Ekonomik Krizde İşiniz Nasıl Güvende Kalabilir?

18.04.2018

‘Yükselen su bütün gemileri kaldırır’ özdeyişi, ekonominin genel olarak iyileşmesinin tüm sektörlere etki edeceği ve şirketlerin performanslarını arttıracağı anlamına gelir.

Yarım yüzyıllık bu özdeyişle, şu an bir teknoloji balonunun içinde yaşayıp yaşamadığımıza dair yapılan tartışmalar arasında bir paralellik görülebilir. Brad Fled’in şu anki balon hakkında etrafta gerçek fikirlerden ziyade subjektif görüşler olduğu düşüncesine katılsam da, bir sonraki kriz kapımızı çaldığında (ve emin olun ki kapımızı çalacaktır) sonuçlar aynı olacaktır. Performans kriterlerine dikkat eden, zamanla büyümek için yeterli sermaye ayırmış ve gerçek problemleri çözen şirketler, iyi bir geleceğe doğru yürüyüşlerine devam edecekler. Geri kalanlar için ise; geri çekilen sular bu şirketlerin ekonominin iyi gidişinden dolayı gizleyebildikleri acı gerçekleri ortaya çıkartacak.

VerbalizeIt’in Kurucusu ve CEO’su olarak birçok farklı girişimci ve şirketle çalışma imkanı buldum. Aynı zamanda, 2008 krizi sırasında Goldman Sachs’ın portfolyosundaki şirketlerle de çalıştım ve onların başarı ve başarısızlıklarından çok şey öğrendim.

Bu tecrübelerim bana, sular geri çekildiğinde başarının anahtarı olacak dört şeyi öğretti:

Yeterli sermaye: Bu şirketler zor duruma düşmeden önce yatırım almışlardı ve kritik işlerini tamamlayabilmek için sağlıklı bir şekilde ilerleyebildiler. Bir CEO’nun tartışmasız olarak en önemli görevi, bankada, şirketin operasyonlarını sürdürebilecek ve büyümeyi hızlandırabilecek parası olmasını sağlamaktır.

Gerçekten ihtiyaç duyulan bir konuyu çözen şirketler: Sermayeye kolay ulaşmak, inovasyonun desteklenmesi anlamında çok faydalı oldu fakat, kolay para, gerçekten var olmayan problemlere çözüm sunmaya çalışan girişimlere yatırım yapılmasına da neden oldu. Bu şirketler insanları gülümsetse de, sular çekildiğinde yarıyolda kaldılar.

Performans kriterleri konusunda mutabık kalma ve disiplinli bir şekilde bunları takip etme: Girişimciler performans kriterlerini iyi bilmeli. Bunları belirlemek, takip etmek ve geliştirmek her gün yapılması gereken şeyler. Yükselen sular, sahte bir güven duygusu yaratabilir ve girişimcileri fazlaca rahatlatabilir. Ekonomik patlama denilen halı bu şirketlerin ayaklarının altından çekildiğinde, ortaya çıkan şey daha önceden önem gösterilmesi gereken kötü performans sonuçlarıdır.

Çok iyi bir yönetim ekibine sahip olmak: Yetenek iş başarısını beraberinde getirir, fakat doğru türde bir yetenek batan ve büyüyen şirketler arasındaki farkı yaratır. Benim tecrübelerime göre, hayatta kalan ve belirsizlikler karşısında ayakta kalabilen şirketler, esnek ve çabuk değişen ekiplere sahiptirler. Eğer ekibiniz şirketsel ya da ekonomik engeller karşısında esneklik gösteremiyorsa çok fazla tecrübeye sahip olmaları önemli değildir.
 

Kaynak: Forbes

Giriş
Kullanıcı adı
Şifre
Şifremi Unuttum Yenilenemek