Yeni Girişimcileri Başarısızlığa Götüren En Önemli 6 Neden

07.06.2018
6. Zayıf yönlerini güçlendirmeye odaklanırlar. Zayıf olduğunuz konuları unutup güçlü yönlerinizi daha da geliştirmeye odaklanın ki, zayıflıklarınızın hiçbir önemi kalmasın. Kuruluş aşamasındaki en yoğun zamanınızı güçlü yönlerinizi geliştirmek,  iş deneyiminizi arttırmak ve markanızı oluşturmak için harcayın. Markanız, ürününüzün kimliğidir. Mükemmel bir muhasebeci olmak için uğraşmayın. Pazarlama dokümanlarınızı oluşturmak için iyi bir tasarımcı, ya da web sitenizi geliştirmek için iyi bir programcı olmaya çalışarak zaman harcamayın. Siz temel işleri yapın ve benim “gelir getiren faaliyetler” diye nitelendirdiğim talep yaratma, satış ve pazarlama gibi işlevleri yerine getirmenize zaman bırakmayan konuları başkalarına devredin.
5. Pazarlamanın gücünü anlamazlar ve önemsiz görürler. Ürününüzü kusursuz bir hale getirmek için uğraşmaktan vazgeçin. Önemli olan ürün ya da hizmetinizin kusursuz olması değil, özgün bir pazarlama stratejisine sahip olmanızdır. Girişimcilerin çoğu ürün/hizmetlerinin rakiplerininkinden çok daha üstün olduğunu düşünür. Ama bir ürünün başarılı olması için kusursuz olması gerekmez. Potansiyel müşteriler bir ürünü başarılı buluyor, ya da öyle algılıyorlarsa, o ürün satar. Pazarlama, en iyi ürünün hangisi olduğunu değil, hangi ürünün iyi ya da en iyilerden biri olarak algılandığını belirler. Eminim dünyada sandviçleri Subway’den çok daha iyi, ya da hamburgerleri McDonald’sdan çok daha lezzetli olan pek çok kişi vardır. Ama bu kişiler etkili bir pazarlama yapmadıkları için bundan kimsenin haberi olmaz ve ürünlerini kimse almaz. Siz çok iyi olabilirsiniz, ürününüz de harika olabilir. Ama çok güçlü ve vurucu bir pazarlama planınız yoksa, ürününüz satmaz ve siz de belinizi doğrultamazsınız.. Ürününüzü herkese satmak için çabalamayın. Seçici davranın ve kendinize bir “hedef pazar” belirleyin. Sonra da o pazarın yıldızı olun.
4. Hemen bir hibe yardımı,  yatırımcı, ya da yüksek miktarda kredi arayışına girerler. Oysa önce temel iş modellerini test edip,  geçerliliğini (ya da gerçekten para kazandırabileceğini) kanıtlamaları gerekir. Her yeni iş, yaklaşık 1.000 USD gibi küçük bir yatırımla kurulabilir.  Apple, Dell, Subway, hatta ben   – hepimiz işe yaklaşık 1.000 USD ile başlamıştık. İşe küçük bir tohum ekerek başlar, sonra da  filizlendirebilirseniz, büyümeye hak kazanırsınız.
3. Başlangıç sermayeleri yetersizdir.  Gösterişli mağazalar açıp, dokuz ay sonra da kapatmak zorunda kalan pek çok küçük işletme sahibi gördüm. Neden mi? İşi sürdürmek için gerekli sermayeyi daha en başında tüketmiş oluyorlar da ondan. Sanki o mağazayı gören müşteriler ürünlerini satın almak için kapıda kuyruk olacaklarmış gibi. Bakın, küçük çaplı başlayarak önce iş fikrinizi test etmelisiniz. Sonra da markanızı ve müşteri tabanınızı geliştirmelisiniz. Ben de ürünlerimi ilk önce arabamın bagajından satmaya başlamış ve işin tutacağını görmüştüm. Ama aynı zamanda giderek genişleyen bir müşteri tabanı oluşturuyor ve yeni mağazamı açtığımda, bunu tüm müşterilerime  duyurarak gelir akışımın kesintisiz devam edeceğinden emin olmak istiyordum. Gelir akışımı sürekli kılabilmek için, aynı zamanda arabamın bagajından satış yapmaya da devam etmiştim. Böylece binlerce dolarlık yedek akçe biriktirebilmiştim.
2. Başarılı girişimcilerin en önemli özelliklerini benimseyip uygulamazlar: Bunlar disiplin, azim, vizyon, strateji ve irade gücüdür. Halen maaşlı bir işte çalışmaktaysanız, özel yaşamınızı da tıpkı bir işmiş gibi şekillendirmeye başlayın. Gelirinizi arttırmaya çalışarak, ya da harcamalarınızı azaltarak “Ben A.Ş.” yi karlı bir hale getirebilmeye odaklanın ki, yürütmek için çabaladığınız yarı zamanlı - ya da kurmak istediğiniz tam zamanlı işiniz için kullanabileceğiniz sermayeyi biriktirmeniz mümkün olsun. Eğer “Ben A.Ş.” yi  (yani kendinizi) karlı bir hale getiremiyorsanız, bunu kuracağınız işte başarmayı bekleyebilir misiniz? Böyle bir tutum, disiplin kazandığınızın da kanıtı olacaktır.
1. İş kurma amaçları hatalıdır. İş kurma amacınız sadece çok para kazanabilmek olmamalı. Bunun yerine, önce kim olduğunuzu ve kim olmak istediğinizi düşünmeli ve kuracağınız işi tutkularınıza göre şekillendirebilmelisiniz. 

James Bird Guess (CEO, Danışman, Konuşmacı)
Giriş
Kullanıcı adı
Şifre
Şifremi Unuttum Yenilenemek