Başarısızlıktan Öğrendiğim Beş Önemli Şey

26.11.2018
Başarısızlık. Herkesin korktuğu bir kelimedir, fakat girişimciler ve CEOlar için normal insanlara oranla çok daha fazla endişe ve korku demektir. Fakat başarısızlık, en zeki ve başarılı girişimcilerin bile karşılaşabilecekleri birşeydir. Benim de kendi payıma düşen birçok başarısızlığım oldu.

Başarısızlık sizi düşürebilir ya da ayağa kaldırabilir. Başarısızlık sizi durdurup şüphe içinde mi bırakıyor? Ya da kendinizi analiz etmenizi ve bir sonraki girişim için bu dersleri kullanmanızı mı sağlıyor? İşin püf noktası sizin bir sonraki girişiminiz için takındığınız yaklaşımdır. Dünyadaki her insan için başarısızlık elde edilebilecek en önemli derslerden biri olabilir.

İşte benim başarısızlıklarımdan öğrendiğim bazı dersler:

1.Başarısızlık sizi farklı düşünmeye iter.

Başarısızlık olmadan hepimiz sürekli aynı şeyleri yapardık. Neden değişelim ki? Fakat baştan beri karşılaştığınız bir problem için aynı yaklaşımı uygulamaya devam ediyorsanız, radikal bir değişime ihtiyaç duymadan aynı araç ve taktiklere odaklanırsınız. ama rakipleriniz sizi geçmek için birçok farklı yöntem deneyeceklerdir çünkü pazarda sizin gerinize düşmüşlerdir ve inovasyon ihtiyacı içindedirler. Başarısızlığın bir sonucu, şartları değiştiren inovasyondur.

2.Bir alanda başarısız olmak diğer bir alanda başarı anlamına gelebilir.

Girişimciler olarak bizler, ilk olmak ya da bir sektörde en büyük paya sahip olmak için takıntılıyızdır. Fakat gerçekte, bir alanda pazar lideri olamamak başka alanlarda daha büyük sonuçlara yol açar.

Örneğin, arama motorları savaşlarının ilk zamanlarını düşünün. Bir zamanlar Yahoo dünyadaki en büyük şirket olma yolundaydı. Fakat, 1998’de Google geldi ve basit tasarımı ile 2000 yılında liderliği aldı. Yahoo’nun ivmesi azaldı ve sonunda içeriğe odaklanarak arama motoru işini boşladılar. İlk ve en büyük arama motorlarından biri olmalarına rağmen, daha iyi bir ürüne yenildiler. Sonrasında değiştiler ve dünyadaki en büyük içerik sağlayıcılardan biri oldular.

3.Ürün pazarlaması en az ürün kadar önemlidir.

Ne yazık ki tarih sayfaları daha iyi ürünlerin büyük pazar savaşlarında yaşadıkları yenilgilerle doludur. Betamax teknik olarak VHS’den daha güçlüydü. Microsoft Zune birçok açıdan iPod’dan daha iyiydi, yine de Apple’ın pazardaki gücünü sarsamadı.

En iyi özelliklere, şık tasarıma, kolay bağlanılabilirliğe sahip olabilirsiniz fakat ürününüz kazanamayabilir. Ürünümün çok daha iyi olduğunun bilinciyle birçok rakiple başabaş savaştım fakat çeşitli nedenlerle kaybettim. Bu tip başarısızlıklar bize, pazarlamanın ürün kadar önemli olduğunu gösterir.

4.Onlara bağlılık duymaları için bir sebep vermezseniz, müşterileriniz sonsuza dek size bağlı değildirler.

Büyük çıkışınızı yaptınız: yorumlar mükemmel, para yağıyor ve müşteri altyapınız gelişiyor. Bu müşterileri elde ettikten sonra onları elinizde nasıl tutacaksınız? Ürün geliştirmelerinde ve yeni ürünler çıkarırken müşteri bağlılığını korumayı unutmak, yapılan en yaygın hatalardan biridir. Fakat dijital iş dünyasında bu konuda yapabileceğiniz çok şey var. Müşterilerinizle ilişki kurmak inovasyon kadar önemlidir ve sosyal medya hesapları yönetmek, infografikleri hazırlamak, yardımcı makaleler yayınlamak ve bunlar gibi diğer pazarlama metotları, müşterilerinizle ilişkilerinizi devam ettirmekte fayda sağlar.

5.Ne yapmadığınız ne yaptığınız kadar önemlidir.

Çok fazla düşünmek, birçok girişimcinin en yaygın hatası ve başarısızlık sebebidir. Tasarımı fazla abartmak, çok fazla özellik bulundurmak ya da ürününüzün değerini düşürmek bu kapsama girer. Bazı zamanlar bu sendrome, süreci yavaşlatıp sizi ürün geliştirme cehenneminde tutabilir. Fazla düşünmekten, reaksiyon göstermekten ve tasarım yapmaktan kaçınmak, bütünlük ve değeri korumak için en iyi yoldur.

Kaynak: Entrepreneur

 
Giriş
Kullanıcı adı
Şifre
Şifremi Unuttum Yenilenemek