Başarılı Bir Girişimci Olmak için bu 10 şeyi yapmayın

27.01.2020


Bir futbol maçında, seçimde ya da girişimcilik yolculuğunda kazananlar ve kaybedenlerin olacağı kesindir. Başarılı bir girişimci olma şansını kendinize doğru mu çevirmek istiyorsunuz? O zaman aşağıda bulunan 10 şeyi kesinlikle yapmamanız gerekir.
1. Kıskanç olmak
Etrafınızdaki insanlar rakipleriniz de olsalar, onların başarılı olduğunu görmek sizi daha da motive etmeli. Her bir kişinin başarılı olma yeteneği olduğunu ve başkalarının başarılarına odaklanarak vakit kaybetmenin sizin kendi gelişiminizi baltalayacağını anlamalısınız.
2. Geçmişe bakmak
Sıkıntılı zamanlarınız, zor kararlarınız ve bir noktada başarısızlıklarınız olacaktır. Yolunuzdaki küçük engebelerin sizi gelişiminizden alıkoymasına izin vermeyin. Engelleri aşmanın yollarını bulun ve geçmişe bakmadan ileri gitmeye devam edin.
3. Mazeretler yaratma
Kötü kararlar verip başarısız olursanız bunu kabullenin. Eğer birşey planladığınız gibi gitmezse, mazeret üretmeyin. Problemin nedenini araştırın ve bunu faydalı bir çıkarıma dönüştürün. Problemi bulur ve kabul ederseniz, aynı yanlışları bir daha yapmazsınız. Hatalarınız ile ilgili sürekli mazeretler bulmaya kalkarsanız, problemin kökenini net bir biçimde bulmadığınız için onları yapmaya devam edersiniz.
4. Öğrenmeyi durdurma
Yaşınız, tecrübeniz ya da başarı seviyeniz hiçbir zaman öğrenmeyi bırakmanıza sebep olmamalı. Dünyada herşeyi bilen hiçbir kimse yoktur. Hepimiz öğrenmeye devam edebilir ve diğer girişimcilerden birşeyler kapabiliriz.
5. Olumsuz kişilerle ilişki kurmak
Sürekli mazeret üreten, şikayet eden ve olumsuz bakış açısına sahip insanlardan vebalı gibi kaçınmalıyız. Hepimiz böyle insanlar tanırız. Ne derseniz diyin ya da durum nasıl olursa olsun, her zaman olumsuzdurlar. Bu tip kişiler kanser gibidir ve negatiflikleri size de bulaşır. Kendinizi sizin gibi kararlı ve odaklanmış benzer kafa yapısına sahip insanlarla çevreleyin.
6. Plansız uyanma
Girişimci olmanın en önemli özelliklerinden biri zaman yönetimidir. Bir gün içerisinde belirli sayıda saat vardır, dolayısıyla verimli olmak için güne başlamadan önce hedeflerinizin ne olduğunu ve hangi görevleri tamamlamanız gerektiğini bilmeniz önemlidir. Eğer her gün kargaşa içerisinde bir aksiyon planı yapmaya çalışıyorsanız bir probleminiz var demektir. Her gün sonunda bir sonraki günün yapılacaklar listesini belirleyin.
7. Değişiklikler yapmaktan ve adapte olmaktan korkma
Planınızı ve stratejinizi yeniden ayarlama isteğiniz ve yeteneğinizin olması gerekir, çünkü büyük olasılıkla, gelecekte başarınızı sürekli kılmak için adapte olabilmeniz çok önemli olacaktır. Apple’ın hiçbir zaman adapte olmadığını ve bilgisayar üretme işinde kaldığını düşünün. iPod’u çıkardıktan sonra akıllı telefonlar, tabletler ve giyilebilir teknoloji üretmeye başladılar. Geçmişte sadece bir bilgisayar şirketiyken şimdi tüketici elektroniği devi haline geldiler.
8. Havlamanızın ısırığınızdan büyük olması
Başarılı girişimciler arkalarına yaslanıp, ne yapacakları hakkında söylev çekmezler. Planlarlar, uygularlar ve fethederler. Konuşarak hiçbir şey başarılmaz ve kimse sadece ağzınızdan çıkan sözcüklerle sizden etkilenmez.
9. Sadece dolar işaretlerine ve sayılara odaklanmak
Parayı kovalamak yerine, fark yaratan ve değer katan ürün ve hizmetler yaratmaya odaklanın. Bunu yaparsanız para da gelecektir. Şirket kurma sebebimin para olmadığını söylersem yalan söylemiş olurum, fakat mükemmel bir hizmet vermeye odaklanmak paranın izleyeceği yolu hazırlar.
10. Başarısızlığın sizi durdurmasına izin vermek
İstatistiklere göre her 10 yeni şirketin sekizi başarısız olmakta. Başarılı girişimciler herşeye, başarısızlık riski olduğunu bilerek girerler. Aslında başarısızlığı gelişimlerinin bir parçası olarak görürler ve ilerlemeye devam ederler.
Bu konuda James Dyson mükemmel bir örnektir. Yaptığı 5.126 adet prototip başarısız olmuş, fakat 5.127’ncisi çalışmış ve ABD’deki en çok satan elektrik süpürgesi haline gelmiştir. Dyson’ın şu anda 4.5 milyar dolar mal varlığı vardır ve de bunun da sebebi başarısızlığın onu durdurmasına bir kez olsun izin vermemiş oluşudur. 

Kaynak: Entrepreneur
 
Giriş
Kullanıcı adı
Şifre
Şifremi Unuttum Yenilenemek