Çin neden 3 boyutlu print konusunda dünya lideri olmak istiyor?

09.05.2014
Zaten şu anda dünyanın en büyük üreticisi olan Çin, 2018’e kadar 3 boyutlu print teknolojileri konusunda da dünya lideri olmak istiyor.

3 boyutlu print teknolojilerinin geleceği konusunda en çok konuşulanlardan şeylerden biri, bu inovasyonun Amerikalı ve Avrupalı şirketlere, üretim tesislerini en sonunda Çin’den tekrar kendi kıtalarına geri taşıma olanağı verecek olmasıdır.

Geçmiş 40 yılda, üretim tesislerinin çok önemli bir kısmı işçilik maliyetlerinin çok ucuz olmasından dolayı Çin’e ve az gelişmiş ülkelere taşındı. Ticaret engellerinin kalkması ve düşen petrol fiyatlarıyla mal ve doğal kaynakların ucuz bir biçimde taşınabilmesi sonrasında, Batılı şirketler işçiliğin en ucuz olduğu yerde üretim yapmayı ve ürünlerini burada Batı’ya göndermeyi tercih ettiler. Bugün, ABD ikinci sırada olsa da Çin dünyanın en büyük üreticisi konumunda.

Fakat şu ana kadar süregelen trendin, değişen koşullar sonucunda farklılaşmayacağını kimse garanti edemez.

Aslında, global ticaret sahnesinde büyük değişikliklerin habercisi olan bazı hareketler görmüyor değiliz. Örneğin, Çin’deki işçilik ücretleri o kadar arttır ki artık Çin en ucuz işçiliğin olduğu ülke değil. Fakat bu, Çin’in gücünü kaybedeceği anlamına mı gelir? Üretim süreçlerinde otomasyon giderek artıyor, dolayısıyla şirketler nerede üretim yapacaklarını seçerlerken işçilik ücretlerine eskisi kadar önem vermiyor olabilirler. Ek olarak benzin ve dolayısıyla taşıma ücretleri de eskisi kadar ucuz değil, müşteriye uzaklık daha maliyetli olmaya başladı. Bu iki trend de Amerika’daki üretimin canlanması için uygun koşulları hazırlıyor; içlerinde Apple’ın da olduğu bazı Amerikalı şirketlerin üretimlerini kendi ülkelerine getirmeleri de bu yüzden.

Şirketinize Ortak mı Arıyorsunuz? YeniBirYatırım’a ilan verin, şirketinizi profesyonelce tanıtın ve aradığınız ortağı bulun.

 

Fakat Çin’in üretimin Batıya kaymasına bu kadar kolay izin vereceğini düşünmeyin.

Otomasyonun büyüyeceğini öngören ve buna göre stratejiler geliştiren Çin, mevcut sanayi gücünü kullanarak 3 boyutlu print teknolojileri ve inovasyonu konusunda dünyada bir numara olmak istiyor. Halihazırda, 6 metre çapıyla bir araba print edebilecek büyüklüğe sahip dünyanın en büyük 3 boyutlu printerını üretti bile. Aynı zamanda Çin, uydular, roketler ve nükleer enerji santrallerinde kullanılan titanyum alaşımları print edebilen cihazlar da üretiyor. Yani, evde kullanılan 3 boyutlu printerlar Batı’da yaygınlaşsa da, Çin, sanayi boyutunda büyük ölçekli, robotlu ya da robotsuz her türlü, üretimin lideri kalmak için savaşmak istiyor.

Bunun sonucu olarak uzun dönemde, Batılı ülkeler, üretimin Çin’den geri döneceği konusunda o kadar da emin olmamalılar.
 

Kaynak: The Week
Giriş
Kullanıcı adı
Şifre
Şifremi Unuttum Yenilenemek