İş Planı, Asla Modası Geçmeyecek Bir Şeydir

08.02.2017
Önemli olan kör uçuş yapmamaktır.
Teknoloji sektöründe, bir iş planı hazırlanmasının ancak dev şirketler için gerekli olduğu ve yeni kurulan küçük işletmeler için gerekmediği şeklinde yaygın bir inanış vardır. Bundan bir yıl kadar önce Fundastic’i kurduğumda ben de bu tavsiyeye inandım ve hiçbir planlama yapmadan şirketimi kurarak ürünümü oluşturmaya başladım. Bu süreç içerisinde, şirket bünyesinde ücretle çalışacak olan iki ortak daha aldım.  Ama girişimimizin daha dördüncü ayında çıkmaza girmiştik bile. Kuruluş amacımız, iş sahiplerinin grup sermayesi yoluyla ucuz kredi temin etmelerine yardımcı olmaktı, ama bu projenin uygulanabilir olmadığını görmüştük. Şirketimizin sermayesi yetersizdi. Kanuni giderlerimiz birikiyordu. Derken, ortaklarımdan biri işi bırakıp ayrıldı. Sonuçta kredi almak zorunda kaldık. Ne yaparsak yapalım, yine de gerçek bir ilerleme sağlayamıyorduk. Sırf kararlı olduğumuz ve yılmadığımız için bugüne kadar dayanabildik. Eğer daha iyi bir plan yapabilseydik, bir sürü hatayı hiç yapmamış olacaktık; o kadar para boşa gitmeyecek ve o sıkıntıları yaşamayacaktık.
Bir iş planı, 200 sayfalık, güzel grafiklerle süslü bir belge anlamına gelmez. Önemli olan planlamadır. Girişimcilerin hem işlerini, hem de özel hayatlarını önceden planlayabilmelerini sağlar. 
İş planlarının amacı, aşağıda yer alan şu düşünceleri yazılı hale getirmektir:

- Şirket ne iş yapacak?
- Neden böyle bir şirkette çalışmak istiyorum?
- Neden böyle bir şirketi kurabilecek en doğru kişi benim?
- Müşterilerim kim ve onlara ürünümü nasıl pazarlarım?
- Pazarın büyüklüğü ne kadar? Rakiplerim kim? Şirketimin rekabet avantajı nedir? 
- İşler yolunda giderse, son hedefim ne?
- Kuruluş masraflarım ne kadar olacak? Ürünümü piyasaya sunabilmek için gereken harcama miktarı nedir?
- Şirketim kendi kendini finanse edecek ciroya ulaşana kadar gerekecek sermayeyi nasıl bulacağım?
- Şirket bana özel yaşam giderlerim için gerekli parayı ödeyebilecek duruma gelene kadar nasıl geçineceğim?
Böyle bir iş planı yapmak, yalın şirketler için de şarttır. Zira insanların ihtiyaç duyacağı bir ürünü piyasaya sunmak için hem zaman, hem de para gerekir. Kuracağınız şirkette tam zamanlı olarak çalışmak için maaşlı işinizden istifa etmeden önce, yukarıdaki listenin üzerinden dikkatlice geçip bir plan yapmanız gerekir. En azından, şirketinizin rayına oturması için ne kadar bir süre hiçbir geliriniz olmadan dayanabileceğinizi hesaplamalısınız. Önemli olan kör uçuş yapmamaktır.
"Peki ama, Facebook, Yahoo! ve Google’a ne diyeceğiz? İşe giriştikleri zaman onların bir iş planları olduğunu sanmıyorum?" diyebilirsiniz. Bakın, bunların hepsi öğrenciler tarafından bir ek faaliyet olarak kurulan şirketlerdi. Kurucuları ancak söz konusu projelerin tuttuğunu ve yatırımcıların da ilgisini çekmeye başladığını gördükten sonra işe tam zamanlı olarak girdiler. Öğrenci oldukları için bakmaları gereken bir aileleri veya korumak isteyecekleri bir hayat standartları yoktu. Yani göze aldıkları risk, başkalarınkinden çok daha küçüktü.
"Peki ya WhatsApp?" derseniz - o şirketi kuranların da Yahoo’dan elde ettikleri ve kendilerine birkaç yıl yetecek kadar birikimleri vardı. İki yıl sonra da Sequoia Capital’den aldıkları sermaye desteğiyle büyümek için gerekli gücü elde etmiş oldular. Bu dev internet şirketleri gibi riskli bir girişimde bulunacaksanız, çabalarınızın meyvesini almaya başlayana kadar dayanacak kişisel gücünüzün olması şarttır. Sonuçta başarısız olsanız bile, iyi bir plan yaparak kendinizi en azından zihinsel olarak hazırlamanız yararlı olacaktır.
Benim şirketime gelince, şu anda çok daha iyi bir durumdayız. Planlama sürecini tamamladık ve uzun vadeli bir plan yaptık. Artık her şey farklı olacak. Bizler de mali açıdan güçlü bir duruma gelebilmek için önümüzde uzun ve zorlu bir yolculuk olduğunun bilincindeyiz. Hem ben, hem de ekibim her türlü zorluğu göğüslemeye hazırız. Zaten bir iş planı yapmanın en güzel yanı da budur. Kuracağınız şirketin başarılı olması için gereken masrafları, harcanacak zamanı ve karşılaşılabilecek belirsizlikleri önceden hesaplayıp göze almanızı sağlar. Özetle, bir iş planı hazırlamak, asla modası geçmeyecek kadar gerekli bir şeydir. 


Kaynak: Inc.
İlgili Makaleler:
Yalın ve Etkili Bir İş Planı Nasıl Hazırlanır
Girişimciler için Yatırımcılara İş Planı Hazırlama ve Sunum
Giriş
Kullanıcı adı
Şifre
Şifremi Unuttum Yenilenemek