İşten ayrılıp kendi şirketinizi kurmadan önce cevaplamanız gereken 5 soru

17.12.2019
Ben 23 yıldan bu yana ajans dünyasının içindeyim ve bu süre boyunca müşterilerin nabzına göre şerbet vermekten bıkan ve bana acaba kendi ajansımı mı kursam diye soran sayısız ajans yöneticiyle karşılaştım. Bu güne kadar iki ajans kurduğum (Shout ve Daylight Partnership) ve birkaç şirkete de yatırım yaptığım için, sanırım kendimi bir seri yatırımcı olarak nitelendirebilirim. (Doğrusunu isterseniz, bundan pek de emin değilim).
Bu yüzden, benim ne yaptığımı anlatmak yerine, böyle bir karar vermeden önce doğru bir değerlendirme yapabilmeleri için, kendi kendime sorduğum şu 5 soruyu onlarla paylaşıyorum.
Altı ay veya bir yıl boyunca yaşamımı sürdürebilmem için yeterli birikimim var mı? Masraflarınızı karşılayabilme noktasına altı aydan önce gelemezsiniz demiyorum. Ama bir iş kurup, sonra da her ay kiranızı, faturalarınızı nasıl ödeyeceğiniz konusunda endişe yaşarsanız, işinizle ilgili yanlış kararlar alabilirsiniz. Eğer işinizin getirisine bu derece bağımlı olursanız, şirketinizin büyümesine hiçbir katkısı olmayacak müşterileri kabul edebilir veya sizin yararınıza olmayan ödeme koşullarına evet demek, ya da hizmet ücretinizi çok düşük tutmak zorunda kalabilirsiniz. Bordro giderlerinizi nasıl karşılayacağınız konusunda hiçbir endişeniz olmazsa, daha ilk günden itibaren işinizle ilgili uzun vadeli, stratejik kararlar alabilmeniz mümkün olur.
Girişimci olarak yalnızlıkla başa çıkabilecek misiniz? Diğer girişimci dostlarınız moral desteği almak için harika bir kaynaktır, ama sonuçta her şey size bağlıdır. Elemanlarınız, kendilerini yönlendirmenizi, sorunları çözmenizi, onları eğitip motive etmenizi ve çarkın dönmesini sağlamanızı hep sizden bekler.   Pekiyi size kim yardımcı olacak? Akıllı olanlar bir danışmanlar kurulu oluşturur, ya da fikir almak için ailelerine veya ortaklarına danışır. Ama verecekleri kararlarda yine yalnızdırlar. 
Gücünüzü toplayıp bir şeyler öğrenmek için birkaç ay ayırabilir misiniz? İşinizden ayrılıp, kuracağınız yeni işe balıklama dalmak yerine, o işle ilgili bilgi toplamak için kendinize biraz zaman ayırmanız mümkün mü? Eğer mümkünse, bu zamanı seminerlere katılarak, ticaret fuarlarını dolaşarak, sektörün profesyonelleriyle tanışarak, eski tanıdıklarınızla yeniden bağlantı kurarak kullanın ve edindiğiniz tüm bilgileri bir sünger gibi özümseyin. Ortalama bir gününüz ilgilenmeniz gereken 1000 çeşit konuyla dolduğunda, iyi ki o zamanı ayırmışım dersiniz.  
Gerçekten girişimci misiniz? Başarılı bir girişimci olmak için, belli kişilik özelliklerine sahip olmak gerekir. Risk almaktan korkmamalı, cüretkar ve aynı zamanda olağanüstü iyimser olmalısınız  – özellikle de pes etme noktasına geleceğiniz o günlerde. Birçok işi aynı anda yapabilmelisiniz. İyi bir motivasyon kaynağı ve takımınızın amigosu olmalısınız. Hem kendinize, hem de ekibinize güven duymalısınız. Bir dönemecin ilerisini görüp, olası sorunları henüz ortaya çıkmadan fark edebilmelisiniz.
Sunacağınız şeyi insanlar satın almak istiyor mu? Herkesin kafasında birkaç iş fikri vardır ve bazıları için en iyisi onun sadece fikir olarak kalmasıdır. Yenilikçi bir insan mısınız? Sektörünüzü alt üst edip yeni değerler yaratabilir misiniz, yani insanların satın almak isteyeceği bir şey yapabilir misiniz?  "O işi zaten herkes yapıyor ve para da kazanıyor” görüşü, bir iş kurmak için yeterli değildir. Otobüse binemeyip durakta kalan son kişi siz olabilirsiniz.  Bulduğunuz fikre inanıyorsanız, kolları sıvamadan önce sektörünüzdeki kişilerle test edin. Ama en yenilikçi fikirlere bile başlangıçta çoğu kişinin karşı çıktığını da unutmayın.  O yüzden, alacağınız geri bildirimlere de çok fazla inanmayın. Ya da girişimci kişiliğim yüzünden böyle düşünüyorum. 


David Ko
Entrepreneur | Digital marketer | Traveler | Photographer | Food-Lover
Giriş
Kullanıcı adı
Şifre
Şifremi Unuttum Yenilenemek