Başarılı Girişimcilerin Yapmadıkları 7 Şey

23.01.2020
başarılı girisimcilerin yapmadıkları 7 seyŞu sıralar,  bir Macbook ve bir blog sahibi olan herkes kendini girişimci sanıyor. Ama girişimci kuşağa üzülerek söyleyeceğim acı bir gerçek var: Kendinizi CEO olarak nitelendirmeniz, sizi CEO yapmaz. Tıpkı küçük bir ordu oluşturacak kadar Twitter takipçilerinizin olmasının sizi bir lider yapmayacağı gibi.
Adını şu an hatırlayamayacağım bilge bir yatırımcı bir zamanlar “Girişimci var, girişimci var” demişti.
Ümit ve hayallerinizi yıkmak istemem ama gerçek şu ki, aranızdakilerin büyük bir çoğunluğu girişimci veya lider olarak yaratılmamıştır. Bunu duymaktan hoşlanmadığınızı biliyorum, ama işin gerçeği bu. Ve geleceğin Mark Zuckerberg’i olamayacağınızı ne kadar erken anlarsanız, sizin için o kadar iyi olacaktır.
Sakın beni yanlış anlamayın. Büyük hayalleriniz ve hedeflerinizin olması aslında iyi bir şeydir. Robert Browning’in dediği gibi  “İnsanın eli, tutabileceğinden öteye uzanmalı”. Yüksek teknoloji endüstrisinin içinde büyümüş ve onlarca yıldır yüzlerce gerçek CEO, yatırımcı ve girişimci ile birlikte çalışmış biri olarak size şunu söyleyebilirim: “Girişimci” sözü o kadar aşırı kullanıldı ki, neredeyse anlamını kaybetti.
Gerçek girişimciler için “herkese uyacak tek bir model” bulunmasa da, benim deneyimlerime göre hepsinin sahip olduğu bir takım özellikler de var. Belki şaşıracaksınız ama, onları diğerlerinden ayıran şey aslında özel niteliklere sahip olmaları değil, farklı davranmaları. Onları özel kılan, yaptıkları şeyler -  hatta daha da önemlisi – yapmadıkları şeylerdir.
1. Özel yaşam - iş yaşamı dengesini düşünmezler
Çoğu genellikle işkoliktir. Yani onlar için iş her şeyden önce gelir. Hayatları iştir. Hafta sonunu iple çekerek çalışan, kaygısız, eğlence seven insanlar değillerdir. Sevdikleri şeyi yapmak için yaşarlar, o da işleridir.
2. Olmadıkları kişi olmaya çalışmazlar.
İş hayatında onlarca yıldan beri süregelen en zararlı efsane “kişisel marka yönetimi”dir. Siz bir ürün değilsiniz ve kim olduğunuzu değiştiremezsiniz. Ayrıca, gerçek girişimciler kendilerini düşünmezler. İdealleri üzerinde kafa yorar ve bunları mükemmel ürünlere veya hizmetlere nasıl dönüştürebileceklerini düşünürler. Ve yaparlar da.
3. İşi para için yapmazlar.
Üç kuruş kazanmak için ne kadar çok çalışıyorum diye sızlanmazlar. Sadece çalışırlar. İşlerini tutkuyla yaptıkları ve hedeflerine bir lazer ışını gibi odaklandıkları için de, para zaman içinde mutlaka gelir, hem de  bol miktarda.
4. Düzenli bir işte çalışmazlar.
Başarılı girişimciler, denize sadece parmaklarını sokmazlar. Dipte olabilecek kayaları düşünmeden, balıklama atlarlar. Biraz o işi, biraz şu işi yapmazlar. Gerçekten ilginç ve heyecan verici bir fikir yakaladıklarında, ona her şeyleriyle sarılırlar.
5. Korkuya teslim olmazlar.
Kafalarında dolaşan seslere kulak asmazlar. – hani şu “ya her şey ters giderse” diyen seslere. Ama korkusuz olduklarını da sanmayın. Kimse korkusuz değildir. Onlar sadece korkularının risk almalarını engellemesine izin vermezler. Ama bazı sesleri de dinlerler: bunlar mantıklarından ve iç güdülerinden gelen seslerdir.
6. Muazzam vizyonları yoktur.
Bazılarının  çok başarılı olmak için yaratıldıkları gibi kendi kendini gerçekleştiren hayalleri olsa da, işin ilginç yanı, çoğunun işleri ile ilgili muazzam vizyonları yoktur. Örneğin Zuckerberg’in şirket kurmak gibi bir düşüncesi yoktu. Amacı sadece okul arkadaşlarının görünüşlerini ölçüp değerlendirmekti.
7. Sanal akıl hocaları yoktur.
Günümüzde pek çok kişi bir sürü makale yazarını, blogları ve tweet yazarlarını izliyor. Tabii ki bu yararlı bir şey. Ama hayatta bir yere varabilmek, büyük şeyler başarabilmek için, gerçek hayattaki gerçek akıl hocalarına ihtiyacınız vardır. Intelin’in eski yönetim kurulu üyesi Andy Grove, Steve Jobs’un akıl hocasıydı. Buna karşılık Jobs da, Google’ın kurucuları Larry Page ve Sergey Brin’e tavsiyeler vermişti. Her başarılı girişimcinin arkasında başarılı olmuş en az bir akıl hocası vardır. Ama gerçek bir akıl hocası. 
Hepsinden önemlisi, gerçek girişimciler kendilerine girişimci demezler. Onlar herkesin yaptığı şeyi yapmaz. Statükoya, yaygın inanışlara veya günlük modaya göre hareket etmezler. Kendi yollarını kendileri çizer. Kendi kaderlerini kendileri çizer. Onları motive eden şey budur. O yüzden de başarılı olurlar.


Kaynak: Entrepreneur
Giriş
Kullanıcı adı
Şifre
Şifremi Unuttum Yenilenemek