Şirketinizi, belirlediğiniz fiyata satabilmek

18.06.2019

Bir şirketin yazılım, şarap ya da yemek sosu üretiyor olmasından bağımsız olarak, birçok iş sahibi daha şirketi kurmadan nasıl bir çıkış yapacaklarını düşünür.

Bazıları için hedef, rahat bir hayat sağlayacak bir iş kurmak ve daha sonra bunu bir sonraki nesile devretmektir. Fakat çoğu kimse için, hedef daha nettir: İşi kur, geliştir, sat, iyi bir kazanç elde et ve tüm sürece tekrar başla.

Ekonomi de belirli bir ölçüde dengeye oturduğundan dolayı, 2007’deki krizden çıkmayı başarmış birçok şirket sahibi şirketini satmak istemektedir. Fakat şirket değerlerinin düşündüklerinden daha az olduğunu fark etmelerinden ötürü biraz da moralleri bozulmuş durumdalar.

Değerleme yöntemlerinin araştırılması. Bir şirketi değerlemek için birçok yol vardır. Varlıklara dayalı değerleme, likiditasyon değeri (şirket kapılarını kapatırsa elde kalanları ne kadara satabiliriz?), pazar değeri (benzer şirketlerin satınalınma değerleri) ve gelir birikimi (şirketin gelecekte ne kadar kazanacağı). Ve en yaygın metot da gelir çarpanı metodudur. (şirketin geliri çarpı belirli bir sektörel oran).

Gelir çarpanı metodunda şirketin net geliri alınır, şirket sahibinin maaş ve primleri, faiz ödemeleri ve amortisman eklenir ve yatırım harcamaları düşülür. Elde edilen rakam sektörde kabul edilen bir ortalama çarpan ile çarpılır.

Winefield & Associates şirketi başkanı Matthew Winefield’a göre değerleme süreci basit olmaktan çok uzaktır. Kullanılan çarpanı birçok faktör etkileyebilir. Örneğin, düşük satış hacmi çarpanı azaltır. Niş şirketlerin çarpanları daha yüksek olabilir. Sektörü bilen deneyimli bir danışman, şirket sahibine değerleme konusunda çok yardımcı olacaktır.

Sürece erken başlayın. Gelecekte şirketlerini satmak isteyen şirket sahipleri değerleme sürecine mümkün olduğunca erken başlamalıdırlar. Winefield‘Çoğu zaman, şirket sahipleri şirketlerinin değerinin düşündüklerinden çok daha az olduğunu anladıkları zaman, onlara gerçekleri anlatan bir konuşma yapmam gerekir.’ diyor.

Winefield’a göre şirket sahipleri daha başlarda şirket değerleme çalışmalarına başlamalı ve hedeflerini ortaya koymalılar. Bu sayede çıkış hedefine ulaşmak için gerekli stratejiyi de belirleyecek zamanları olacaktır.

Şirket faaliyete geçtikten sonra yapılacak erken bir değerleme analizi, uzun vadeli çıkış hedeflerini belirlemek için kullanılacak ölçütleri (satış, gelir …) ortaya koyar. Değerleme çalışmasını kullanan şirket sahibi, istediği satış rakamını elde edebilmek için ne seviyede bir performans göstermesi gerektiğini görecektir.

Sonuçta, şirketin değeri başkasının onu almak için ödeyeceği rakamdır. Fakat, bazı genel değerleme yöntemlerinin kullanımını baz alırsak, satışı yapan kişi bu yöntemlere göre şirketinin ne değeri olduğunu bilirse masaya avantajlı oturur.


Kaynak: Entrepreneur

 
Giriş
Kullanıcı adı
Şifre
Şifremi Unuttum Yenilenemek