Bir Milyarderden Alınacak Dersler

27.08.2019
 SUNIL BHARTI MITTAL: Birinci kuşaktan bir girişimci. İlk şirketini 18 yaşında kurdu. Gayet iyi gitmekte olan işini devletin getirdiği yasal düzenlemeler nedeniyle bir gecede kapattı. İlk girişimlerinden çok fazla para kazanamadı. İlk dönüm noktasını 1992’de yaşadı. 1995 yılında da milyarder oldu.  
Alınacak dersler:
1. Cüretkar olmak yanlış bir şey değildir.
2. Asıl şansı doğuştan tüccar genlerine sahip olmaktı.
3. Girdiği çıkmazdan kurtulmayı başardı ve milyarder oldu.
4. Bir fikri doğru zamanda uygulamak gerektiğine inanır. Hücresel telekomünikasyon sistemleri ile ilgili bir ihaleyi kazanması, hayatının tüm akışını değiştirdi.
5. Diğer büyük iş adamlarının aksine, Mittal her şeyini yoktan var etti. 
6. Mittal,  peş peşe yarattığı ilklerle övünür: İlk tuşlu telefon, ilk kablosuz telefon, ilk tele-sekreter cihazları onun yarattığı ürünlerdir.  
7. Çok seyahat etti. Hatta ürünlerini taşıyan nakliye kamyonlarının kasalarında bile yolculuk etti.
8. Günde 16 – 18 saat çalışmak onun için olağan bir şeydir.
9.Başarısını sağlayan en önemli faktör, hızlı davranmaktır. Kendisi bunu şöyle açıklıyor:  “Markamızın  çok değerli olduğunu, ya da piyasada çok güçlü olduğumuzu iddia edemezdik. İhtiyacımız olan tek şey hızlı olmaktı ve bunu çok etkin bir şekilde yaptık. Piyasaya rakiplerimizden önce çıktık. Yeni ürünleri rakiplerimizden önce piyasaya sunduk. Olanaklarımızı zorladık, çevremizi kullandık. Yalvardık, borç aldık, sürekli yeni ürünler yarattık. O ürünler kusursuz olmasa da, her zaman piyasanın ilkleri oldular. Sanırım bu da bize çok büyük bir avantaj sağladı. Benimsediğimiz teori de şuydu:  ‘Hızla kusursuzluk arasında bir tercih yapmak gerektiğinde, her zaman hızı seçeceksiniz. Kusursuzluk daha sonra zaten gelir.”
10. Kendi yarattığı yenilikçi iş modeli sayesinde sabit maliyetleri değişken maliyetlere dönüştürebildi. 


Giriş
Kullanıcı adı
Şifre
Şifremi Unuttum Yenilenemek