Girişimciler Mükemmel Fikirleri Nasıl Bulurlar?

22.10.2018


Sihirli bir formül yok. Fakat bu, kesinlikle bir formül olmadığı anlamına gelmiyor.

Tüm başarılı şirketlerin kalbinde mükemmel bir fikir yer alır. Bazıları o kadar basittir ki, neden başkalarının da bunu düşünmediğini merak edersiniz. Bazıları da o kadar devrimcidirler ki, başkalarının bunu nasıl düşünebildiklerine şaşırırız.

Fakat bu büyük fikirler bir anda tepeden inmiyorlar. Dolayısıyla birçok potansiyel girişimci de aynı soruyu soruyor: Bütün diğer kişiler nasıl bir ilham buldular da bu başarıyı elde ettiler - aynı ilhamı biz nasıl bulabiliriz?

Bunu anlamak için uzmanlara döndük - yatırımcılara, mentörlere, danışmanlara, profesörlere ve kendi başarı hikayelerini yazmış girişimcilere. Bu kişiler her yerden ilham alınabileceğini görmüş kişilerdir - günlük problemlerden, tutkulardan ve bilinçaltından.

İşte söyledikleri.

Sizi neyin rahatsız ettiğini bulun

Girişim fikirleri genelde çözülmesi gereken problemlerle başlarlar. Ve çoğunlukla bu fikirler, kahvenizi içerek oturduğunuz bir sırada size gelmezler. Daha çok, başka bir işle ilgili yoğun olarak çalıştığınız bir anda karşınıza çıkarlar.

Örneğin, sahip olduğum earFeeder isimli şirket ile ilgili fikir, sevdiğim müziklerle ilgili haberleri bulmak istemem ve bunda zorlanmam sonucunda ortaya çıktı. Bunun sonucunda, bilgisayarınızda yüklü olan müzikleri kontrol eden ve, bunlar hakkında size internetten haberler, konser biletleri ve daha birçok şey öneren bir hizmet yarattım.

David Cohen - TechStars Kurucusu
***

Hiçbir zaman geç değildir

Mark Zuckerberg ile Facebook, Paul Allen ve Bill Gates ile Microsoft, Steve Wozniak ve Steve Jobs ile Apple - bu başarı hikayeleri size, büyük fikirler bulmanın gençlerin işi olduğunu anlatabilir. Fakat, erken üne ve varlığa kavuşan teknoloji girişimcileri sadece istisnalardır. Tipik bir girişimci, orta yaşlı, pazarın bir ihtiyacını profesyonel hayatında fark etmiş ve kendi birikimiyle bir şirket kurmuş kişidir.

2009’da yaptığımız bir araştırma, yüksek büyüme gösteren, bilgisayar, sağlık ve uçak gibi sektörlerde başarılı olan girişimcilerin ortalama yaşının 40 olduğunu gösteriyor. 25 yaş altında başarılı olmuş girişimci sayısının iki katı kadar 50 yaş üstü, 20 yaş altında başarılı olmuş girişimci sayısının da iki katı kadar 60 yaş üstü başarılı girişimci bulunuyor.

Vivek Wadhwa - Singularity Üniversitesi, Akademik ve İnovasyon Başkan Yardımcısı
***

Hayatın içinde yer alın

Beyin fırtınanıza kişisel olarak yatırım yaptığınız problemlerden başlayın. Bir şirket inşa etmek çok zordur ve ancak kişisel bir tutkunuza duyabileceğiniz sonsuz bağlılığı gerektirir.

Bir sonraki soru ‘Nasıl’dır. Büyük fikirler ve inovasyonlar, fikrinizi, herkesin ele aldığından farklı bir noktadan uygulamaya geçirmeniz ile ortaya çıkar. Bunu yapmanın en iyi yollarından biri, sektörünüz dışına çıkarak, başkalarının problemleri nasıl çözdüklerine bakmaktır. Onların rutin olarak düşündükleri yaklaşımlar, sizin için standart dışı olabilir ve büyük fikirlere ilham verebilir.

Ek olarak, çoğu profesyonel, ihtiyacı olana kadar yaratıcı tarafını görmezden gelmektedir. Yaratıcı yanınızı aktif tutmak için hayatınızda sanatın da bir yeri olduğundan emin olun.

Bu son önerim zaten çok açık olabilir. Fakat yaşadığımız şu dünyada bunu söylemek yapmaktan daha kolaydır: Hayatın içinde olun.

Ne kadar fazla bağlantılar ve iletişim içerisinde olduğumuzun farkındasınızdır. Bir fincan kahve içmek bile emaillara cevap vermek ve günlük programınızı ayarlamak arasında, zor bir iş olup çıkıyor. Eğer kafa olarak orada değilseniz, yenilik araken işinize yarayabilecek potansiyel bir fırsatı kaçırmanız çok kolaydır.

Angela Benton - NewME Accelerator Kurucusu
***

Fikir çok; istek yok

Sanırım bir girişimcinin başarılı olup olamayacağını belirleyen en büyük şey iş fikrinden ziyade, girişimcinin fikri gerçeğe dönüştürmek için sürekli çaba gösterme isteğidir. Etrafta birçok iyi iş fikri var, asıl önemlisi bu fikirlerle ne yaptığımızdır.

Samer Kurdi - Girişimciler Derneği Global Yönetim Kurulu Başkanı
***

Bırakın bilinçaltınız çalışsın

Beyniniz monoton bir işle meşgulken, bilinçaltınız sizi bir anda aydınlatabilir. Bana olan buydu. Şirketlere çalışan bulma ve işe uygunluk konusunda kolay bir yol sunan şirketim ClearFit’in iş modeli, işle ilgili hiçbirşey düşünmeden, saatte 130 km ile araba kullanırken aklıma bir anda geldi.

Bilinçaltınız geri planda çalışır ve birçok düşünceyi sessizce etkiler. Siz de bir mola alın ve çiçekleri koklayın, çünkü bunu yaparken bilinçaltınız çözmeye çalıştığınız problemi çözebilir ya da daha önce düşünmediğiniz bir probleme çözüm bulabilir.

Ben Baldwin - ClearFit Kurucu Ortağı
***

Pratik problemleri ele alın

Sizi rahatsız eden bir hizmet ya da müşteri deneyimi yaşadığınızda veya ihtiyacınız olan ama hiçbir yerde olmayan bir ürün düşündüğünüzde bunu not edin. Daha sonra kendinize sorun, bu, çözebileceğim bir problem midir? Ve fikrimi denemek için ne kadar zamana ve paraya ihtiyacım var?

Bu son kısım çok kritiktir. Stanford’dan profesörüm Andy Rachleff’in beni cesaretlendirdiği gibi: ‘Hızlı ve ucuz bir şekilde başarısızlığa uğrayabileceğinden emin ol.’ İşletme master’ı yaparken birkaç büyük fikrim olmuştu. Bir tanesi, ulusal havayolu ulaşımını iyileştirmekti ki bu, hem yıllar alacak hem de milyonlara mal olacaktı. Bu yüzden, çok daha ucuz olan ve daha hızlı sonuç alabileceğim bir diğer fırsatı değerlendim - bir giyim markası olan Bonobos.

Sonucunda, müşteri kazanmam ve geribildirim almam 15.000 dolar ve sadece dokuz aya mal oldu.

Brian Spaly - Trunk Club Kurucusu
***

Garip yerlere gidin

Girişimciler, beyinlerini açmak için farklılığın peşinden gitmelidirler.

Garip şeyleri izleyin ve dinleyin. Değişik belgeseller izlemekten ve farklı podcastler dinlemekten hoşlanırım. Birkaç tık ötenizde iyi fikirler bulmak çok heyecan vericidir.

Garip yerlerde yürüyün. Sık gidilmeyen banliyölerde, büyük mağazalarda, üniversite kampüslerinde yürüyüş yaparım. Amaçsız sadece yürürken, etrafınızdakileri taze bir biçimde görürsünüz, çünkü orada gerçekten olma lüksüne sahipsinizdir, bedeninizin yanında zihniniz de oradadır.

Garip insanlarla konuşun. Sizden farklı kişilerle konuşmak çok güçlü birşeydir. Yıllarca öncesinden tanımadığım insanlarla yaptığım sohbetleri ve bunların beni nasıl şekillendirdiklerini hala hatırlıyorum.

Victor W. Hwang - T2 Venture Capital Kurucusu
***

Daha iyi bir yol arayın

Günlük hayatımıza devam ederken, rutin olarak kendimize ‘Daha iyi bir yol var mı?’ diye sormak gerekiyor. Bu sorunun cevabının ne kadar sıklıkla ‘Evet’ olduğuna şaşıracaksınız. Benim için diğer ilham kaynakları mevcut ürünlerdir. Sizinkine benzer bir ürün piyasada olduğu için daha iyi bir ürün üretip pazarlayamacağınızı düşünmeyin.

Liz Lange - Moda tasarımcısı
***

Büyük düşünün

Bir iş fikri ya da fırsatı seçerken girişimcilerin değerlendirmesi gereken birkaç faktör vardır.

Büyük oynayın ya da eve dönün: Mevcut ürünleri veya hizmetleri biraz daha iyileştirme yoluyla iş kurarak para kazanma fırsatları vardır, ama asıl heyecan biraz çılgınca görünen büyük fikirlerin arkasından gitme kararı verdiğinizde başlar.

Dünyayı daha iyi bir yer yapın: En iyi girişimciler, çoğu insanın hayatını kolaylaştıran veya iyileştiren işlerin peşinden giderler. Bu girişimciler, mevcut düzenin nasıl işlediği ve nasıl dramatik bir biçimde iyileştirilebileceğini düşünürken, sürekli ‘Ya farklı yaparsak’ sorusunu sorarlar.

Hızlıca başarısız olun: Girişim maliyetleri düştükçe ve pazarın değişim hızı arttıkça, fikirler, geri dönülemez başarısızlıklarla sonuçlanmadan, daha kolay test edilebilir hale geldi.

Hızla dönüşün: Çoğu başarılı şirket ilk başladıklarındaki vizyondan çok daha farklı bir formda işlerine devam etmektedirler. Başarılı bir girişimci, şirketin yanlış yönde gittiğini ya da çok daha büyük bir fırsatı kaçırdığını fark eder.

Kevin Colleran - General Catalyst Partners Ortağı
***

Pazara sunmak

Bir fikre iki açıdan bakmak önemlidir: ilk olarak, işin altındaki temel ilhamı düşünün, daha sonra, yeni şirketi yaratmak için uygulanan konsepti değerlendirin. Genelde, girişimcileri başarılı yapan şeyin bu büyük fikirler olduğunu düşünürüz. Fakat, fikir sadece onunla birşeyler yaptığınızda değerlidir. Büyük girişimciler aynı zamanda, yeni çözümleri pazara sunmak için stratejiler geliştirirler.

Ellen Rudnick - Chicago Üniversitesi İşletme Fakültesi Girişimcilik Profesörü
***

Bilgili kişileri dinleyin

Girişimciler birkaç şekilde büyük fikirler bulurlar. İşte bunlardan bazıları.

Müşterilerden geri bildirim alın: Müşterilerinizi dinleyin ve onlara sevdikleri şeylerden daha fazlasını ve sevmediklerinden de daha azını sunan, ürün ya da hizmetler yaratın.

Sahadaki çalışanları dinleyin: Sahadaki çalışanlarınız müşterilerle ilişki kurarak neyin başarması zor olduğunu, neyin pahalı olduğunu, neyin problem yarattığını görürler. Bu çalışanlarınızla konuşun, hatta gerekirse işlerini siz yapın.

Varsayımları değiştirin: Çoğu başarılı girişimci varsayımları tersyüz ederek yeni fikirler bulurlar. Örneğin, bir bankanın veznedar ve şubeleri olması gerektiği eski bir varsayımdı. ATM konseptini bulanlar şu soruyu sordular: Veznedarlar ve şubeler olmadan, bankacılık hizmetlerini nasıl sunabiliriz?

Dave Lavinsky - Growthink Kurucusu ve Başkanı
***

Tarihten ilham alın

Çoğu kez, yepyeni büyük fikirler arayanları duyarsınız. Fakat ben, girişimcilerin tarihe bakarak çok şey kazanabileceklerini düşünüyorum.

90’lı yılların ortasında, bazı biraseverler ve bira uzmanları, bizi, su, maya, şerbetçiotu ve arpa gibi geleneksel hammaddelerin dışında hammaddeler kullanarak bira ürettiğimiz için eleştiriyorlardı. Ben de, çok eski zamanlardan kalma bira üretim tekniklerini incelemeye başladım, ve çok önceki zamanlarda, bira üreticilerinin yaşadıkları bölgelerde hangi hammaddeler doğal ve güzelse onları kullanarak bira ürettiklerini gördüm.

Artık, kazı bölgelerinde ve eski mezarlarda bulunan tarihi ve moleküler kanıtlardan ilham alarak Antik Bira serimizi üretiyoruz.

Sam Calagione - Dogfish Head Bira Fabrikası Kurucusu ve Başkanı
***

Vites değiştirmeye hazır olun

Girişimciler iki şeyi anlamalı. Bir tanesi, ilk (ya da ikinci ya da üçüncü) fikirleri gerçek fırsat değildir. Doğrusu, bu fikirler berbat olabilir. Neden bu fikirlerin berbat olduklarına bakmalı ve yön değiştirebilmelidirler.

Ama aynı zamanda, fikirleri problemli olsa da, genelde fikrin temelinde iyi bir fırsat yattığını anlamalıdırlar. İnsanlarla konuşmalı ve fikri düzeltip dönüştürmeye devam etmelidirler. Bu süreçte, başarısızlıklar yaşayacaklar, yaklaşımlarını tekrar düşünecekler, yeniden deneyecekler ve ne yaptıklarını bir kez daha tanımlayacaklardır.

Tüm bunlar yapılsa da fikir başarısızlıkla sonuçlanabilir - birçok başarılı girişimci bunu yaşamıştır. Ama başarısızlık onları yıldırmamıştır. Devam etmişler, ve bir sonraki fikri bulma ve gerçekten büyük birşeye dönüştürme konusunda daha iyi bir pozisyonda bulunmuşlardır.

Donna Kelley - Babson Üniversitesi Girişimcilik Profesörü
***

Beyninizi acele ettiremezsiniz

Büyük fikirlerin nereden geldiklerini bilmiyorum. Başkalarının da bildiğini sanmıyorum. Kendi fikirlerimin bile nereden geldiğini bilmiyorum. Beyin kendi işini yapıyor, ve bir fikir ortaya çıkıyor.

Beyninizin işini yapmasını beklerken, kendi başınıza yapabileceklerinizi yapın. Yapılabilir olanı yapın. İnsanlarla tanışın, sohbet edin, takılın. Denemeler yapın ve prototipler üretin. Hiç birşey yapamıyorsanız bile başkalarının problemlerini not edin. Bu her zaman yapılabilir birşeydir.

Anlatmak istediğim temel fikir, eylem düşünceden farklı bir yaratıcı tarafa sahiptir. Düşüncenin en başta gelmesi gerekmez. Çoğu zaman da gelmez.

Saras D. Sarasvathy - Virginia Üniversitesi İşletme Fakültesi İşletme Profesörü
***

Ne yapmamak lazım

Girişimciliğin temelinde olmayan kesin şey şudur: büyük bir danışmanlık şirketinin pazar analizini okumak, ve bu analize göre ihtiyaç duyulan bir ürün yaratmaya karar vermek.

Guy Kawasaki - Yazar ve Apple Eski Yöneticisi


Kaynak: Wall Street Journal


Giriş
Kullanıcı adı
Şifre
Şifremi Unuttum Yenilenemek