Dünyayı değiştiren şirketlerin 6 özelliği

17.08.2016

Apple, Google ve Facebook, şirketler tarihinde çok ender ulaşılabilecek bir pozisyona sahiptirler. Bu şirketler, vizyonları ve inovasyonları ile toplum olarak yaşama, çalışma ve eğlenme şeklimizi değiştirmişlerdir. Bugün, birçok hırslı girişimci bu başarıyı tekrarlamak ve müşterilerden taraftarlar yaratan teknolojiler geliştirmek istemektedirler. Tabii ki, bu iş göründüğü kadar kolay değildir. Büyük bir fikre sahip olmak ya da girişimci olmak yeterli değildir.

Bir şirketin yolunu belirleyen şeyin perde arkasında olanlar olduğunu düşünüyorum. Genelde birçok şirket bunlardan bahsetmez çünkü perde arkasında olanları hem sayısallaştırmak zordur hem de bunlar karmaşık şeylerdir. Başarı için kesin bir reçete olmasa da, büyük şeyler başarmak için altyapı oluşturan bazı önemli faktörler vardır.

1. Şans

Hiçbir şekilde bizim elimizde olmayan bazı şeyler vardır. İlahi anlamda söylemiyorum fakat, raslantılar bazen insanları bir araya getirip büyük işler başarmalarını sağlar. Bill Gates ve Paul Allen bunun mükemmel örnekleridir. Seattle’dan bilgisayar konusunda coşkulu iki arkadaş iken, Gates Allen’i Cambridge, Mass.’e taşınmaya ikna eder. Sonrasında, Allen’in doğumgününden bir gün önce, 1974 Noel tatillerini çağımızın en önemli yazılım platformlarından biri, ve kişisel bilgisayar pazarını yaratmaya yardım etmiş olan BASIC’i kodlayarak geçirmeye karar verirler.

2. Son derece titiz işe alma prosedürleri

İnsan Kaynakları süreci düşündüğünüzden daha önemli olabilir. İşe alma sırasında yaşananların ve yöntemlerin, şirketin içerisine yansıyan önemli sonuçları vardır. Google gibi bazı şirketler, görüşme yaptıkları adayları birkaç mülakata alarak sınamaları ve ‘Başkan Obama olsaydınız, bütçe krizini nasıl yönetirdiniz?’ gibi hayal gücünü zorlayan sorular sormaları ile ünlüdür. Fakat karlı dağın ardını aşan bilir. Google’da çalışan devir oranı düşüktür, verimlilik ve inovasyon yönleri güçlüdür, ve moral yüksektir. En iyiler en iyileri işe alırlar, ve bu döngüyü başından beri bu şekilde sağlamanız gerekir.

3. İnovasyon oyunu

Bir satranç oyununa benzeyen teknoloji yarışında, fikri mülkiyet şahtır. En başından beri ona sahip olmanızın yanında, sürekli yorulmadan inovasyon yapmalısınız. Bugün telefonunuza ve aracınıza enerji veren şeyler, yarın yeni bir teknoloji tarafından geçersiz kılınacaklardır. Şirketlerin patent sayıları sıralamasında fazla şaşırtıcı birşey yoktur, IBM, HP, Boeing, Abbott ve Google yarışı önde götürmektedirler. Sizin teknolojinizin patentle bir ilgisi yoksa da, pazarınızı sürekli analiz etmeye, esnek olmaya ve inovasyon yapmaya mecbursunuz.

4. Meritokrasi

Bu basittir. En iyi yapılan iş tanıtılmalı ve ödüllendirilmelidir. Tabii ki bu, kimsenin işi tek başına başardığı anlamına gelmez. Kişiler, etraflarında bulunan diğer insanlarla başarıya ulaşırlar. Takım oyunu temel zorunluluktur. Fakat insanların doğaları gereği meritokrasi yaratmak kolay olmayabilir. Entrikalar ve farklı şahsiyetler her kurumda vardır, ve insanlar doğal olarak bazı bağlılıklar ve kendi gerçeklik algılarını geliştirirler. Buna rağmen, eğer 2. madde konusunda uzmanlaşırsanız, ve doğru kişi ve kişilikler harmanını işe alırsanız, ortak çalışmanın kucaklandığı ve sonucun mükemmel olduğu bir çalışma ortamı yaratabilirsiniz.

5. Karizma

Bu, zaman içerisinde öğrenilemez ya da geliştirilemez - ya sahipsinizdir ya da değil. Buna sahip olan girişimciler ve CEOlar dağları yerlerinden oynatabilirler. Çoğu dünyayı değiştiren teknoloji, büyük karizma sahibi kişiliklerin ardında ortaya çıktılar. Bu, özellikle bilimin ve inovasyonun sınırlarını zorluyorsanız daha da doğruluk kazanıyor. Twitter’dan Evan Williams ve Jack Dorsey, karizmatik kişiliklerdi ve kendi çıkarları dışında daha büyük bir şeyden motivasyon alıyorlardı. İnsan olarak bizler, ilham almak isteriz, ve bu olduğu zaman inanılmaz işler çıkarırız.

6. Azim

Büyük birşeyler başarmayı, gerçekten devrimci olmayı hedefleyen her kurum eleştirilerden nasibini alacaktır. Bazı eleştiriler anlamlı olacak, bazıları ise çıkar çatışmasının sonucu olarak ortaya çıkacaktır. Eleştirilerin yanında, ilerlemenin önüne engel çıkarabilecek, finansal kaynakların tükenmesi, teknolojik problemler, iç iletişimsizlik, çalışanların işten ayrılması, gibi günlük sorunlar olacaktır. Fakat ekibiniz, duvarlara doğru koşmaya istekli, kararlı problem çözücülerle doluysa, başarı ile aranıza hiçbir engel ya da eleştiri giremez.

Dünyayı değiştiren şirketler çok sık çıkmıyor. Bir fikri gerçeğe dönüştürmek için vizyoner düşünce ve lazer hassaslığında uygulama arasında doğru bir denge, ve bu fikrin dünyayı değiştirebilecek bir etki yapmasına yardım edecek çalışanların ve kültürün mükemmel karışımı gereklidir.

 

Kaynak: Business Insider

 

Bu makalemizi beğendiyseniz, aşağıdaki makaleler de ilginizi çekebilir:

Her Girişimciye Yol Gösterecek 32 Özlü Söz

Girişimciler Mükemmel Fikirleri Nasıl Bulurlar?

Girişimcilerini Milyoner Yapan Efsane Fikirler


 
Giriş
Kullanıcı adı
Şifre
Şifremi Unuttum Yenilenemek