Küçük İşletmenizin Nakit Akışını Arttıracak 5 Basit Yöntem

13.12.2018
Nakit akışını arttıracak 5 basit yöntemBir firmayı büyütmek sevgi işidir. Bazen elde bol miktarda nakit vardır, ama bazen de…. yoktur işte! Ve büyüme süreci içindeyken, nakit akış ritminizi ayarlamak için genellikle deneme yanılma yöntemi ile ilerlersiniz. Çevresel koşullar her zaman kontrol edilemez. Bu yüzden de elde fazladan nakit bulundurmak için önceden planlama yapmak en iyi çözümdür. 
İşte, küçük bir firmayı iniş çıkışlarla ve uykusuz gecelerle yöneten “gerçek dünyadaki” bizler için, nakit akışını en kısa zamanda arttırmamıza yardımcı olabilecek beş öneri:
1. Bir kampanya veya özel promosyon yapın.
İndirimli satış kampanyaları sadece büyük perakende mağazaları tarafından yapılabilir diye düşünseniz bile, kendi işiniz için de nasıl bir promosyon düzenleyebileceğinizi bir araştırın. Belli miktarın üzerindeki satışlarda iskonto yapmak, veya müşterilerinizi sizden şimdi hizmet almaları için teşvik edecek özel bir indirim sunmak, hiçbir şey yapmadan oturup beklemenizden daha fazla satış sağlayabilir. 
Tabii ki her hafta bir indirim kampanyası yapamazsınız ve sunacağınız promosyonu oluştururken dikkatli olmanız gerekir. Ama bu tür promosyonlar arada sırada ve doğru yapıldığında, özel bir kampanya sunarak ihtiyacınız olan desteği sağlayabilirsiniz. Müşterilerinizi arayarak veya e-mail yollayarak onları özel kampanyanızdan haberdar edin. Ayrıca teklifiniz için de mutlaka bir bitiş tarihi belirleyin. Yoksa hemen harekete geçmeleri için bir neden olmaz. 
2. Fiyatlarınızı arttırın, ama önce şunu yapın…
Fiyatlarınızı arttırmanın zamanı büyük bir olasılıkla gelmiştir, hatta geç bile kalmış olabilirsiniz. Ama bunu sessizce yapmayın. Fiyatlarınızın belli bir tarihte artacağını hem eski, hem de şu anki müşterilerinize bildirin ve nedenini de açıklayın. Sonra da onlara, daha fazla fiyat ödemek zorunda kalmadan sözleşmelerini yenilemeleri veya stoklarını arttırmaları için bir fırsat sunun.
Örnek: Scottsdale’de sık sık gittiğim bir kuaför salonu, fön ücretlerinin hizmet başına 5 Dolar artacağını bildirmişti.  Ancak, bana gelecekte alacağım hizmet için şu anki fiyattan istediğim kadar ön ödeme yapma fırsatı da sunuyorlardı… ama o ödemeyi hemen yapmam koşuluyla. Yapacakları zam o kadar büyük olmasa da, hizmetlerinden memnundum, o yüzden de stok yaptım. (Şu anda bir yıllığı ödenmiş fön hizmetleri beni bekliyor)
3. Geleceğe yönelik borçlanın, veya bir kredi almak için bugünden başvurun. 
Küçük bir işletmenin büyümesi için en büyük zorluk kaynak yaratmaktır. Bazı iş sahipleri, işletmelerini borca sokmamak konusunda kesin kararlıdır. Eğer bunu başarabiliyorsanız aferin size. Ama ben borçlanmanın doğru yapılması halinde, harika bir araç olduğuna inanırım. Bir iş sahibi olduğum ilk günlerde, küçük şirketimi birçok kredi kartını kullanarak mutfak masamda kurmuştum. Multi-milyon dolarlık bir şirketinin sahibi olarak bugün bile - eğer mantıklı geliyorsa – borçlanmayı hala bir araç olarak kullanıyorum. İster kredi kartları, isterse küçük işletme kredileri olsun, bir dar boğazı atlatmanıza yardımcı olacaksa, doğru bir zaman olup olmadığına bir bakın ve bunlardan yararlanın. 
4. Tek seferlik hizmetlerden, paket hizmetlere geçin.
Bir zamanlar bir kişisel fitness işletmesinin sahibi bana gelip, yıl sonuna kadarki satışlarını arttırabilmek için  sonbahar boyunca danışmanlık hizmeti almak istemişti.  Ama Noel sezonunun kendisi için çok kötü bir dönem olduğunda ısrar ediyordu. ( “Noel partilerinde kek ve pasta yiyebilecekken, kimse forma girmek istemiyor” demişti.)  Uzun görüşmelerden sonra, birçok müşterisine tek seferlik seans hizmeti de verdiğini öğrendim.  Daha sonra birlikte, müşterilerine sunabileceği ve önceden yapılacak rezervasyon ödemesiyle önemli bir indirim sağlayan 12 seanslık bir özel teklif paketi oluşturduk.  Bu paketi “Kilo vereceğiniz sözünü kendinize şimdiden verin,  ama egzersizi sonraya bırakın” sloganıyla Noel sezonu boyunca tüm müşterilerine tanıttı. Müşterileri peşin ödeme yaparak Noel boyunca pastalarını yiyebilecekleri ve sonradan tekrar forma girebilecekleri için çok mutlu olmuşlardı. Ama işin en güzel yanı, işyeri sahibinin tipik “ölü sezon” boyunca muazzam bir nakit akışı sağlamış olmasıydı. 
5. Kullanmadığınız varlıklarınızı satın veya kiraya verin.
Düzenli olarak ihtiyaç duymadığınız varlıklarınızı belirlemek için ofislerinizi, evinizi ve depolarınızı dikkatle gözden geçirin. Elinizde fazla mal, malzeme stoku veya eşyalar var mı? Kişisel mallarınızı da buna dahil edin. (Yılda sadece iki kez kullandığınız teknenizi elden çıkarma zamanı gelmiş olabilir mi?) Kullanmadığınız fazla ofis alanınız varsa, o alanı da ihtiyacı olan bir başka kişiye kiralayabilirsiniz. 
Örnek: Geçtiğimiz yıl ekibimle birlikte şirketin deposunu inceledik ve hiç kullanmadığımız bir sürü video donanımı bulduk. (kendi videolarımızı kendimizin çekmesi gerektiğini düşündüğüm için bunları iki yıl önce satın almıştık. Ama bu konuda hiç başarılı olamadık. O tarihten sonra da profesyonellerle çalışmaya karar vermiştim. Şimdi de tüm o donanımlar öylece duruyordu) Ekibime hepsini internet üzerinden sattırdım ve o deneyimden sonra düzenli olarak kullanmadığımız diğer her şeyi tekrar gözden geçirdim – fuar araç gereçleri, fotokopi makineleri, bilgisayarlar, vs. Böylece depolama alanı için ödediğimiz yüksek kiradan kurtulduğumuz gibi, bir miktar da nakit elde etmiş olduk. 
Mali yükünüzü hafifletmek (ve sadece fazlalıklarınızdan kurtulmak) size sıkışık zamanlar için bir miktar nakit akışı sağlayabilir. Üstelik enerji kazanmak açısından da harika bir yöntem olabilir. Geceleri daha iyi uyursanız, işinizi büyütme konusuna daha kolay odaklanabilirsiniz. 

Kaynak: Fox Business
 
Giriş
Kullanıcı adı
Şifre
Şifremi Unuttum Yenilenemek