Kimse İş Fikrinizi Çalmaz!

19.12.2018
Bulduğunuz yeni iş fikri üzerinde düşünüp duruyorsunuz. İşe girişip girişmeme konusunda bir karar vermek üzeresiniz, ama biri fikrinizi çalabilir diye korkuyorsunuz.
İnsanlara güvenmeden önce, onlara bir gizlilik anlaşması imzalatmalı, hatta bir patent başvurusunda bulunmalıyım diye düşünüyorsunuz… Böyle bir davranışın sorununuzu çözebilecek en iyi yol olduğunuz sanıyorsanız, çok yanılıyorsunuz dostum. Aslında bu yapıp yapabileceğiniz en kötü şeydir. İşte nedenleri: 
Bulduğunuz fikir sandığınız kadar orijinal olmayabilir.
Araştırmanızı iyi yapın. Hiçbir rakip bulamasanız da, tekrar tekrar araştırın. Bir ürün sizinkiyle aynı olmayabilir,   ama belki birileri o ihtiyacı karşılayacak başka bir şey kullanıyordur. Ürününüzün rakiplerinizinkinden neden daha üstün olduğunu anlamanız gerekir.
Birilerine yeni iş fikrinizi açıkladığınızda, size hemen onlara hangi ürün veya hizmeti hatırlattığını söyleyeceklerdir. Bu otomatik bir tepki gibidir ama sizin çok yararlanabileceğiniz bir şeydir. İnsanların size sözünü ettiği her rakibinizi tek tek inceleyip değerlendirmelisiniz. 
İnsanların sizden farklı hayalleri vardır.
Mantıklı düşünün. İnsanlar SİZİN hayalinizi gerçekleştirmek için neden her şeylerini tehlikeye atsınlar ki? Eğer birilerinin sırf sizin tutacağına inandığınız bir fikri gerçekleştirebilmek için paralarını riske atıp, hayat planlarını değiştireceğini sanıyorsanız çok yanılıyorsunuz. Böyle bir şey için ne arzuları, ne de yetenekleri vardır.
Yeni bir iş kurmak çok fazla fedakarlık ister. O işe kesinlikle inanmanız ve her şeyinizi vermeye hazır olmanız gerekir. 
Büyük şirketlerin kaybedecek daha fazla şeyi vardır.
Yeni iş fikriniz başarılı olmasa bile, bu beklenebilecek bir şeydir. Ama Google, Facebook veya Twitter gibi büyük şirketlerin bir ürünü tutmazsa, bu müthiş bir fiyasko olur. Borsadaki hisseleri değer kaybeder, insanlar bu yüzden  işten atılır.
Siz kaybedecek çok şeyiniz olduğunu sanabilirsiniz, ama onlarınkiyle karşılaştırıldığında bu kayıp hiçbir şeydir.  Hem onların önüne ne kadar çok iş fikri geldiğini biliyor musunuz? Büyük bir olasılıkla yeni iş fikrinizin başarılı olmasını bekleyip, ürününüz kendini kanıtladığı zaman sizi satın almak isteyeceklerdir. 
İşe girişmeden önce fikrinizin geçerliliğini sınamanız önemlidir.
İş fikrinizi ve bunun neden rakiplerinizden daha iyi olduğunu insanlara açıklamanızdan sonra alacağınız tepkiler ve geri bildirimler çok önemlidir. Bu fikri heyecanla mı yoksa şüpheyle mi karşıladıklarını anlayabilirsiniz.
Yakın çevrenizin dışındaki insanlara da fikrinizi açıklayın. Onlardan alacağınız geri bildirim, duygularınızı incitmek ve hevesinizi kırmak istemeyen yakınlarınızınkinden daha gerçekçi olacaktır.   
Siz de iş fikrinize güveniyorsanız, YeniBirYatırım’a Proje İlanı verin ve yatırımcılara ulaşın.
İş fikri sunumunuzu geliştirin.
İş fikrinizden birilerine söz ederken, aynı zamanda sunumunuzu da prova etmiş olursunuz. Zira bunu yaparken,  insanların sözlerinizden ne anladıklarını, ilgi duyup duymadıklarını görebilir, fikrinizi kabul ettirene kadar sunum tarzınızı (ve kullandığınız sözcükleri) değiştirebilirsiniz.
Projenizi yatırımcılara ve gerçek müşterilere açmadan önce yeterince prova yaptığınızdan emin olmalısınız. Ayrıca, bu tür sunumlar sırasında sık sık yapılan bir takım hataları da yapmamaya çalışın.
Gerekirse, iş fikrinizde değişiklikler yapabilirsiniz.
Ürününüz beklediğiniz ilgiyi görmediyse, fikrinizin geçerli olup olmadığını anlayabilirsiniz. O zaman piyasanın gerçekten ihtiyacı olan bir şey yaratana kadar ürününüzü ve hedef sahasını değiştirebilirsiniz. İş fikrinizi başkalarına açıklamanız, fikrinizi geliştirmenize yardımcı olacaktır. Zira bu tür bir sondaj, herhangi bir pazar araştırması yapmanızdan hem daha ucuz hem de daha sağlıklıdır.  Ayrıca, yola çıkmadan önce önünüzü görmenize de yardımcı olur.
Şunu da unutmayın ki, birileri fikrinizi çalacak olsa bile (ki bu uzak bir olasılıktır), işin ne yönde ilerlemesi gerektiği konusunda faklı görüşleri olacaktır.  Yeni bir iş fikrini başarıya ulaştırmak hiç de kolay bir şey değildir.
Fikrinizi başkaları çalarsa diye kesinlikle fazla korkmayın. Zira yeni bir şirket kurarken yaşayabileceğiniz endişeler arasında en önemsizi budur. 


Giriş
Kullanıcı adı
Şifre
Şifremi Unuttum Yenilenemek