Başarılı bir iş için sadece kar etmek yetmez

14.05.2018
Yeni bir iş kurmak her zaman zordur; amaç sadece geçinebilecek kadar para kazanmak olsa bile… Birkaç yıl önce, sürdürülebilirlik (“yeşil”) denen ve saygınlık için gerekli görülen ikinci bir odak noktası daha ortaya çıktı. Şimdilerde ise , “sosyal sorumluluk” diye üçüncü bir zorunluluktan daha söz edilmeye başlandı.  Girişimciler artık insan, dünya ve karlılık bileşenlerinden oluşan üçlü bir raporlama sistemine (TBL veya 3BL) göre ölçülüyor.
Üçlü değerle ölçümün en zor yanı, bu farklı değerleri alt alta koyup toplamanın çok da kolay olmamasıdır. Dünya ve insan değerlerini, muhasebe hesapları gibi ölçülebilir bir şekilde ifade etmek zordur. Pekiyi herhangi bir girişimci bu değerler arasındaki doğru dengeyi nasıl tarif edebilir ve bunların performansını rakamsal olarak nasıl ifade edebilir?
Hem girişimciliğe yeni soyunan, hem de halen yönetici olan kişilerin üçlü değerle ölçüm yapabilmelerini kolaylaştırmak için bazı pratik tavsiyeleri aşağıda sunuyorum:  
1.     Önce kendi başarı tanımınızı belirleyin. Bir iş kurup onu yönetebilmek zaten kolay bir şey değildir. O yüzden, sizi mutlu etmeyen bir başarının da anlamı yoktur. Eğer en büyük hayaliniz dünya üzerindeki aç insanlara yardımcı olmak veya küresel ısınmayı önlemekse, o zaman girişimcilik yerine kar amacı gütmeyen, akademik, ya da resmi bir kurumda çalışmayı tercih etmeniz daha doğru olabilir.  
2.     Para kazanmayı istemek aç gözlülük değildir.  Genç girişimcilerin birçoğu kapitalizm ve para kazanma sözcüklerini sanki ayıpmış gibi görür.  Ama gerçekçi düşünecek olursanız, paranız olmadan insanlara, çevreye ya da kendinize yarar sağlayacak bir şey yapamazsınız. Etik değerlere sahip kişiler tarafından yönetilen şirketler, elde ettikleri kazançla bir yandan topluma değer ve zenginlik katarken, aynı zamanda yoksulluğun azalmasını da sağlarlar.   
3.     Bir işin ayakta kalabilmesi için sadece sürdürülebilirlik ve sosyal sorumluluk yeterli değildir.  Bir melek yatırımcı olarak,  sürdürülebilirlik yönü güçlü ama finansal yönü zayıf birçok proje ile karşılaşıyorum. Müşterileriniz sırf ürününüz “yeşil” diye, size alternatif ürünlerin beş katı bir fiyat ödemez.
4.     Bütünün değeri, parçaların toplamından daha yüksek olabilir.  Girişimciler için asıl başarı,  herhangi bir soruna rakiplerden daha iyi çözümler getirirken, aynı zamanda sürdürülebilirlik ve sosyal sorumluluk da sergileyebilmektir. Örneğin Conscious Capitalism, son 10 yılda rakiplerinden 3.2 kat daha fazla gelir elde etmiş bulunuyor.  
5.     Sorumluluk ve dürüstlük halen en geçerli unsurlardır. Sorumlu bir girişimci, müşterilerini eğiterek hem şirkete bağlılıklarını hem de sorumlu tüketimi destekleyebilir.  Böylece insanlar satın alacakları ürünle ilgili kararlarını ekolojik kriterleri ve sürdürülebilirliği göz önüne alarak daha bilinçli yaparlar. Sonuçta bundan hem iş sahibi hem de müşteriler karlı çıkar.  .
6.     Şirket ortaklığı ve kar paylaşımı konusunda yeni yöntemler araştırın. Kapitalizmde çalışanların ve diğer paydaşların karı adil bir şekilde paylaşmalarını engelleyen bir kural yoktur. Aslında, bu tür düzenlemelerin kolaylıkla uygulanabileceğini ve karşılığında verimlilik ve bağlılık açısından olduğu gibi, finansal açıdan da çok büyük kazanç sağladığını gösteren birçok kanıt vardır.  
7.     Sosyal alanda ve çevre konusunda yarattığınız olumlu etkileri izlemeye başlayın. Neyi ölçerseniz, ona ulaşırsınız.  Zira bir şeyi ölçmeye başladığınızda, dikkatiniz de o konu üzerine odaklanacaktır. Bu izleme ve ölçmeyi basit bir şekilde, ya da Global Impact Investing Ratings System(GIIRS) gibi kanıtlanmış bir sistemle yapabilirsiniz. Kendi yönteminizle elde ettiğiniz sonuçlar bile, sizin için en iyi reklam aracı olabilir. 
Sosyal, çevresel ve insani sorumluluklar konusunda hiçbir şey yapmayıp, bir aşırı kazanç skandalı,  çocuk işçi sorunu veya sürdürülebilir olmayan uygulamalar yüzünden başınızın derde girmeyeceğini ümit ederek beklemek yerine, pozitif adımlar atmaya erken başlamanız sizin için hem daha yararlı, hem de daha az riskli olacaktır.
Hepimiz dünya sahnesinde oynadığımız için, ticari başarı çıtası sürekli yükselirken, “ideal girişimcilik”  kriterleri hiç değişmedi.  Her girişimci işe güçlü bir vizyonla başlamak, uzun vadeli düşünmek, etkin iletişim kurabilmek, her zaman sorumluluk ve dürüstlük çerçevesinde davranmak zorunda. Başarının sadece parasal değerlerle ölçüldüğü zamanlar artık geride kaldı.
Acaba sizin işiniz, üçlü değerlendirmeye göre hangi durumda? 

Marty Zwilling
Giriş
Kullanıcı adı
Şifre
Şifremi Unuttum Yenilenemek