Girişimciler İçin Kalite Ne Anlama Gelir?

24.01.2019
Girişimciler için kalite ne demek?Bir süre önce, konuk konuşmacıların yer aldığı röportaj dizisine katılmak için LinkedIn’i ziyaret etme fırsatı buldum. LinkedIn’in icra kurulu başkanı ve kurucu ortağı Reid Hoffman’la konuştuğumuz çeşitli konular arasında “Girişimciler için kalitenin ne anlama geldiği” de vardı.
Reid sık sık: “Piyasaya ilk çıkardığınız üründen utanmadıysanız, geç çıkartmışsınız demektir” diyor.
Bu prensipten benim ulaştığım – ve her zaman söylediğim - gizli sonuç ise: Ne kadar beklerseniz bekleyin, ilk çıkardığınız üründen mutlaka utanırsınız.
Burada kabul edilen düşünce şudur:  Eğer yavaş gidersek, daha uzun süre uğraşırsak ve daha az geri bildirim alırsak, müşteriler için daha olumlu bir sonuç alırız. Ben ise şunu sorarım: Bunun bir kanıtı var mı? Size yeni ürünlerini yutturan şirketlerin önceden daha fazla geri bildirim almış olmalarını istemez miydiniz?
Ama konu bizim ürünümüz olunca, kendimizi - bir anlamda - bodruma kapatır, beyaz tahtayla yeterince haşır neşir olur ve ancak ürün tamamlandığında dışarı çıkarsak, sonucun daha iyi olacağına inanırız. Ama böyle bir tutum acaba ne sıklıkla olumlu bir kullanıcı deneyimi yaratır? Evet, tüm ayrıntılar üzerinde dikkatle durmak için ne kadar zaman harcarsak, o kadar iyi bir ürün yaratabileceğimiz düşüncesi tamamen içgüdüsel bir varsayımdır.
Bir şeyin kalitesi aslında bakan kişiye göre değişir. Kar amacı güden bir şirket için kalite, müşterinin beğendiğidir. Bu yüzden, eğer kalite hedefimizi müşterinin beğenisinden saptırırsak, o zaman tüm pürüzleri halletmek ve her şeyi dört dörtlük yapmak için harcadığımız fazladan zaman, aslında boşa gitmiş olur. Zira sonuçta ürettiğimiz ürün,  müşterinin istediğinden çok farklı bir hale gelir.
Reid’le yaptığımız söyleşide, bu konuyla ilgili IMVU’dan çok güzel bir örnek verdim. Ürünümüzü ilk kez piyasaya sürdüğümüzde, aldığımız kullanıcı tepkisi bizi çok şaşırtmıştı. Zira bizim olumsuz olarak gördüğümüz bir özelliği herkes çok olumlu karşılamıştı. Girişimciler için kalite, müşterinin bakışına göre değişir. Kaliteli bir sonuç almak için tek yol, süreç boyunca varsayımlarınızı test etmektir. Ürettiğiniz şeye müşterilerinizin vereceği tepkiyi görebilmek için kendinize zaman tanımalısınız. O zaman aklınıza bile gelmemiş olabilecek kalite sorunlarını düzeltebilir, diğer yandan eğer müşteri memnunsa sizin sorun olarak gördüğünüz bir sürü şeye hiç dokunmazsınız.


Eric Ries (Yalın Girişim kitabının yazarı)
Yalın Girişim kitabı yazarı Eric Ries’ın girişimciler için kalite ne anlama gelmeli konusundaki videosu için buraya tıklayın.
Bu makalemizi beğendiyseniz, aşağıdaki makaleler de ilginizi çekebilir: Yalın Girişim Prensipleri Ticari Kuruluşlar için de Geçerli Olabilir mi? Yalın ve Etkili Bir İş Planı Nasıl Hazırlanır
Giriş
Kullanıcı adı
Şifre
Şifremi Unuttum Yenilenemek