İşinizi Kurduğunuz İlk Yılda Öğreneceğiniz 10 Finansal Ders

11.01.2019
İşinizi kurduğunuz ilk yıl, heyecan verici, zorlayıcı ve gelecek için sağlam bir mali temel oluşturmanıza imkan sağlayacak bir zamandır. Temel kuralları erken öğrenirseniz, küçük işletmenizin başarıya ulaşmasını hızlandırabilir ve başlangıçtaki acemilik sürecini kısaltabilirsiniz. 
İşte her girişimcinin işe başladığı ilk yılda mutlaka öğreneceği 10 finansal ders:
1. Bir plan oluşturun. İster kısa bir özet, ister ayrıntılı bir dosya olsun, başarılı olmak için plan yapmak şarttır. Akıllıca ve titizlikle hazırlanmış bir iş planı, ileride karşılaşılabilecek mali sorunları (örneğin yanlış kitlelere pazarlama yapmak, becerileri yeterli olmayan yanlış kişileri işe almak vs. gibi) engelleyebilir. 
2. Acil durumlar için bir nakit rezervi ayırın. Operasyonel bütçenizi bir ölçek olarak kullanarak, sıkışık durumlar için bir nakit rezervi oluşturun. Konu, böyle bir rezerve ihtiyacınız olup olmayacağı değil, ne zaman ihtiyacınız olacağıdır. 
3. Finans konularında bilginizi arttırın. Paranıza hükmetmeyi öğrenmezseniz, o size hükmeder. Bu süreçte giderlerinizi yakından izlemeniz ve küçük işletmenizin temel kar zarar tablolarını değerlendirebilecek bilgiyi kazanmanız çok önemidir. 
4. Elde ettiğiniz karı yeniden işinize yatırın. Warren Buffett’i örnek alın ve işinize ilave yatırım yapın.  Elde ettiğiniz karı harcamak size cazip gelebilir. Ama yapmayın, Küçük bir meblağ bile büyük bir servete dönüşebilir. 
5. Mali kararlarınızı süratle alın.  Ne kadar fazla bilginiz olursa, sağlam mali kararlar almak için o kadar donanımlı olursunuz. Kararlı davranmayı erkenden öğrenin. Birinci derste önerildiği gibi, bir harekât planı oluşturduysanız, mali kararlar vermeniz daha kolay olacaktır. 
6. Dar ve ölçülü bir bütçeyle çalışın. Mali açıdan sorumluluk geliştirin. 1.000 Dolar da, 1 milyon dolar da kar etseniz, paranızı akıllıca harcayın ve gereksiz masrafları olabildiğince ortadan kaldırın. Elinizde fazla para kalırsa, bunu tekrar şirketinize veya bir emeklilik planına yatırın.
7. Birden fazla tedarikçi ve satıcı belirleyin. Belli bir tedarikçi veya satıcıyla çalışmayı tercih edebilirsiniz ve bu da iyi bir şeydir. Ama her zaman kullanabileceğiniz bir yedek listeniz olmalı. Tedarikçinizde personel değişikliği olabilir (artık özel avantajlar alamazsınız), teslimatta ciddi gecikmeler yaşanabilir veya kısa bir bildirim süresi vererek anlaştığınız fiyatta artış yapabilirler (bu her zaman olabilir). Bu tür terslikler yaşadığınızda, yedek listenizde bekleyen tedarikçileri devreye sokmak için hazırlıklı, esnek ve atak olmalısınız. 
8. Tüm sözleşmelerinizde sabit fiyat garantisi talep edin. Yeni kurulmuş bir işletmeyseniz, fiyat dalgalanmaları bütçenizi çökertebilir. Karşılaşmak isteyebileceğiniz en son sorun, fiyat artışı nedeniyle tedarikçinize ödeme yapamayacak durumda kalmaktır. Bu nedenle, tedarikçilerinize daha uzun vadeli bir sözleşme yapmayı önerin.
9. Bulut bazlı finansal uygulamalar kullanın.  Exspensify, InDinero, FreshBooks ve Teaspiller gibi basit online uygulamaları kullanarak muhasebe işlemlerinizi kolaylaştırın. 
10. Sorun yaratabilecek ayrıntıları en baştan garantiye alın. Bir anlaşmanın koşullarını önceden kesinleştirin ve her şeyi mutlaka yazılı hale getirin. Sözlü bir anlaşmanın hiçbir değeri yoktur. Maliyetlerinizi en baştan sabitlerseniz, yeniden pazarlığa girişmek için boş yere zaman harcamazsınız. 

Kaynak: YFS Magazine
 
Giriş
Kullanıcı adı
Şifre
Şifremi Unuttum Yenilenemek