Şirketinize Borç İsterken İyi Görünmenin 7 Yolu

11.02.2019

Faiz oranlarının düşük seviyelerde olduğu bir dönem geçiriyor olsak da, bir iş kurmak veya büyütmek isteyen çoğu kişi bankalardan kredi alırken hala sıkıntı yaşıyor.

Bankalar ev kredilerinde ve diğer kredilerde çok uygun kampanyalar yapıyorlar fakat aynı zamanda kime kredi verdikleri konusunda da hassaslar.

Artık, size borç veren kişi veya kurum ile olan güven ilişkinizi eskisinden çok daha fazla bir şekilde kurmanız gerekiyor.

Çok uygun şartlarla mükemmel bir kredi almanızı sağlayacak sihirli bir reçete yoktur. Fakat, arayışınızda size yardım edecek bazı önerilerimiz olacak.

1. Organize değilseniz bile organize görünün. Evet, hem işinizi büyütmeye çalışırken hem de şirketinizin iç sistemlerini bu büyümeye ayak uydurmak için düzenlemek çok zordur. Ama asıl bu noktada iyi görünmek çok önemlidir. Blue Bell, Pa.’da yer alan Progress Bankası Başkan Yardımcısı Bob Bifolco, ‘İyi organize olmuş bir iş görmek, bir bankacıyı heyecanlandıracak en önemli şeylerden biridir.’ diyor. Bifolco’nun görmek istedikleri: Son 3 yılın vergi beyannameleri, dönemsel finansal tablolar, alacak ve borçların listesi, şirkete ait makine ve ekipmanların sigorta kayıtları, sabit kıymetlerin rayiç değerleri ve geçmiş yılın nakit akışı tablolarıdır. Böyle bir iş planı getirdiğiniz zaman, bankacı sizi, işini iyi yöneten ve konuya hakim biri olarak görmeye başlar.

2. Cari Alacak ve Borçlarınızı temizleyin. Burada sıkıntı basit: Borç verenler, cari alacaklarında yüksek miktarda para bekleyen şirketleri sevmezler. Banco Popular Kuzey Amerika Başkan Yardımcısı Merv Shorr ‘Eğer bir şirket tedarikçilerine 30 günde ödeme yapıp müşterilerinden 90 günde para alıyorsa, burada bir problem olduğunu düşünürüz.’ diyor. Cari alacaklarda uzun süre bekleyen müşteriler, yavaş ödeme almanın yanında şüpheli, hiç ödeme yapmayan alacaklara işaret eden kırmızı alarmdır. Borç verenler, tahsilatı yapılamayacak alacaklar için rezerv ayrılmasını isterler.

3. Sabit Kıymetlerinizi iyi analiz edin: Borç verecek kişi ve kurumlar sabit kıymetlerin şu anki değerini dikkate alırlar. 80 milyon dolara kadar yıllık cirosu olan şirketlere finansal planlama danışmanlığı veren Dana Barfield’a göre, bankacılar her zaman kredi tutarının üzerinde bir teminat ve ipotek yapısı oluşturmak isterler. Dolayısıyla borç verenler, sabit kıymetlerinizi onlar için ne kadar harcadığınıza göre değil ne kadara satılabileceklerine göre değerlendirirler. Bu yaklaşımla, yepyeni bir üretim hattı olan bir üretici, hızla değer kaybeden bilgisayar sistemine sahip bir bilgisayar hizmetleri şirketine göre daha avantajlı olacaktır. Bu konuyla ilgili yapabileceğiniz fazla birşey yoktur, fakat bunun farkında olun ve planlamanızı buna göre yapın.

4. Kredi / İpotek Değeri oranınızı iyileştirin. İstenilen Kredi/İpotek Değeri oranları sektörlere göre farklılık gösterir. Örneğin Leasing şirketlerinin oranları daha yüksek kabul edilebilir. Bifolco, genelde, 3/1 veya daha az, Shorr ise; 4/1 Kredi / İpotek Değeri oranlarını tercih ettiğini söylüyor. Tabii ki bu oran için kesin bir limit yok. Bifolco, kötü dönemlerde ve krizlerde şirketin ayakta kalıp kalamayacağını kendisine gösterecek bir veri olmasından ötürü bu oranı kullandığını söylüyor. Ona göre, çok fazla borca girmemiş olması bir şirketin kriz zamanlarını atlatması açısından avantaj.

5. Borç verenlerin faiz artı anaparayı geri istediklerini unutmayın. Borç almak isteyenlerin, borcun faizini ödeyebildikleri sürece kendilerini sağlıklı görmeleri genelde karşılaşılan bir yaklaşımdır. Fakat, bu artık, borç verenler için yeterli değildir. Çoğu borç veren, faizi ödeyebilmenizin yanında anaparayı da geri ödeyebildiğinizi görmek ister. Dolayısıyla, faiz dışında, şirketinizin tüm borcu, yani faiz artı anaparayı, nasıl ödeyeceğini göstermeniz gerekir.

6. Evet sizin borç almanızı isterler fakat çok fazlasını değil. Borç almış ve bunu başarıyla geri ödemiş bir şirketin yeni bir kredi alma konusunda avantajları vardır. Fakat borç verenler, gelirin çoğunun borç ödemek için harcanmasından hoşnut olmazlar. Borç/Gelir oranının %40’ın altında olması tercih edilir. Yani, ayda 10.000 dolar kar yapıyorsanız, bunun 4.000 dolar’dan fazlası borç karşılamaya gitmemelidir.

7. Şahsi kredibilitenizde problem var mı? Şahsi kredi puanınızın iyi olması da şirketiniz için kredi almanızda avantaj sağlar. Fakat tersi de geçerlidir. Eğer son dönemde şahsi kredi puanınızı etkileyecek, geciken fatura, ödenmemiş kredi kartı gibi, birşeyler olduysa şirket kredi başvurunuzu da biraz bekletmeniz gerekebilir.


Kaynak: Microsoft
Giriş
Kullanıcı adı
Şifre
Şifremi Unuttum Yenilenemek