Bir pazarlama planının 7 kritik bileşeni

18.04.2019

Bir işe başladığınızda iki şey nadir bulunur: zaman ve kaynaklar. Etkili bir iş stratejisi yaratmak ve zaman ya da para çarçur etmediğinizden emin olmak için bir pazarlama planına ihtiyacınız vardır. Satışlarınızı üst seviyede tutmak için yapacağınız pazarlama planının kritik bileşenleri şunlardır:

1. Pazar araştırması. Araçtırma, pazarlama planının omurgasıdır. Internet ve çeşitli raporlar başlamak için en uygun noktalardır. Sektördeki müşteri davranışlarını, pazar büyüklüğünü, pazarın büyüme ya da daralma hzını ve mevcut trendleri belirlemeye çalışın.

2. Hedef pazar. İyi tasarlanmış bir hedef pazar tanımı en muhtemel müşterilerinizi belirleyecektir. Ek olarak, pazarı en az iki ya da üç farklı kesime (segmente) ayırmalısınız.  Örneğin bir dil okulu hem öğrencileri hem de  dil öğrenmek isteyen yabancı ülke vatandaşlarını hedef alabilir.

3. Konumlandırma. Pazarda, markanız ile ilgili algı nedir? Örneğin, restoranınız hamburger satıyorsa, müşterileriniz sizi sağlıklı yemek seçenekleri istedikleri zaman gidebilecekleri bir yer olarak mı yoksa double cheeseburger yemek istedikleri zaman gidecekleri bir yer olarak mı görüyorlar? Hedef pazarın sizi nasıl gördüğü, sizin konumlandırmanızdır. Nasıl algılanmak istiyorsanız bunu net olarak aktaracak, ikna edici marka ve pazarlama mesajları geliştirin.

4. Rakip analizi. Rakiplerinizin kimler olduğunu ve ürün ve hizmetlerinizin nasıl farklılaştığını bilmelisiniz. Rakiplerinizin sattıkları fiyatlar nedir ve pazarın hangi kısmına ulaşmaya çalışıyorlar. Rakiplerinizin içini dışını bilmeniz işinizi daha iyi konumlandırmanıza ve rakiplerden ayrışmanıza yardımcı olur.

5. Pazar stratejisi. Pazarlama stratejiniz satış hedeflerinize giden yoldur. Kendinize sorun ‘Muhtemel müşterilerimi nasıl bulup ilgilerini çekeceğim?’ Bu soru, stratejinin cevap vermesi gereken temel noktadır. Tüm pazarı dikkate almalı ve sonra sizin müşterilere ulaşmanızı sağlayacak organizasyonlar, posta, email, sosyal medya, içerik stratejisi, sokak ekipleri, kupanlar, webinarlar, seminerler, iş birliktelikleri gibi aktivitelerle spesifik taktiklerinize karar vermelisiniz.

6. Bütçe. Pazarlamaya harcamayı düşündüğünüz para için aylar bazında bir plan yapın. En önemli karar noktalarını belirleyin. Her aktivite için, eğer yeterli yatırım geri dönüşü sağlamıyorsa sizi uyaracak bir gösterge hazırlayın.

7. Ölçütler. Yaptıklarınızı 30-60 günlük periyotlar halinde değerlendirin. Satışları arttıran uygulamaları tekrarlayın diğerlerinden kurtulun.

 

Unutmayın: Eğer yeni müşteriler getiremiyorsanız, daha iyi bir pazarlamaya ihtiyacınız vardır. Başarılı bir plan iyi başlamanızı sağlayacaktır.


Kaynak: Inc
Giriş
Kullanıcı adı
Şifre
Şifremi Unuttum Yenilenemek