20’li Yaşlardakilere Bireysel Finans Konusunda bir Mektup

19.09.2019
20, 22, 24, 29, 33, 37 ve 40 yaşlarımda elimde olan tüm mali kaynakları kaybetmiş biri olarak ‘bireysel finans’ hakkında tüm bildiklerimi yazmaya karar verdim. Bireysel finans deyimi tamamen bir uydurmaca fakat bunu başka bir zaman açıklayacağım. Özet olarak bu yazımın konusunun nasıl mali servet edinebileceğiniz ve bunu nasıl koruyabileceğiniz ile ilgili olduğunu söyleyebilirim.

Bilmeniz gerekenler

İlk şey: Hiçbir şey. Bireysel finans hakkında hiçbir şey bilmenize gerek yok. Pahalı bir bira yerine ucuz bir bira almak sizi daha zengin yapmaz.

20 yaşımdaki halimi çok net hatırlamıyorum. İlk işimi o zaman kurmuş ve başarısız olmuştum, fakat bu başka bir yazının konusu.

22 yaşımdayken yüksek lisans programından atıldım ve arka arkaya iyi maaşlarla girdiğim üç işten de kovuldum. Ayrıca hiçbir birikim de yapmamıştım.

24 yaşımda New York’a taşındım ve toplamda 10 defa yapacağım kariyer değişikliklerinden ilkini yaptım. Bireysel finansın ilk kuralı bunun bireysel ve finansla alakasının olmadığıdır. Bireysel finans hayatınızda 10 kere değişiklik yapıp çok fazla depresyona girmemekle alakalıdır.

Bu kariyer değişikliklerinde çok fazla para kazandım. Sonrasında da çok fazla kaybettim. Sonra yine çok kazandım. Sonra çok kaybettim. Sonra çok çok daha fazla kazandım.

Bu işi o kadar çok yaptım ki kazanırken nelerin işime yaradığını ve kaybederken nelerin bana kaybettirdiğini çok iyi analiz ettim.

Dolayısıyla hiçbir şeyde uzman değilim. Fakat çok başarılı olmak için neyin işime yarayacağını çok iyi biliyorum.

Birincisi, para biriktirmeye çalışmayın. Hesabınızda daha çok para olması için daha çok para kazanmalısınız. Bu birinci kuraldır.

İnsanlar bunun düşüncesizce bir söylem olduğunu söyleyebilirler. Daha fazla para yapamıyorsanız ne olur? O zaman paranız biter. Ama zaten iş böyleyse hiçbir bireysel finans kuralı size yardımcı olamaz.

Starbucks yerine daha ucuz diye başka bir yerden kahve almak zengin olma yolu değildir. Başka bir deyişle bir dolardan on sent kazanmaya çalışarak zengin olamazsınız.

İnsanlar kahveden on sent tasarruf edip sonra bir eve 100bin dolar fazladan para ödüyorlar. Ya da bir kitaptan on sent tasarruf edip hiçbir zaman kullanmayacakları üniversite diploması için 200bin dolar ödüyorlar.

Şimdi esas eğitiminiz başlayabilir:

A-) Para biriktirmeyin. Daha fazla kazanın. Eğer bunun çok kolay olmadığını düşünüyorsanız, şunu hatırlayın: hangi yöne gidiyorsanız sonunda oraya varacaksınız.

B-) Hayattaki en maliyetli şeylere para harcamayın. Ev ve üniversite. Sadece bu ikisinde tasarruf etseniz 1 milyon dolara yakın para hesabınızda kalmış olur.

C-) Kirada oturmak paranın çöpe gitmesi anlamına gelmez mi? Hayır gelmez. İşin matematiğini yapın. Kendinize yalan söylemediğiniz sürece matematik size doğru yolu gösterecektir.

D-) Araştırmalara göre üniversite mezunları sonraki 20 yılda daha fazla para kazanmıyorlar mı? Hayır, araştırmalar bunu söylemiyor. Bir korelasyon var fakat nedensellik yok.

E-) Her yönünü sizin yönetemeyeceğiniz hiçbir şeye yatırım yapmayın. Başka bir deyişle kendiniz dışında hiçbir şeye.

Başka bir deyişle:

-Maaşla para arttıramaz ya da biriktiremezsiniz. 40 yıldır bütün maaşlar enflasyon karşısında eriyor. Dolayısıyla maaşa güvenmeyin. 20 yaşındasınız, tek bir şey dinleyecekseniz sadece bunu dinleyin.

-Yatırım yapmak orta gelir grubuna develtin dayadığı bir vergidir. Paranız yatırımınıza gelene kadar en az beş aşamada içinden masraflar alınır.

F-) Eğer para kazanmak istiyorsanız aşağıdaki becerileri öğrenmelisiniz. Bunların hiçbiri üniversitede öğretilmez.

Üniversitelerin kötü olduğunu söylemiyorum, demek istediğim para kazanmak için geliştirmeniz gereken becerilerden hiçbirinin üniversitede öğrenilmeyeceğidir.

-Satış yapma

-Müzakere etme (savaşma değil, kazan-kazan)

-Yaratıcılık (her gün fikirlerinizi yazarak listeleyin)

-Liderlik (kendinize yapılmasını beklediğinizden daha fazlasını başkalarına yapın)

-Sosyalleşme ve network yaratma

-Hedefler yerine temalarla yaşama (hedefler kalbinizi kırar)

-Yeniden keşfetme (hayatta sürekli yaşayacağınız bir deneyimdir)

-fikirleri birleştirme (fikir üretmede kendinizi geliştirin. sonrasında bu fikirleri birleştirin.)

-%1 kuralı (her hafta fiziksel, duygusal ve zihinsel olarak %1 ileri gitmeye çalışın)

-google kuralı - insanları her zaman en iyi kaynağa yönlendirin, bu rakibiniz bile olsa yaptığınız iyilik size misliyle geri gelecektir.

-çevrenizdeki insanlara sürekli verin. Daha çok insanla tanıştıkça sosyal ağınızın gücü doğrusal olarak artacaktır fakat tanıdığınız insanlar birbirleriyle tanışır ve birbirlerine yardım ederlerse sosyla ağınızın gücü katlanarak artacaktır.

-başarısızlıkları yeni başlangıçlara dönüştürmek için nasıl başarısız olunacağı

-verimliliğinizi arttıracak basit araçlar

-uzmanlaşacağınız bir alan. Bunu okulda 50 dakikalık derslerde öğrenemezsiniz. Kalp atışlarınızı arttıran bir alan bulun ve uzmanlaşın.

-gürültüyü duymayın. haberler, tavsiye kitapları, hayatın her alanında karşınıza çıkacak anlamsız masraflar. Kendi sesinizi kendiniz yaratın ve başkalarının hayatında takılmayın.

 

Eğer bunların tümünü yaparsanız zaman içerisinde daha fazla para kazanacak ve daha fazla insana yardım edeceksiniz. En azından benim için bu şekilde oldu. Umarım kibirli gözükmemişimdir, yukarıdaki öğütleri dinlemeyerek çok fazla şeyi batırdım. Ebeveyinlerinizin, arkadaşlarınızın, öğretmenlerinizin, iş arkdaşlarınızın, patronlarınızın hayatlarını yaşamayın. Kendi hayatınızı yaratın.


Kaynak: Altucher Confidential
Giriş
Kullanıcı adı
Şifre
Şifremi Unuttum Yenilenemek