Ne zaman şirketinize veda etme vakti gelmiş demektir?

06.09.2018
Dünyanın en büyük yazılım firmalarından biri olan Oracle’dan bir ön protokol belgesi gelmişti.  5 yıl boyunca sıfırdan dev bir kuruluş oluşturmak ve zirveye ulaşabilmek için canla başla çalıştıktan sonra,  şirketimizin kaderi birkaç saat içerisinde belli olacaktı.
Şirketi satacak mıydık, yoksa yola tek başımıza mı devam edecektik? Ya da kendimize birkaç çeyrek dönemlik bir süre daha mı tanımalıydık?
Benim görüşüme göre, bir insan şirketini satmaya razı olursa, pes etmiş demekti.  Oysa ben öyle biri değildim. “Gerçek girişimciler asla pes etmez; zamana karşı koyabilen bağımsız şirketler kurarlar” diye düşünüyordum.  
Ama bu düşüncem doğru muydu acaba?
Seçenekler üzerinde kafa yordukça, kararım netleşmeye başladı. Rekabet ortamı hızla değişmişti. Rakiplerimizden ikisi son birkaç ay içinde sektörün devleri tarafından satın alınmıştı. Piyasa giderek  bilinçlenmişti ve müşteriler geliştirilen uygulamaları kendi paketlerine entegre edebilecek bir çözüm istiyordu. Ve ben yorulmuştum. Ortağım yorulmuştu. Ekibimiz de yorulmuştu. O kadar yıl didindikten sonra, bir iki yıl daha devam edecek enerjimiz kalmamıştı.
Vazgeçme zamanı gelmişti.
Halk arasındaki yaygın inanca göre, girişimciler asla vazgeçmemelidir. Ama ben uzun uzun düşündükten sonra bunun doğru olmadığını anladım.  
Pekiyi, ne zaman vazgeçmek gerekir?
Zamanın gizli maliyeti
Danışmanlık hizmeti verdiğim ve büyümek için çabalayan birçok şirketin sahibi bana sorunları için tek çözümün daha fazla zaman bulabilmek olduğunu söylerler. “Zamanımız olsa, ürünlerimizde birkaç düzeltme yapabilirdik”. “Zamanımız olsa, ürünlerimizi satın almaları için müşterilerimizi ikna edebilirdik”. “Zamanımız olsa, Twitter, Instagram ve PayPal gibi atak yapabilirdik”… Ama bu kişiler asıl şu soruyu kendilerine sormuyorlar: Bugünkü durumunuzu, başarılı olma şansınızla karşılaştırdığınızda acaba size maliyeti ne kadardır?
Şirket kurucuları için en geçerli vazgeçme kriteri zaman maliyetidir.  Vazgeçmeyi kabullenerek, kariyerinize ve sağlığınıza yeniden yatırım yapabilmek için zaman kazanır ve gerektiğinde tekrar mücadele edebilmeye hazır olursunuz.
Kariyer Potansiyeli
Zaman, kariyerinizi destekleyecek tek ve en değerli varlığınızdır. Ne kadar gençseniz, zamanınız o kadar pahalıdır. Neden mi? Zira gençken zamanınızı nasıl kullandığınız, ileri yaşlardaki kariyer potansiyelinizi ters oranda etkiler.
Örneğin, eğer seri girişimci olmak istiyorsanız, genellikle ne kadar erken başarı kazanmaya başlarsanız, bir sonraki girişiminizi gerçekleştirmeniz de o kadar kolay olur. Başarı kazanmak için hızlı büyümeniz gerekir. Yavaş büyüyen bir şirkete saplanıp kalırsanız, kariyer potansiyelinizi yükseltebilecek yeni bir şirketle birlikte büyüme şansını kaçırmış olursunuz.
Sağlık
 Şirketimi kurduktan beş yıl sonra bedensel ve ruhsal sağlığım bozulmaya başlamışı. Mutsuzdum ve enerjimi kaybetmiştim. Kredi kartı ekstrelerimde spor salonu aidatlarım görünüyordu, ama oraya hiç gitmiyordum. Beslenme düzenim acınacak durumdaydı. Yıllardır tatil yapmamıştım. Anneme sorsanız, onu hiç aramadığımı söylerdi.
Zamanımı yeniden kazandığımda tüm bunlar değişti. Sağlığım hiç olmadığı kadar iyi duruma geldi. Beslenmem konusunda disiplin kazandım ve gün aşırı spor yapıyorum. Hafta sonları uçağa atlayıp annemle babamı görüyorum.
Günün birinde yine bir şirket kuracağım ve bu hayat tarzını sürdürmem zor olacak – özellikle de ilk zamanlarda. Bu yüzden, son iki yılda tüm davranışlarımı değiştirdim ve sağlığıma yatırım yapmayı sosyal yaşamımın ve günlük programımın bir parçası haline getirdim.
Yeni şirket kuran biri olarak sergileyeceğiniz performans ancak sağlığınız kadar iyi olabilir. Eğer şirketiniz genel durumunuza ve mutluluğunuza zarar veriyorsa, işi bırakmalısınız. Bunu ne kadar erken yaparsanız, yeniden mutlu olmanızı sağlayabilecek bir başka işi o kadar erken kurabilirsiniz.
Şirket kurmanın hiç tartışmasız birçok olumlu getirisi vardır. Ama bildiğiniz gibi, aynı zamanda birçok konuda özveri de ister. O yüzden girişimciler,  bu dengenin bozulmaya başladığı ve harcanan çabanın karşılığını artık alamadıkları noktayı zamanında fark etmelidir.  


Rahim Fazal (Involver girişimi kurucusu, Oracle)
Giriş
Kullanıcı adı
Şifre
Şifremi Unuttum Yenilenemek