Girişimciler Nasıl Daha Şanslı Olabilirler?

10.12.2018

Her girişimci, başarının, beceri, tecrübe, zamanlama ve şansın doğru bileşimi ile geleceğini duymuştur. Fakat bu formülün o son soyut parçası her zaman ilginçliklere gebedir. Başarısız olmuş bir işte sığınacak liman olarak ‘Şansı yoktu’ derken, ‘Şanslıydı’ cümlesini ise imalı bir tebrik olarak kullanırız.
O kadar da Akıllı Değilsiniz kitabının yazarı David McRaney’e göre bu şans konsepti eskide kaldı. McRaney ‘Kültürümüzde şansı bir çeşit sihirli toz olarak algıladık: büyülü, gerçeküstü, mantık ötesi bir şey. Fakat şansın bu şekilde bilim dışında açıklanması artık yeterli değil.’.
Geçen on yılda bazı gözlemciler şansı, rastgele ve kontrol edilemez bir fenomen olarak algılamayı bırakıp başarılı ve mutlu insanların bilinçli ya da bilinçaltında elde ettikleri birşey olarak algılamaya başladılar.
Peki şans nedir ve girişimcilere nasıl uygulanabilir
Kendini şanlı gören insanlar, şanssız olan insanlarda olmayan bir biçimde kaos ve karmaşıklıkla mücadele etme yöntemlerine sahiptirler. Ve kaos ile karmaşıklık startup şirketlerde bolca bulunan şeylerdir.
Şanslı insanlar, ortaya çıkan fırsatları görme ve bunlardan faydalanma konusunda oldukça uzmandırlar. Bu kimseler, ancak sezgilerini geliştirdikten sonra, hisleriyle ve önsezileriyle hareket ederler.
Buna karşılık şanssız insanlar daha çok dar görüşlü ve hedef odaklıdırlar. Eğer birşeylerle uğraşıyorlarken yeni fırsatlar ortaya çıkıyorsa, bu fırsatlara atlama yerine onları dikkate almamayı seçerler.
Bu vites değiştirebilme, iş planlarını ters yüz edebilme ve işe yaramayan fikirleri çöpe gönderebilme yeteneği başarılı yöneticilerin sürekli övdükleri şeylerdir. Hemen hemen her başarılı iş sahibinin, ilk fikrini tekrar gözden geçirip ya da tamamen çöpe atıp işe yarayan yeni bir fikir bulması ile ilgili bir iki hikayesi vardır. Bu kişiler bir fikir hatalı çıktığında üzüntüye kapılmak ya da donup kalmak yerine çabucak kendilerini toparlarla ve odaklanıp yeni yönler bulurlar.
Şanslıların bir başka özelliği de ısrarcı olmalarıdır. McRaney ‘Birşeyde 200 kere başarısız da olmuş olsa tekrar ve tekrar yeniden başlayan kimseler ilerlerler.’ diyor. Geçmiş başarısızlıklar üzerinde yükselebilmek en büyük şans faktörüdür.


Kaynak: Businessweek

 
Giriş
Kullanıcı adı
Şifre
Şifremi Unuttum Yenilenemek