İşinizi nasıl yalın ve karlı tutarsınız?

11.03.2019

Birçok açıdan ‘yalın kalmak’ Amerika’nın yeni sloganı oldu. Her yerde insanlar, diet ve spor yaparak ya da sahip oldukları gereksiz mallardan kurtularak yalın kalmaya çalışıyorlar. ‘Yalın kalma modasının’ bu kadar popüler olmasının bir nedeni var. Yalınlık, daha sağlıklı ve daha verimlidir, ve doğru bir büyüme için bir alan yaratır. Peki, bir şirket için yalınlığın etkisi neden farklı olsun ki?

Evet, şirketlerde de yalınlığın etkisi aynıdır.

İş konusunda yalınlık, ihtiyacınız olan herşeye sahip olmak ve ihtiyacınız olmayan hiçbir şeye sahip olmamanızdır. Verimsizlikleri bulmak ve yok etmek için doğru analiz ve doğru araçlar gerekir. Yalınlaşma hiç bitmeyen bir süreçtir, bir kere elde edip sonrasında hiçbirşey yapmadan devam etmesini bekleyemezsiniz. Yalınlık, büyüme ve yayılmanın tam tersi olarak görülebilir, ama gerçekte yalınlık ve büyüme bir arada çok iyi uyum gösterir.

Uyarı: Sizi bulunduğunuz noktaya neyin getirdiğini unutmayın

Özellikle başlarda, işinizle ilgili dar bir alana odaklanmanız gerektiğini düşünüyorum. İşi yeni alanlarda büyütmeden önce sağlam bir temeli olması gerekir. Fakat, şirket kurulduktan ve ana ürün ve hizmetleri kar etmeye başladıktan sonra, yayılmaya başlamak mantıklıdır. Şirketin sunduğu ürün ve hizmetleri çeşitlendirmek, yayılma alanını ve satış potansiyelini arttırmaya yardım eder, ve sadece bir gelir kaynağına bağlılığı azaltır. Ne yazık ki, yayılmanın başlı başına kendi riskleri vardır.

Birden çok hizmet sunarak satışınızı farklılıaştırmak ve çeşitlendirmek, bir alandaki birkaç kötü geçen satış ayının sizi batırmayacağı anlamına gelir. Fakat size asıl nakit akışı sağlayan hizmet ya da ürün alanınızı gözardı etmeyin. Temel ürün ve hizmetlerinizi gözardı ederek yeni alanlara çok fazla odaklanmak ölümcül bir hata olabilir.

Tehlike bölgesi: Şişmeye başlıyorsunuz

Temel hizmetlerinizin dışına yayılmaya başlarken, büyüme çok kolay bir şekilde şişkinlik yaratabilir. Birkaç yönetim kademesindeki insanlar raporlama yapmaya ve verimsiz bir şekilde kademeler arasında talepler iletmeye başladıklarında, gereksiz toplantılar ve yavaş süreçler ortaya çıkar.

Google’ın artık kullanımda olmayan ürünü Wave, gemiyi batıran şişkinliğin bir örneğidir. Google mükemmel bir ürün geliştirdi fakat ürün o kadar fazla özellik koyularak ağırlaştırılmıştı ki tüm kullanım süreci çok yavaş ve rahatsız edici hale gelmişti. Sonuç olarak, ürün hız sorunları ve teknik hatalarla doluydu. Google gibi bir yazılım devi dahi işi toparlayamadı. Wave daha küçük ve yalın bir şekilde çıkarılsaydı, sonucun farklı olabileceğini düşünüyorum.

Nasıl yalınlaşırsınız

Temel hizmetinizin dışına çıkarak büyürken de yalınlaşabilirsiniz. Fakat, bunun için, açık fikirli olmalı, denemeler yapmak istemeli, ve verimli olmak için bir hedef ortaya koymalısınız. Şirketinizin detaylar içerisinde boğuluyor olduğunu düşünüyorsanız, yalınlaşmak için birkaç yol:

1. Acımasız olun. Hiçbir şey kutsal değildir. Her bir süreç, en verimli seçenek olup olmadığının anlaşılması için, analiz edilmelidir. Zayıf performans gösteren süreçler değiştirilmeli ya da ortadan kaldırılmalıdır.

2. Aşağıdan yukarı bir yaklaşım benimseyin. Yukarıdan aşağıya hareket ederek yalınlaşmak zordur. Verimliliği arttırmak en ön cepheden başlar. Yönü şirket dışına çevrilmiş olan çalışanlarınızın, fikirlerinin öne çıkmalarını sağlayın.

3. Çalışanlara güç verin. Elinizdeki kontrolden feragat edin ve çalışanlarınıza, verimli olmayan süreçleri değiştirebilmeleri için, güç verin. Elde ettiğiniz sonuçlar sizi şaşırtacaktır.

Yalın, genişleyen bir kurum yaratmak, sürekli dikkat etmeniz gereken bir denge oyunudur. Temel hizmetlerinizden dikkatinizi fazla çekmeden, sadece gerekli olduğu kadar büyümelisiniz. Odaklanırsanız ve kendinizi verirseniz, yeni güçlü yönleri, çeşitlendirilmiş hizmetleri, daha az riski ve sağlıklı finansal sonuçları olan verimli bir iş elde edersiniz.


Kaynak: Business 2 Community
Giriş
Kullanıcı adı
Şifre
Şifremi Unuttum Yenilenemek