arası müzakere ve iletişim teknikleri ile ilgili birçok eğitim vardır. Bunlardan faydalanmaya çalışın. Spesifik bir ülke ya da sektörler ilgili bilgi almak için çeşitli eğitim ve seminerlere katılın. Üniversitelerde dahi uluslararası kurumsal diplomasi eğitimleri yer almaktadır, bunlardan faydalanın.

6. Lojistik sürecini iyi analiz edin. Uluslararası ticaret yapmaya hazır olduğunuzda yardıma ihtiyacınız olacaktır. İhracat da ithalat da yapsanız bir gümrükçüye ve nakliyeyi sizin ayarladığınız durumlarda nakliye firmasına ihtiyacınız olacaktır. Bu hizmeti gören birkaç firmayla görüşün ve fiyat tekliflerini alın. Özellikle nakliye konusunda fiyatlar şirketten şirkete oldukça değişkenlik gösterir.

Sektöre ve ürüne göre uzmanlaşmış özel nakliye şirketleri bulabilirsiniz. Geniş tecrübelerii ve bağlantıları olan nakliye ve gümrük firmalarını tercih edin. Eğer, dikkat etmeniz gereken patent ve marka konuları varsa, uluslararası hukuğun bu alanı konusunda uzmanlaşmış olan bir avukatlık ofisinden destek alın. Bu ofisin yurtdışı bağlantıları ve güçlü ilişkileri olduğundan emin olun.

7. İlişkilerinizi koruyun. Ortaya çıkabilecek problemler karşısında proaktif olmak için, yurtdışındaki ortaklarınızla sürekli ve sıklıkla temas halinde olun. İş ilişkinizi belirli bir seviyeye getirdikten sonra, sizin adınıza çalışacak yerel bir temsilci tutun. Sizin sektörünüzden gelen ve sattığınız ürünlere aşina olan kişiler ideal adaylardır. Eğer şirketiniz çok hızlı büyüyorsa, yerel bir temsilci bulmak çok sorun olmayacaktır.


Kaynak: CNN
Giriş
Kullanıcı adı
Şifre
Şifremi Unuttum Yenilenemek