Dijital Girişimcilere Hukuki İpuçları

19.03.2014
Dijital Girişimcilere Hukuki İpuçlarıHer ticari fikrin ticarileşmesinde başarıyı etkileyen onlarca faktör var ise hukuki püf noktalara baştan dikkat edilmesi de bu faktörlerden biridir.
Fikirden Ticarileşmeye Adım Atarken Hukuki Yapıyı Kurmak 
Projenizin gerçekleştirilmesinde yani fikrin ticarileştirilmesinde, hukuki bir kimliği olması ve vergi kaydı olması zorunludur. Ancak dijital teknolojilere dayalı işler özellikle web üzerinden yapılacak ticaret işin tutup tutmayacağı konusunda çok fazla belirsizlik ve risk içerir. İşin başından riske atacak fazla sermayeniz yoksa bile ticarileştirmeyi geciktirmeyin,deneme mahiyetindeki faaliyetlerde eğer fatura kesilmesi gerekiyorsa şahsi adınıza vergi kaydı açtırıp belli bir süre faaliyet sonrasında şirket kurmaya karar verebilirsiniz. 
Bu süreçte zaman kazanarak önünüzü daha fazla görürsünüz ve işin tutacağı öngörüsü sağlam ise şirket yatırımınız daha rahat yaparsınız. Hemen hemen tüm dijital girişimlerde başarı kazanılırsa olası büyüme çok hızlı gerçekleştiğinden genelde yeni ortaklıklar yoluyla sermaye artışı gerçekleştirilmektedir. Eğer siz de bu şekilde bir büyüme öngörüsü içinde iseniz ticaret şirketinizi Anonim Şirket olarak kurmanız uzun vadeli olarak çeşitli avantajlar sağlayacaktır.
Piyasaya çıkmadan önce alınacak ilk tedbirler
Özellikle web üzerinden yapılacak iş fikirlerinde tüm girişimcilerin aradığı “yepyeni bir iş fikri”dir. Bu arayış ister istemez yeni bir faaliyet veya inovasyon gerektirir. Dolayısıyla bu yenilik arayışında işe başlamadan önce iş fikri ve ticari modelinizin herhangi bir kamu hukukuihlali taşımadığından, başkalarının ticari haklarını ihlal edip etmediğinden emin olun. Gelenekselleşmiş bir ticari faaliyette hiç olmayan hukuki riskler ilk kez denenecek bir girişimde karşınıza çıkmasın diye bu araştırma çok önemlidir.
Kendi ticari haklarınızı korumak için önceden alınması gereken tedbirler var mı, bunu hukuken inceleyin. Çoğu kez girişimciler sadece alan adı sorgulaması yaparak ileride muazzam umutlar bağlayacakları iş fikirlerine isim koyarlar. Oysa seçeceğiniz marka veya alan adlarında sadece alınabilir olma değil. Marka olarak adınıza tescil edilebilir olup olmadığının sorgulanması gereklidir. Başkası adına tescilli bir markanın alan adını alabilseniz dahi bu durum ileride haksız rekabet iddiasıyla bütün işinizi bozabilecek bir risk taşımaktadır.
Ticarileşmesi Sonrası  Doğru Hukuki İşleyiş
Şirketiniz finansal tabloları ve karlılığı ne kadar iyi olursa olsun süreçlerinizdeki hukuki riskler yatırım alma sürecinizdeki duediligence (değerleme amaçlı detaylı inceleme)’de ortaya çıkar. Kurumsal yatırımcılar ticari motivasyonları ne kadar güçlü olursa olsun iş süreçlerinizdeki hukuki riskleri kontrol ederek yatırım kararı verirler. İş süreçlerinizdeki tedarikşartlarından,müşterilerle mal veya hizmet alışverişine kadar tüm sözleşmelerinizin hukukiliği ve haklarınızın ne kadar garanti altında olduğuönemlidir. Baştan düzgün hazırlanmış olduklarından ve gerektiği gibi kullanıldıklarından emin olun.
Sorumluluk Sınırları Koyun
Ticari faaliyetlerini özellikle web tabanlı yürütüyorsanız haksız ve kötü niyetli taleplere ve olası kullanımlara da açıksınız demektir. 
Ticari faaliyetinizin sınırlarını açıkça belirleyerek, mal veya hizmet sunumuzun hangi kapsamda ve ne amaçla yapıldığı, nelere izin verilip nelerin yasaklandığını kesin olarak belirleyip internet sitenizde ilan edin. Sorumluluk sınırlarınızı kesin olarak belirleyin ve online erişimlerde kullanıcıların online onay butonu ile Kabul etmelerini sağlayın. Tüm sözleşmelerinizde maksimum sorumluluklarınızı siz belirleyin.
Yatırım Alma ve Büyüme
Kurumsal yatırımcılardan yatırım alarak şirketinizi büyüttüyseniz, bundan sonraki karar alma süreçlerinde kurumsal düşünmeye kendinizi alıştırın. Belli ölçüde esneklik kaybı ve hızlı hareket etme yeteneği kaybolsa da ortakların sürdürülebilir bir ilişki yürütmeleri karar alma süreçlerinde ortaklar arası menfaat çatışması olmaması ve şeffaflığa bağlıdır. Büyüme süreçlerindeki şirketlerde yatırımcılar ile ilişkiler konusunda geçmiş tecrübelerden yararlanarak genel bilginizi artırın. Çok basit sorular ile büyük hukuki riskleri önceden fark ederek önlem almak konusunda alışkanlık geliştirebilirsiniz.
Giriş
Kullanıcı adı
Şifre
Şifremi Unuttum Yenilenemek